Sebastian Coe

 HINDUSTAN TIMES/IMAGO STOCK&PEOPLE/PROFIMEDIA Hindustan Times/imago Stock&people/profimedia
VELIK ISKORAK

Olimpijskim pobjednicima u Parizu 50.000 dolara nagrade: ‘Ovo je ključni trenutak za Svjetsku atletiku‘

Nagrada se odnosi na svakog pojedinca, a isti će iznos dobiti i svaka pobjednička štafeta
Piše: HinaObjavljeno: 10. travanj 2024. 12:16

Olimpijski pobjednici i pobjednice u atletskim disciplinama na ovogodišnjim Igrama u Parizu bit će novčano nagrađeni sa 50.000 američkih dolara iz fonda koji će izdvojiti Svjetska atletika, objavila je u srijedu krovna organizacija "kraljice sportova" na svom mrežnom portalu.

Svjetska atletika će tako postati prva međunarodna federacija koja će novčano nagrađivati olimpijske pobjednike, a u planu im je proširiti nagrađivanje i na osvajače srebrnih te brončanih medalja od Olimpijskih igara 2028. u Los Angelesu.

Ukupan novčani fond za nagrađivanje olimpijskih pobjednika iz Pariza iznosi 2,4 milijuna američkih dolara, a odvojen je od prihoda koje Svjetska atletika dobiva svake četiri godine od Međunarodnog olimpijskog odbora.

"Uvođenje novčane nagrade za osvajače zlatne olimpijske medalje ključni je trenutak za Svjetsku atletiku i atletski sport u cjelini, naglašavajući našu predanost osnaživanju sportaša i priznavanju ključne ulogu koju imaju u uspjehu bilo kojih olimpijskih igara", rekao je predsjednik Svjetske atletike Sebastian Coe.

"Ovo je nastavak puta koji smo započeli još 2015., a prema kojem se sav novac koji Svjetska atletika dobije od Međunarodnog olimpijskog odbora za Olimpijske igre izravno vraća u naš sport. Iako je nemoguće staviti tržišnu vrijednost na osvajanje olimpijske medalje ili na predanost i usredotočenost koji su potrebni samo da biste predstavljali svoju zemlju na olimpijskim igrama, mislim da je važno da počnemo negdje i osiguramo da se neki od prihoda koje generiraju naši sportaši na olimpijskim igrama izravno vraćaju onima koji od igara čine globalni spektakl kakav one i jesu", dodao je Coe.

Isplata novčane nagrade ovisit će o procesu ratifikacije Svjetske atletike, što uključuje i prolazak sportaša kroz uobičajeni antidopinški postupak. Nagrada od 50.000 američkih dolara se odnosi na svakog pojedinca, a isti će iznos dobiti i svaka pobjednička štafeta za podjelu među članovima ekipe, priopćili su iz Svjetske atletike te najavili da će uskoro objaviti format i strukturu olimpijskih novčanih bonusa za Igre 2028. kojima je domaćin Los Angeles.

Linker
23. svibanj 2024 06:31