afp
OPET NA 60 METARA

Olimpijska pobjednica se vraća u sam vrh? Prag je ponudio nadu da ćemo opet gledati staru Saru Kolak

Olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira bila je druga na Memorijalu Josefa Odložila sa 60,32 metara
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 09. lipanj 2022. 10:30

Možda zvuči čudno i neprilično za ženu koja je bila olimpijska pobjednica i još je uvijek vlasnica Top 10 rezultata na vječnoj ljestvici reći da joj drugo mjesto na manjem mitingu u Pragu i rezultat od 60,32 metra mogu biti razlog za optimizam, ali s obzirom na sve što se u životu Sare Kolak događalo posljednjih godinu ili dvije, vjerujemo da takva ocjena nije neprimjerena. Je li taj rezultat na Memorijalu Josefa Odložila u ponedjeljak doista nagovještaj boljih dana na 26-godišnju Ludbrežanku, tek ćemo vidjeti, no činjenica je da u cijeloj prošloj sezoni nije imala bolji hitac od ovoga.

Napisali smo i prošli tjedan nakon mitinga u Ostravi na kojem je bacila 57,66 da, unatoč neuvjerljivom rezultatu, pomaka u Sarinom bacanju ipak ima. Čak je i laičkim okom bilo vidljivo da joj je tehnika bolja nego lani kada te tehnike zapravo i nije bilo. Sve je išlo u toliko krivom smjeru da je kvalifikacije Olimpijskih igara u Tokiju završila bez ispravnog hica, a na prvom sljedećem natjecanju je bacila poražavajućih 48,99.

Rajherov zadatak

Novi trener Gorazd Rajher, slovenski stručnjak koji je i sam svojedobno bio kopljaš, a posljednjih je godina u atletskim krugovima postao poznat kao čovjek koji je stvorio Kristjana Čeha, danas jednog od najboljih diskaša svijeta, dobio je težak zadatak vratiti Saru na stare staze. Naravno da još uvijek ne možemo reći da je uspio u tome, jer Sarin osobni rekord je 68,43 i trenutno su joj te daljine još uvijek nedostižne, ali Rajher je ipak u ovih nekoliko mjeseci uspio posložiti neke kockice.

Riječ koju je Sara više puta ponovila tijekom razgovora u Ostravi je - proces. Ili u prijevodu, nemoguće je očekivati da se nakon lanjskog pada na dno i raspada sustava preko noći vrati tamo gdje je bila. Za to treba vremena, treba puno teškog rada, puno ponavljanja. I važnije od svega u ovom trenutku - treba strpljenja.

Praških 60,32 nije, dakle, rezultat zbog kojeg treba padati u delirij, ali je ipak pokazatelj nekih pozitivnih vjetrova za olimpijsku pobjednicu iz Rija 2016. Od rujna 2020. kada je u Ostravi bacila 60,52 Sara nije imala bolji rezultat. U cijeloj prošloj sezoni samo je jednom probila granicu od 60 metara, bilo je to opet u Ostravi, sredinom svibnja (60,04). Nakon toga je krenula nizbrdica, pa ako izostavimo tokijske Igre koje je završila bez rezultata, lanjski prosjek joj je bio skromnih 55,14. Korona-sezonu prije toga, kada je imala i problema sa stopalom, završila je s prosjekom od 60,32 metra što je, zanimljivo, jednako njezinom ovotjednom rezultatu u Pragu.

Deseta svih vremena

Sve je to, naravno, daleko od postolimpijske 2017. u kojoj je bacila osobni rekord od 68,43 metra s kojim je i danas na desetom mjestu vječne ljestvice. Iako je već osjećala određene probleme s laktom koji će je cijelu sljedeću sezonu izbaciti iz pogona, imala je te godine ukupno četiri hica preko 65 metara i visoki prosjek od 64,28.

Hoćemo li Saru ponovno gledati na toj razini? Iz današnje bi perspektive možda bilo prehrabro tvrditi da će sigurno biti tako, ali Sara će ovaj mjesec napuniti tek 27 godina, sama kaže da sa zdravljem trenutno nema problema, pa zašto ne bismo vjerovali u njezin potpuni povratak tamo gdje je bila. Povoljna je okolnost i ta da žensko koplje u ovom trenutku nije nekoj eksplozivnoj fazi što se tiče rezultata, poput recimo muške kugle.

Lani se u Tokiju u finale ulazilo sa 60,94, na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Dohi sa 60,90, a na posljednjem Europskom prvenstvu u Berlinu s 59,29. To su daljine koje prava Sara rješava lakoćom i vjerujemo da ćemo je uskoro ponovno gledati u takvom izdanju i u društvu finalistica kojem neupitno pripada. Prag daje nadu da će doista biti tako...

Linker
27. travanj 2024 06:29