Tori Bowie

 Mediapunch/backgrid/backgrid Usa/profimedia
STIGLO IZVJEŠĆE

Otkriveno kako je došlo do tužnog kraja jedne od najboljih sportašica: Sama i trudna preminula u praznoj kući

Ovim izvješćem mrtvozornika su vjerojatno okončane medijske spekulacije o mogućem samoubojstvu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 14. lipanj 2023. 10:18

Početkom ovog tjedna, mrtvozornička služba okruga Orange na Floridi objavila je službeno izvješće o smrti velike, trofejne sportašice, atletičarke Tori Bowie koja je preminula još 23. travnja, iznenadno i pod rijetkim okolnostima, u svojem domu u gradiću Horizon West. Naime, 32-godišnja briljantna bivša sportašica, olimpijska pobjednica u sprintu, svojedobno najbrža žena svijeta, preminula je dok je bila u visokom stupnju trudnoće (8. mjesec), a uslijed komplikacija. One su pak uključivale, kako stoji u izvješću, respiratorni distres i eklampsiju, rijetko stanje koje može uzrokovati trudove. Budući da je u trenutu smrti bila sama u kući, njezino je tijelo otkriveno tek 2. svibnja.

Ovim izvješćem mrtvozornika su vjerojatno okončane medijske spekulacije o mogućem samoubojstvu, ali time nisu prestali napisi o sjajnoj sportašici koja se zadnjih godina ipak poprilično povukla iz javnosti.

Inače, prije nego što je postala trostruka osvajačica olimpijske medalje i prije nego što je stekla naslov najbrže žene na svijetu, Frentorish Tori Bowie dočekala je bila novinarsku ekipu u svom rodnom gradu Sandhillu, Mississippi.

image

Tori Bowie

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Nesuđena košarkašica

- Ovdje sam našla svoju snagu - rekla je tada Toti Bowie, o gradiću udaljenom pola sata vožnje od Jacksona, glavnog grada države Mississippi. Bilo je to 2016., kada je tada 26-godišnja Tori Bowie iščekivala olimpijski debi na Igrama u Rio de Janeiru.

No, prije Rija, prvo se zaustavila u srednjoj školi Pisgah kako bi posjetila učitelje i osoblje i zatekla se kako briše sretne suze. Voljela je biti kod kuće.

- Jednog dana se nadam da ću moći doći u Sandhill i da će ondje biti veliki znak s porukom - “Dobrodošli u Sandhill, dom Tori Bowie”.

Zajednica grada Sandhila koja se toliko ponosila Tori Bowiejem, minulih se tjedana borila za odgovore dok se okupljala na njezinom pogrebu i oplakivala donedavno neobjašnjivu smrt.

Činilo se da su posljednje godine Tori Bowie bile jednako misteriozne kao i njezina smrt. Kolege atletičari koji su nekoć trenirali ili se natjecali s njom rekli su da se posljednjih godina udaljila. Mnogi je uopće nisu poznavali izvan staze. Borila se s tjeskobom i paranojom, rekla je njezina dugogodišnja menadžerica Kimberly N. Holland, dodavši da je Tori postala sve introvertnija.

Put Tori Bowie do atletske slave počeo je u Sandhillu gotovo slučajno. Htjela je igrati košarku u srednjoj školi Pisgah, ali je škola zahtijevala da se zainteresirani učenici natječu i na stazi jer je škola bila premala da bi organizirala zasebne ekipe za oba sporta. Tori je nevoljko pristala, a njezina je škola osvojila tri naslova prvaka države Mississippi. Tori se natjecala na 100 i 200 metara, štafeti 4x100 i skoku u dalj. Ipak, prva sportska ljubav je i dalje ostala košarka. Kad ju je regrutiralo Sveučilište Southern Mississippi, okrenula je ploču. Bavila bi se atletikom kako bi mogla pokušati ući u košarkaški sastav. Takav je bio dogovor sa Sveučilištem.

image

Tori Bowie

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Al Joyner je bio u pravu

Kad je Al Joyner, osvajač zlatne olimpijske medalje u LA 1984. u troskoku, upoznao Tori 2013., i on je vidio elitni potencijal. Usporedio ju je sa svojom pokojnom suprugom, olimpijskom pobjednicom Florence Griffith Joyner i sestrom, olimpijskom pobjednicom Jackie Joyner-Kersee.

- Rekao sam joj da će ona biti sljedeća velika. I to je bilo 2014. Nikada neću zaboraviti dan kada je pobijedila Allyson Felix. Rekla mi je - “Al, bio si u pravu”, ispričao je nedavno za američke medije Al Joyner.

Na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, Tori Bowie je osvojila srebro na 100, broncu na 200 metara i zlato u štafeti 4x100 metara. Godine 2017. osvojila je naslov svjetske prvakinje u Londonu, u dramatičnoj utrci na 100 metara koju je dobila za jednu stotinku sekunde. Posljednji je put na stazi bila 2019. na SP u Dohi.

Linker
09. svibanj 2024 16:48