Jana Koščak

 DARKO TOMAS /CROPIX
PATRIK KOŠČAK

Otac velike nade hrvatske atletike: ‘Jana sigurno ide na Olimpijske igre, svi su oduševljeni njenom tehnikom...‘

Varaždinski trener o mogućnostima svoje kćeri Jane i ostalih talentiranih atletičara s kojima radi
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 02. veljača 2023. 11:57

Nije baš bilo jednostavno uhvatiti Patrika Koščaka tijekom subotnjeg Prvenstva Hrvatske za juniore jer njegovi su atletičari bili rastrgani na sve strane. A kako je običaj da trener pobjednika dodjeljuje i medalje, imao je i tu Patrik pune ruke posla jer njegovi su klinci ponovno dominirali. Njegova kći Jana još je jednom srušila hrvatski mlađejuniorski i juniorski rekord u skoku u dalj (6,17), Janko Kišak i Roko Farkaš su istrčali identičnih 7.85 na preponama i zajednički srušili juniorski rekord, Janko je uz to pobijedio i na 60 metara, a Roko je bio najbolji u skoku u vis... Bio je to još jedan super vikend za mlade Varaždince, kao uostalom i svaki ove zime.

- Prezadovoljan sam rezultatima u prvom dijelu dvoranske sezone. Lagao bih kad bih rekao da nisam očekivao da će biti dobri, ali moram biti iskren do kraja i reći da su me u nekim disciplinama ugodno iznenadili svi četvero. I Jana, i Roko, i Janko, i Klara. Cijela grupa je zdrava, sezona je krenula sjajno, svi praktički imaju norme za juniorsko EP tako da očekujemo lijepe stvari ove godine. Rekao bih da će svi četvero biti kandidati za medalje na tom EP-u - u uvodu će nekadašnji desetobojac, a danas trener vrlo talentirane četvorke u AK Sloboda.

U svestranoj skupini u kojoj je temelj višeboj treniraju njegove kćeri Klara (18) i Jana (16), te Roko Farkaš (17) i Janko Kišak (16). Nakupilo se ove zime državnih rekorda u njihovoj radionici, ali Patrik će kao iznenađenje izdvojiti jedan rezultat koji nije rekord, ali je jako značajan.

- Ugodno me iznenadilo Rokovih 2,04 u skoku u vis. Znao sam i prošle godine da to može, ali imao je problem percepcije udaljenosti od letvice. Ali, u subotu je to išlo besprijekorno i pokazao je da može i puno više od tih 2,04. Imao je odmah nakon toga i utrku prepona pa je sve malo bilo na knap da opuštenije skače, ali siguran sam da će na jednom pravom višebojskom natjecanju pokazati koliko vrijedi.

Naravno, u atletskim je krugovima u dosadašnjem dijelu zime glavna tema bila Jana Koščak koja iz vikenda u vikend niže rekorde. Najviše je zazvonilo njezinih 1,90 u skoku u vis, ali briljirala je potom i u dalju u kojem je rekord dovela do 6,17 te na 60 m prepone s 8.26 sekundi. U sve tri discipline je među tri najbolje na svijetu u U-18 konkurenciji, što je fascinantno za djevojku koja je višebojka.

- Očekivao sam dobre stvari jer Jana je i prošle godine vani skakala 1,87. U dalju je također dobra, rušila je opet dvoranski rekord, međutim, moram najiskrenije reći, ona tu vrijedi puno, puno više. Na dva skoka je to i u subotu pokazala, ali uz minimalne prijestupe. To su bili skokovi na 6,40, čak i blizu 6,50 metara koliko ona sada sigurno vrijedi. S kvalitetnim dolaskom na dasku, mislim da ona može toliko.

image

Patrik i Jana Koščak

HAS Has

Veliki su medijski odjek imali njezini rekordi, dala je posljednjih dana gomilu intervjua, ali dojam je da sve to vrlo zrelo prihvaća i da ne dozvoljava da je to ponese.

- Jako je mirna i staložena, ona ima svoj cilj u glavi. A taj cilj ove je zime već predstojeći vikend pred njom, riječ je o petobojskom natjecanju u Estoniji na kojem očekujemo stvarno jedan dobar rezultat. Gledamo li zbroj rezultata u pojedinačnim disciplinama, da samo to da odradi, to bi bila visoka svjetska razina. Bit će joj to prvi seniorski višeboj u karijeri, a natjecat će se i protiv Poljakinje Adrianne Sulek, srebrne s dvoranskom SP-a u Beogradu prošle godine. Vidjet ćemo kakva je u toj konkurenciji.

Rekla nam je Jana prije nekoliko dana da se nada možda i plasmanu na seniorsko SP koje će se u ožujku održati u Istanbulu. Koliko je to realno?

- Ona je tu negdje, ne mogu reći da puno kaska. Naravno da se neke stvari moraju poklopiti, ne može baš sve ići glatko, ali uz dobar dalj i kuglu, u kojima po meni trenutno ima najviše prostora za napredak, nije nemoguće. Standardna je u visu i na preponama, a siguran sam da će i 800 m istrčati dobro. Međutim, u kugli i dalju joj se moraju poklopiti neke stvari. U višeboju ima samo tri hica i skoka i tu mora biti zrela, odraditi to maksimalno. Ako to bude išlo lijepo, onda sam siguran da može uloviti i normu.

Kvote u petoboju su male, a Jana može proći samo s normom jer joj za renking trebaju minimalno dva seniorska višeboja.

