Sandra Elkasević

 GORAN MEHKEK Cropix
BORIS HANŽEKOVIĆ MEMORIJAL

Ovih pet trenutaka obilježilo je miting u Zagrebu: Pao rekord star 47 godina, nastavljeno epsko suparništvo...

Miting u Zagrebu 2024. godine obilježilo je pet posebnih trenutaka
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 09. rujan 2024. 22:07

Iza nas je još jedan spektakularan Boris Hanžeković Memorijal. Miting u Zagrebu 2024. godine obilježilo je pet posebnih trenutaka koji slijede u nastavku.

Nezaustavljivi Crouser i ludilo pored Fontana

Apsolutno spektakularno bilo je u subotu natjecanja kuglaša pored Gradskih fontana. Gledali smo na istom mjestu u proteklom desetljeću brojna sjajna nadmetanja, letjela je kugla jako daleko, ali ova je godina nadmašila sva očekivanja. Prvi su put u glavnom hrvatskom gradu četvorica atletičara prebacila granicu od 22 metra, a ukupno gledano zagrebačko natjecanje je treće najbolje u povijesti kada se gledaju rezultati četiri najbolje plasirana bacača.

Jasno je da je predvodnik tog “ludila” pored Fontana i ovom prilikom bio najveći bacač kugle u povijesti Ryan Crouser. Amerikanac iz Oregona, div od 201 centimetra i 145 kilograma, dvaput je rušio vlastiti rekord mitinga - najprije s 22,90, a potom i s 22,93 m. Perfekcionist kakav jest, na kraju priče nije bio posve zadovoljan. Požalio se kako mu izbačaj nije bio najbolji i dodao kako bi u suprotnom kugla u subotu poletjela možda i pola metra dalje. A to bi već bila razina njegova svjetskog rekorda (23,56). Nema veze, treba nešto ostaviti i za sljedeće godine.

image

Ryan Crouser

GORAN MEHKEK Cropix

Nastavak epskog suparništva dvostrukih olimpijskih pobjednica

Iako Sandra Elkasević nije bila sretna određenim događajima tijekom nedjeljnog natjecanja diskašica, ni u jednom trenutku to nije koristila kao opravdanje za “poraz” od olimpijske pobjednice Valarie Allman. Stavili smo poraz pod navodnike jer drugo mjesto doista se ne može smatrati porazom, a osim toga, Sandra na stadionu uza Savu nije ni podbacila jer njezin je disk ponovno letio preko 67 metara (67,12) što joj je i treći rezultat sezone. Allman je ovaj put bila za nijansu bolja (67,83), a nastavak suparništva dviju dvostrukih olimpijskih pobjednica slijedi već u petak u finalu Dijamantne lige u Bruxellesu.

image

Sandra Elkasević

GORAN MEHKEK Cropix

Dobro se Sandra sjeća da je upravo u Bruxellesu 2018. stala njezina serija osvojenih dijamantnih trofeja, nakon što je na finale došla pod virozom i temperaturom. Možda je vrijeme da joj belgijska prijestolnica ovaj put vrati “oduzeto”. Naša je atletičarka u dobroj formi, prošli tjedan je bacila 68,81, a kad je na takvoj razini, ni Allman ne može biti mirna.

Sedam ispod dvije minute na 800 metara

Malo tko je očekivao da ćemo u nedjelju na Mladosti gledati tako sjajnu utrku atletičarki na 800 metara. I da će nakon punih 25 godina u povijest otići rekord mitinga koji je s 1:57.51 držala nekadašnja europska prvakinja, Ruskinja Jelena Afanasjeva. Ispod tog rezultata spustila se Kenijka Nelly Chepchirchir (1:57.00), ali ne samo ona, već i sljedeće tri atletičarke koje su iza nje pošle ciljem - Natoya Goule-Toppin (1:57.43), Nigist Getachew (1:57.47) i Sage Hurta-Klecker (1:57.53). Osim njih, još su tri atletičarke trčale ispod dvije minute, što zagrebačku utrku čini jednom od najjačih ove godine u svijetu, a Chepchirchir se osobnim rekordom smjestila na sedmo mjesto ovosezonske ljestvice.

- Nisam očekivala da ću ovako brzo trčati. Nisam se dovoljno oporavila i nisam se osjećala dobro, ni dovoljno snažno - priznala je Chepchirchir koja je nedavno u Rimu istrčala osobni rekord i na 1500 m (3:56.14).

image

N. Chepchirchir

JOSIP BANDIC Cropix

Bloudek srušio 47 godina star rekord, Farkaš popravio onaj koji je donedavno stajao

Nedjelja na Mladosti bila je odlična i za dvojicu hrvatskih atletičara iz drugog plana, koji su dobro iskoristili jaku konkurenciju. Marino Bloudek je tako završio na šestom mjestu na 1000 m, srušivši s 2:17.02 hrvatski rekord koji je čak 47 godina držao Milovan Savić (2:17.9), dok je Roko Farkaš za tri stotinke popravio osobni i hrvatski rekord na 200 m (20.67).

- Prekrasan je osjećaj srušiti rekord na domaćem stadionu, pred ovom prekrasnom publikom koja je velika podrška. Utrka je bila teška jer smo pokušavali oboriti svjetski rekord pa je svatko od nas imao svoj tempo. Mislim da bi u malo sporijoj utrci bilo i bolje, ali stvarno sam zadovoljan. Očekivao sam rekord, jako sam se dobro pripremio, pa sam znao da će biti dobro. Ovo nije moja uobičajena disciplina, razlika je dosta velika između 1000 i 800 m, ali uspio sam dati sve od sebe - rekao je Bloudek.

image

R. Farkaš

JOSIP BANDIC Cropix

Roko Farkaš koji je prije deset dana postao svjetski juniorski prvak u skoku u dalj, dodao je:

- Iskreno nemam više snage, ali jednostavno sam došao na ovaj miting uživati i opušteno otrčati. Ostalo je iapk nešto u nogama od SP u Limi i stvarno je neopisiv osjećaj istrčati ovakvu utrku.

Sirtaki za rekord na motki

U doba čudesnog Monda Duplantisa koji skače 6,26 m, možda se skok s motkom preko 5,88 nekome i ne čini tako impresivnim, ali riječ je o itekako vrijednom rezultatu. Uostalom, kako je to u najavi mitinga rekao olimpijski doprvak Sam Kendricks, Duplantis je izvanzemaljac, klasa nedostižna za sve. A među “zemljanima”, najbolji su u ovom trenutku Kendricks i Grk Manolo Karalis i obojica su skakala na Mladosti. Veseljak Kendricks se dobro zabavljao ovih dana u Zagrebu, možda mu je to malo i omelo koncentraciju, pa ga je Karalis uz taktove Grka Zorbe pobijedio, a pritom s 5,88 za centimetar popravio i rekord mitinga.

- Sam je najavio da rekord mitinga pada i stvarno je pao. Šteta što i on nije mogao preskočiti 5,88, ali iduće godine se vraćamo i opet ćemo rušiti rekord - poručio je brončani olimpijac iz Pariza.

image

E. Karalis

JOSIP BANDIC Cropix

Linker
09. rujan 2024 22:07