Trijana Stojkovic na Instagramu se pohvalila poklonom koji je dobila od Parchmenta
 INSTAGRAM
DJEVOJKA VELIKA SRCA

Otrkivena najljepša priča Olimpijskih igara: Spasila nestašnog Jamajčanina i kreirala senzaciju!

Novi olimpijski pobjednik umalo nije stigao ni na polufinalnu utrku jer se ukrcao u pogrešan autobus
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 15. kolovoz 2021. 18:52

Da olimpijske igre doista pišu čudesne, nevjerojatne sportske i životne priče, dokaz je jamajčanski atletičar Hansle Parchment. Ne samo zbog toga što je u Tokiju osvojio olimpijsko zlato na 110 metara prepone, premda bi malo tko uoči Igara na njega stavio ijednu kunu, euro ili dolar, nego i zbog priče koju je objavio ovih dana na društvenim mrežama, otkrivši pozadinu svoga puta do neočekivanog uspjeha i prepreku pred kojom se našao svega koji sat prije polufinalne utrke.


Parchment (31) je osvojio broncu još na Olimpijskim igrama u Londonu 2012., tri godine kasnije i srebro na Svjetskom prvenstvu u Pekingu, ali otada je bio u padu. Još od te 2015. nije trčao ispod 13.10 i nitko od atletskih stručnjaka u njemu nije vidio ni kandidata za medalju u Tokiju, a kamoli za zlato. Pogotovo kad tome dodamo da je na jamajčanskim kvalifikacijama bio tek treći i za dlaku je prošao na Olimpijske igre.

image
Hansle Parchment i Trijana Stojkovic
INSTAGRAM


A onda je u Tokiju eksplodirao. U kvalifikacijskoj skupini je bio drugi iza svjetskog prvaka Granta Hollowaya, a onda mu se sljedeće jutro, uoči polufinala, dogodila bizarna situacija zbog koje je cijela njegova japanska pustolovina mogla imati tužan završetak. Nesretni i nepažljivi Parchment je, naime, ušao u krivi autobus u Olimpijskom selu i umjesto na stadionu, završio na Sea Forest Waterwayu, tamo gdje su nam koji dan ranije toliko radosti donijeli braća Sinković i Damir Martin.


- Imao sam slušalice u ušima i nisam čuo ništa što su govorili ljudi oko mene. Nisam ni razmišljao o tome, bio sam na mobitelu i slušao glazbu. Međutim, kad sam u jednom trenutku podigao pogled, shvatio sam da je ovaj autobus krenuo krivim putem - prepričao je Parchment u videu koji je objavio.

image
Hansle Parchment
AFP


Istini za volju, nije autobus krenuo krivim putem, nego Parchment, ali u svakom slučaju povratka više nije bilo. Van je mogao tek nakon što se vozilo zaustavilo u veslačkom centru i tada je Jamajčanin shvatio u kakvoj je gabuli. Japanci su mu mirno objasnili da se mora vratiti u Selo i tamo hvatati novi autobus za stadion, ali vremena za to više nije bilo.


- Da sam napravio tako, ne bih stigao na vrijeme ni da se zagrijem. Morao sam pronaći drugi način. Pokušavao sam pronaći jedan od službenih automobila s oznakom Igara, ali Japanci su vrlo strogi i pridržavaju se pravila i samo su mi rekli da sam morao rezervirati vozilo unaprijed.


U tom je trenutku ugledao jednu volonterku, pokazat će se kasnije da je riječ o Trijani Stojkovic, djevojci japansko-srpskog porijekla.
- Znao sam da ne može napraviti puno, ali krenuo sam je moliti za pomoć i na kraju mi je dala novac za taksi. I tako sam uspio doći na stadionu s dovoljno vremena da se zagrijem za natjecanje.


I ispalo je odlično, ponovno je bio drugi u skupini, ponovno iza Hollowaya i ugrabio je mjesto u finalu. A onda sljedeće jutro kreirao jednu od najvećih senzacija Igara, istrčao 13.04 i pobijedio tog istog Hollowaya koji je samo nekoliko tjedana ranije trčao stotinku sporije od svjetskog rekorda. Najljepše u ovoj priči je da Parchment nije zaboravio tko mu je pomogao i bez koga se možda ne bi našao ni na startu polufinalne utrke.


Dan nakon najvećeg uspjeha karijere vratio se u veslački centar i pronašao Trijanu.
- Sjećaš li me se? Želim ti vratiti novac i pokazati ti nešto. Bila si mi od ključne pomoći u mom plasmanu u finale - pričao je Parchment, vadeći iz torbice zlatnu medalju.


Djevojka je bila šokirana jer ni sama nije znala kakvu je ulogu odigrala dva dana ranije.
- Zbilja? Zbilja? Ovo si ti osvojio - pitala je Trijana gledajući u medalju.


- Da, i to samo zato što si mi pomogla da dođem do stadiona - odgovorio joj je Parchment, koji joj je uz vraćanje duga poklonio i majicu jamajčanske reprezentacije.


Djevojka se ubrzo na Instagramu pohvalila poklonom, a Jamajčani su je zatrpali doslovno tisućama komentara u kojima joj zahvaljuju na nesebičnom činu. No, priča možda neće stati samo na tome. Oglasio se, naime, i jamajčanski ministar turizma Edmund Bartlett i pozvao Trijanu da dođe na odmor u ovu karipsku državu kad god to poželi.


- Bez obzira gdje se nalazi na svijetu, želimo joj uzvratiti na ljubaznosti koju je pokazala prema našem sportašu - poručio je Bartlett.


Trijanin odgovor još čekamo, ali čini nam se da bismo mogli svjedočiti još jednom njezinom dirljivom susretu s Parchmentom, ovaj put u njegovom dvorištu...

Linker
26. travanj 2024 06:37