DONAT SOROKIN/TASS/PROFIMEDIA Donat Sorokin/Tass/Profimedia
BEZ DLAKE NA JEZIKU

Olimpijska pobjednica napala prvog čovjeka MOO-a: ‘Prestanite biti dvolični, jednostavno recite da smo svi krivi‘

U razgovoru za RIA Novosti ponovno je prozvala prvog čovjeka olimpijskog pokreta
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 09. kolovoz 2022. 08:35

Olimpijska pobjednica i trostruka svjetska prvakinja u skoku u vis Marija Lasickene nikad nije imala dlake na jeziku. Posljednjih je godina otvoreno kritizirala čelnike ruske atletike jer nisu napravili dovoljno u borbi protiv dopinga, čime su onemogućili i ruske atletičare da se natječu pod vlastitom zastavom. Sada se, pak, pretvorila u predvodnicu borbe da se ruskim sportašima ukine zabrana nastupa na međunarodnim natjecanjima do koje je došlo zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Glavna joj je meta već neko vrijeme predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach kojem je prije dva mjeseca uputila otvoreno pismo, optuživši ga da je prekršio Povelju MOO-a jer je ustrajao na zabrani nastupa ruskim sportašima i nije imao hrabrosti ukinuti je. Istaknula je da izbacivanje ruskih sportaša s natjecanja nije zaustavilo sukob, već je stvorilo novi, oko i unutar sporta, koji je više nije moguće obuzdati.

Ovaj je tjedan, pak, u razgovoru za RIA Novosti nazvala prvog čovjeka olimpijskog pokreta dvoličnim zbog njegove tvrdnje da su ruskim i bjeloruskim sportašima zabranjeni nastupi zbog njihove vlastite sigurnosti.

- Bachova tvrdi da će ruski i bjeloruski sportaši biti u opasnosti na natjecanjima, a istodobno vidimo da tenisači putuju po svijetu i nemaju nikakvih problema, s iznimkom Velike Britanije. Pa neka onda Bach radije kaže ruskim sportašima: svi ste odgovorni za ovo što se događa i zbog toga ste kažnjeni. Ali nemojte im govoriti da su suspendirani zbog njihove sigurnosti - rekla je Lasickene.

- Čemu izvrtati stvari? Sada već svi znaju da me nema na natjecanjima zato što sam iz Rusije. I to je glavna poruka mog pisma Bachu. Recite istinu. Nema potrebe pretvarati se da vam je stalo do nas. Samo recite da smo svi krivi - dodala je atletičarka.

Lasickene je posljednjih godina nastupala na natjecanjima u neutralnom statusu jer je Ruski atletski savez još od 2015. pod suspenzijom zbog kršenja antidopinških propisa. Ove se godine, međutim, uopće ne smije pojavljivati na međunarodnim natjecanjima, pa tako nije mogla braniti ni zlato na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Eugeneu. Nastupala je tek na domaćim natjecanjima, a prošli je tjedan pobijedila na ruskom prvenstvu, preskočivši 2,00 m.

Linker
19. travanj 2024 16:14