Marija Lasickene se požalila na tretman prema Rusima

 Hervio Jean-marie/Afp/Profimedia
TRAŽI UKIDANJE ZABRANA

Olimpijska pobjednica se obrušila na čelnike MOO-a: ‘Ne treba biti sankcija za posjedovanje ruske putovnice‘

Marija Lasickene pozvala je u četvrtak MOO da ukinu sankcije uvedene ruskim sportašima
Piše: HinaObjavljeno: 09. lipanj 2022. 17:05

Olimpijska pobjednica u skoku u vis Ruskinja Marija Lasickene pozvala je u četvrtak čelnika Međunarodnog olimpijskog odbora da ukinu sankcije uvedene ruskim sportašima zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

MOO je u veljači izdao smjernice sportskim tijelima da se Rusima i Bjelorusima zabrani sudjelovanje u natjecanjima nakon ruske invazije na Ukrajinu. Većina međunarodnih federacija slijedila je preporuku.

Lasickene, koja je također trostruka svjetska prvakinja, napisala je u strastvenom otvorenom pismu da Svjetska atletika njezinu rusku putovnicu koristi kao "adut" po nalogu predsjednika MOO-a Thomasa Bacha.

Pritom se obrušila na Bacha jer je prošli mjesec rekao da treba poštivati ​​prava onih koji ne podržavaju ruski rat u Ukrajini i da "ne treba biti sankcija za posjedovanje ruske putovnice".

"Moje glavne kolegice u skoku u vis su Ukrajinke. I još uvijek ne znam što da im kažem niti kako da ih pogledam u oči", napisala je.

"Oni i njihovi prijatelji i rođaci doživljavaju ono što nijedno ljudsko biće nikada ne bi trebalo osjetiti. Siguran sam da se ništa od ovoga nikada nije smjelo dogoditi."

Dodala je da Bacha ne zanimaju razmišljanja ruskih sportaša o sukobu.

Bach je prošli mjesec nazvao izostavljanje ruskih i bjeloruskih sportaša kao "zaštitnu mjeru", rekavši da njihova sigurnost na natjecanjima ne može biti zajamčena u svjetlu "dubokih antiruskih i antibjeloruskih osjećaja u toliko zemalja nakon invazije".

Lasickene, koja je i sama godinama bila izvan međunarodnih natjecanja zbog suspenzije ruskog atletskog saveza, rekla je da Bachova zabrinutost za sigurnost ruskih sportaša nije iskrena, navodeći kako tenisači i dalje smiju nastupati na turnirima.

Sam MOO nije sankcionirao ruski olimpijski odbor niti zabranio ruskim članovima da sudjeluju na njegovim sastancima unatoč pozivima da to učine.

Predsjednik Ruskog olimpijskog odbora Stanislav Pozdnjakov rekao je u četvrtak u odvojenim komentarima da su njegova glavna zabrinutost "neviđena ograničenja" nametnuta sportašima u zemlji i neizvjesnost oko kvalifikacija za Ljetne olimpijske igre u Parizu 2024.

Lasickena je osvojiala zlato na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju bez ruske zastave i himne zbog dopinških sankcija toj zemlji.

Linker
22. travanj 2024 21:05