ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
POSADILA JE I MASLINU

Ona je najveća Hajdukova navijačica u Poljskoj! Najbolja svih vremena u rukama je hrvatskog trenera

Dvostruka olimpijska pobjednica od listopada prošle godine karijeru je povjerila našem stručnjaku
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 18. svibanj 2021. 08:04

Još dok je trajala posljednja serija bacanja kladiva na Europskom bacačkom kupu u Splitu, neumorni predsjednik Hrvatskog atletskog saveza i domaćina ASK-a Ivan Veštić uzeo je lopatu u ruke i nekoliko metara dalje krenuo pripremati teren Aniti Wlodarczyk.

Najveću kladivašicu svih vremena nakon bacanja je čekalo i malo ratarstva. Maslinik atletskih velikana specifičnost je Splita - na zemljištu odmah uz stadion u Parku mladeži sadnjom maslina se odaje počast velikim atletskim imenima koja su nastupala i pripremala se u gradu pod Marjanom.

image
Anita Wlodarczyk i Ivica Jakeljić
INSTAGRAM

Posađeno je dosad više od 150 maslina, a Wlodarczyk je posljednja u nizu velikana koji su dobili svoju biljku. Štoviše, i jedno od najvećih imena uopće jer malo se tko može mjeriti s uspjesima koje je ostvarila 35-godišnja Poljakinja. Dvaput olimpijska pobjednica, po četiri puta svjetska i europska prvakinja, svjetska rekorderka, vlasnica 15 najdužih hitaca u povijesti...

U Tokiju kao u Splitu

U Splitu nije pobijedila, morala je čestitati sunarodnjakinji Malwini Kopron, ali nije bilo razloga za nezadovoljstvo. Gotovo pune dvije godine nije nastupala zbog operacije koljena i jasno je da je povratak na najvišu razinu težak.

- Drugo mjesto i 72,37 je stvarno dobar rezultat za drugo natjecanje nakon operacije. Veseli me dvostruka pobjeda Poljske, isti je plan i za Tokio, ha-ha - pričala je nakon natjecanja dobro raspoložena Anita.

Sadnja masline je došla nenajavljeno, nije očekivala da će se nakon kladiva morati uhvatiti i lopate.

- Bila sam jako iznenađena, hvala Hrvatskom atletskom savezu, to je velika čast. Inače, volim maslinovo ulje. A volim i Hajduk. Imam i dres, a svaki put kad dođem u Split, napravim i fotografiju pred Hajdukovim muralom.

Anitine veze sa Splitom i Hrvatskom od listopada prošle godine još su čvršće. Trener joj je, naime, naš stručnjak Ivica Jakeljić koji, inače, već šest godina radi u poznatoj sportskoj akademiji Aspire u Dohi.

- S Anitom se znam se još od prošlog Europskog bacačkog kupa koji je održan u Splitu 2008. Povremeno smo se viđali i na natjecanjima i kad je prekinula s dotadašnjim trenerom Krzysztofom Kaliszewskim, zvali su me iz Poljskog atletskog saveza i pitali me želim li raditi s njom. Prvi moj odgovor je bio da mislim da je to nemoguće jer radim u Dohi i vezan sam ugovorom. Kad je stvar postala malo ozbiljnija, kad je i ona izrazila želju da radi sa mnom, pitao sam u Aspireu bi li to bilo moguće i na moje iznenađenje odgovorili su izrazito pozitivno, dapače, bili su oduševljeni. Čak i kad je bilo gotovo nemoguće ući u Katar zbog korona-mjera, ona je bez problema dobila dozvolu. Napravljen je sporazum između Aspire akademije i Poljskog atletskog saveza da Anitu ispratim do Olimpijskih igara, a kasnije ćemo vidjeti - ispričao nam je Jakeljić kako je krenula suradnja.

I kako je raditi s takvom rođenom prvakinjom?

- Teško je jer je ona radoholičarka, a mi baš i nismo... Šalim se, naravno. Ali, stvarno je ogromna radoholičarka i ponekad je čak treba i malo stezati.

Nema sumnje, ovo mu je kruna trenerske karijere.

- Voditi olimpijsku pobjednicu i svjetsku prvakinju je vrh vrhova. Vodio sam i neke naše vrhunske sportaše, ali ovo je ipak druga priča.

A što kaže Anita, kako je raditi s novim trenerom?

- Imamo jako dobru suradnju, atmosfera na treninzima je sjajna. Naučila sam uz Ivicu i ponešto hrvatskoga, nije mi bilo teško jer je sličan poljskom. Na treninzima razgovaramo na engleskom, hrvatskom, poljskom, arapskom, ha-ha.

image
Wlodarczyk s trenerom Jakeljićem i u sadnji s predsjednikom HAS-a Ivanom Veštićem
ANTE ČIZMIĆ/CROPIX

Nakon svega što je napravila u karijeri, a nema toga što nije osvojila, u čemu pronalazi motivaciju za dalje?

- Imam jako, jako veliki motiv, želim pobijediti u Tokiju. To bi mi bilo treće olimpijsko zlato i to silno želim - kaže Wlodarczyk, a Jakeljić dodaje:

- Malo ju je pogodio taj nagli prekid s trenerom. Razmišljala je što i kako dalje i valjda je taj njezin ego, a ne mislim to u lošem smislu, rekao “neću dozvoliti da tako završim” i odlučila je ići dalje.

Ovo nije realno stanje

Nije se jednostavno vraćati nakon operacije i gotovo dvije godine bez natjecanja

- Iza mene je jako teško razdoblje, ali sada se osjećam dobro i ova mi je godina jako važna - ističe Anita, a trener je nadopunjuje:

- Dobro joj ide. Ovo u Splitu nije bilo realno stanje, ali zdrava je i to je najvažnije. U svim segmentima, od leđa s kojima je ranije imala problema do koljena koje je operirala. Trenutno smo još uvijek u jakom treningu, tako da vjerujem da će to u budućnosti biti samo bolje.

Linker
17. travanj 2024 07:20