- Da, na žalost samo 14 najboljih žena u Europi može nastupiti. Jana bi možda i bila unutra da je prošle godine odradila jedan seniorski sedmoboj jer bi, uz jedan kvalitetan petoboj, vjerojatno imala dovoljno bodova. Sada se, međutim, mora boriti za normu što je iznimno teško jer te norme su strašne. Kad pogledate i ostale discipline, ako imate normu, praktički ste već i u borbu za medalju.

Prošli je tjedan Jana nastupila na troboju nacija u Beogradu gdje se u skoku u vis natjecala i protiv srpske senzacije Angeline Topić (17) koja je lani osvojila seniorsku broncu. Je li bilo prilike za razgovor s njezinim ocem i trenerom Dragutinom, legendom jugoslavenske atletike? Kako on vidi Janu?

- Nas dvojica uvijek sjednemo i popričamo. Naravno, svi su oduševljeni Janom, pogotovo zbog toga što joj vis nije primarna disciplina. Sve kojima je vis struka oduševljava način na koji ona skače, fascinira ih kako jedna višebojka uz minimalan broj treninga visa može imati toliko kvalitetnu i dobru tehniku.

Nakon dvoranske sezone, vrlo brzo je čeka i prvi seniorski sedmoboj.

- Idemo loviti normu za juniorsko EP, a istovremeno ćemo probati ući i u kvotu za Olimpijske igre sljedeće godine.

O planu lova na Pariz ste nam pričali i prije nekoliko mjeseci. To, dakle, i dalje stoji?

- Da, da! Uz ovu razinu rezultata... Neću se sada zaletavati da ne kažem nešto, ali na Olimpijskim igrama će sigurno biti.

image

Jana i Klara Koščak

DARKO TOMAS

Kakva je situacija s Klarom koja je briljirala prije dvije godine, srušila i hrvatski seniorski rekord u sedmoboju sa samo 16 godina, ali su je malo zakočile ozljede?

- Ove je sezone krenula malo rezerviranije, pa smo odlučili da ne nastupi na juniorskom PH. Napravit ćemo jedan mikrociklus od tri tjedna da se pripremi za seniorsko prvenstvo. Kod nje postoji mala nesigurnost uzrokovana ozljedom koju je imala godinu i pol. Nakon dugo vremena je ponovno na preponama koje zahtijevaju agresivno trčanje. Ta loža koja je bila ozlijeđena je sada dobro, ali postoji određena nesigurnost kod dolaska na preponu i zato ćemo malo raditi na glavi i na snazi i opet će doći na visoku razinu. U biti je ona i sada na visokoj razini, ali vrijedi i puno više. Samo čekam taj klik da počne trčati kao prije godinu i pol, da opet vidim tu agresivnost kod nje, tu eksploziju, tu želju da to bude brzo, snažno i jako.

Jesu li prepone dugoročno opredjeljenje za Klaru ili će se vratiti sedmoboju?

- Samo čekamo da se ona zaliječi do kraja jer imala je ozljedu stražnje lože, pa nakon toga i skakačkog koljena. Sada je sve dobro i samo neka ove sezone odradi te prepone pa ćemo se polako vratiti u sedmoboj. Doduše, možda se pokaže da joj ide sjajno na preponama, pa će ostati na tome, to ćemo vidjeti.

I za kraj, da ne zanemarimo i Janka Kišaka, što on može ove godine?

- Janko je u subotu istrčao prvi mlađejuniorski rezultat na svijetu na višim preponama, a ima i drugi rezultat u svijetu na nižim preponama. Ima EP ove godine i europski olimpijski festival mladih (EYOF) na kojem je lani osvojio srebro, a nadam se da ove godine može i prema zlatu. Snažan je i ima neizmjernu volju. Ma općenito, ta pozitivna energija u grupi ih sve podiže.

Kroz višeboj gledaju sebe kao kompletne sportaše

Sjajno je da je i pored tih odličnih rezultata u pojedinačnim disciplinama, pogotovo u visu, Jana odlučna u namjeri da se nastavi baviti višebojem.

- Ali, nije vam ni Roko drugačiji. On skoči u vis 2,04 i to ga više veseli nego da je istrčao normu za Istanbul na 60 metara. Svjestan je da se po svojim karakteristikama i svim sposobnostima iznimno podigao u odnosu na prošlu godinu. Ima dobar dalj, srušio je seniorski rekord na 200 m, sada ima odličan vis, na preponama dijeli juniorski rekord, dakle kompletan je sportaš. I svi u grupi doživljavaju to na takav način. Kroz višeboj gledaju sebe kao kompletne sportaše. Oni su vam fenomenalni košarkaši, Jana igra sjajno odbojku, pliva fantastično, dakle što god joj dali, u svemu je odlična.

Kroz višeboj gledaju sebe kao kompletne sportaše

Sjajno je da je i pored tih odličnih rezultata u pojedinačnim disciplinama, pogotovo u visu, Jana odlučna u namjeri da se nastavi baviti višebojem.

- Ali, nije vam ni Roko drugačiji. On skoči u vis 2,04 i to ga više veseli nego da je istrčao normu za Istanbul na 60 metara. Svjestan je da se po svojim karakteristikama i svim sposobnostima iznimno podigao u odnosu na prošlu godinu. Ima dobar dalj, srušio je seniorski rekord na 200 m, sada ima odličan vis, na preponama dijeli juniorski rekord, dakle kompletan je sportaš. I svi u grupi doživljavaju to na takav način. Kroz višeboj gledaju sebe kao kompletne sportaše. Oni su vam fenomenalni košarkaši, Jana igra sjajno odbojku, pliva fantastično, dakle što god joj dali, u svemu je odlična.

Linker
20. travanj 2024 12:54