JEWEL SAMAD Afp
BORIS HANŽEKOVIĆ MEMORIJAL

Olimpijski prvak iz Jamajke: ‘U Zagrebu bi mogao pasti rekord, pokušat ću promijeniti jednu činjenicu‘

Prije dvije godine bio je treći, sada je jedan od favorita za slavlje na zagrebačkom mitingu
Piše: Andro PolićObjavljeno: 10. rujan 2023. 12:37

Dok je na posljednjim Olimpijskim igrama osvojio zlato, na nedavnoj svjetskoj smotri u Budimpešti okitio se srebrom, a Boris Hanžeković memorijalu prije dvije godine bio je - treći. Hansle Parchment, jamajčanski predstavnik na 110 metara s preponama, bit će jedan od najvećih pretendenata na slavlje u Memorijalnoj utrci zagrebačkog mitinga, koja je uvijek bila i središnji događaj cijelog natjecanja.

- Naravno, pokušat ću promijeniti činjenicu da u Zagrebu nisam pobijedio. Radujem se dobroj zabavi i nadam se brzom trčanju. Da, moguće je da ću istrčati utrku ispod 13 sekundi - priča Parchment.

Uspije li režirati takav scenarij, došao bi na prag rušenja rekorda mitinga. Vlasnik najboljeg rezultata u Zagrebu je Mark Crear, i to iz davne 1999. s vremenom od 12,98 sekundi.

image

Hansle Parchment

Chai/imago Sportfotodienst/profimedia

- Upoznat sam s tim podatkom, zato želim dati najbolje od sebe. Također, nije nemoguće da to vrijeme, ali i bolje, istrči i više osoba, tako da dodatno spustimo tu granicu - samouvjeren je Jamajčanin.

Temelje za rušenje rekorda starog četvrt stoljeća Parchment je pokazao na prošlotjednom mitingu Dijamantne lige u Xiamenu. U U Kini je istrčao utrku za 12,96 sekundi, što je samo dvije stotinke tanji rezultat od njegovog osobnog rekorda iz 2014. godine.

- U Xiamenu je bilo jako vruće, to su, praktički, savršeni uvjeti za sprint. U Zagrebu nije baš toliko vruće, ali je i dalje vrlo toplo, stoga se veselim dobroj utrci - rekao je Parchment.

Osim svježeg srebra iz Budimpešte, drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu osvojio je i u Pekingu 2015. S druge strane, uz zlato iz Tokija, na postolje na Olimpijskim igrama popeo se i 2012. u Londonu osvojivši broncu.

Linker
27. travanj 2024 16:37