Bacalište kugle u amfiteatru i Split u pozadini
 NIKOLA VILIC/CROPIX
SVI SU ODUŠEVLJENI

‘Ovo je bilo fantastično! Zamislite da imamo sličan spektakl u Areni ili na Peristilu, Stradunu...‘

Natjecanje u Saloni aktualiziralo ideju o pokretanju sličnih mitinga na najatraktivnijim lokacijama
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 11. svibanj 2021. 08:16

U Hrvatskom atletskom savezu imali su prije dvije godine ideju o pokretanju serije natjecanja pod radnim nazivom “Cro Athletics Tour”. Bili bi to mitinzi s jednom ili dvije discipline koji bi se održavali na najatraktivnijim lokacijama diljem zemlje, zamišljeni kao dobra promocija, kako atletike, tako i Hrvatske kao turističke destinacije. No, došla je korona i ova ideja je, logično, pala u drugi plan.

Već tada nam je predsjednik HAS-a Ivan Veštić kao jednu od znamenitosti koja bi mogla ugostiti atletske zvijezde spominjao amfiteatar u antičkoj Saloni. Kad je Split prije šest tjedana dobio organizaciju Europskog bacačkog kupa, kao zamjena za portugalsku Leiriju, Veštiću nije trebalo dugo da se sjeti svoje stare ideje i krene u realizaciju.

Početak nove tradicije

Iako njemu i suradnicima vrijeme nije bilo saveznik, jer u tako kratkom roku nije bilo lako ni na stadionu posložiti sve prema strogim kriterijima Europske atletike (EA), sami su si nametnuli dodatni teret odlukom da bacanje kugle održe u Saloni. No, koliko god stresno bilo, nisu požalili jer su na kraju priče svi bili oduševljeni ambijentom u rimskom amfiteatru. Bilo je možda malo pretiho, ne samo zbog izostanka publike, već i zbog pomalo usnulog spikera, ali svest ćemo to pod porođajne muke.

- Mislim da je ovo dobar početak jedne nove tradicije. Bilo je ovo jako teško organizirati u ovim uvjetima, a i kad prvi put nešto organiziraš, uvijek ima malih nedostataka. Ali, vjerujem da je ovo dobra podloga za budućnost, pogotovo kad dođe nekoliko boljih bacača i kad se vrati publika za godinu ili dvije. Bit će to dobra priča - rekao nam je najbolji hrvatski atletičar Filip Mihaljević koji nije mogao sudjelovati zbog ozljede, ali je sve pratio sa strane.

Bacanje izvan stadiona i inače mu je priraslo srcu, ponajprije zbog nastupa pored zagrebačkih fontana na Hanžekovićevom memorijalu.

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX

- Što se tiče same izvedbe, nema tu puno razlike, ali glavna je razlika u tome što svi ljudi koji dođu gledaju samo kuglu. Kad smo na stadionu, jednostavno se previše toga događa da bi mogao sve pažljivo pratiti. Ovo je dobar način da budemo u centru pažnje, a uz nekoliko pravih, svjetskih bacača, bit će još bolje. Kao i na fontanama. Svi bacači kugle znaju za Fontane i svi žele doći. Mi želimo to napraviti i ovdje, da svi požele doći i ovamo - dodaje Filip.

Svi su oduševljeni

Tu se vraćamo na onu ideju iz uvoda, pokretanje čitave serija sličnih mitinga po cijeloj Hrvatskoj.

- To bi bilo sjajno, pulska Arena je, primjerice, idealno mjesto za takvo što. Tamo bi se mogle organizirati i tri discipline, recimo bacanje kugle, skok u dalj i motka. Evo i ovdje u Saloni ima mjesta za skok u dalj. Dakle, može se sve organizirati, samo treba dobre volje i puno energije - zaključuje Filip.

S njime se slaže i naš proslavljeni vaterpolist Josip Pavić, koji je danas savjetnik ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac.

- Ovo je bilo fantastično, oduševljeni su svi s kojima sam razgovarao. Gospodin Marton Gyulai iz EA mi je dao do znanja da se žele vratiti jer kad netko kaže da su ovdje pronašli novi atletski dom, vjerujem da to misli ozbiljno. Ovo je bio spektakl, a već su počeli čuti glasovi da se to želi podići na još veću razinu. Možemo biti ponosni na organizaciju cijelog Europskog bacačkog kupa i na sliku koju šaljemo u svijet - istaknuo je Pavić, koji podržava ideju o širenju ove priče.

image
Arena Pula već je ugostila velike sportske događaje
DANIJELA PERACIC/CROPIX

- To je apsolutno zanimljiva ideja i dodatnim naporom to možemo provesti u djelo. Svi su oduševljeni, a sad zamislite da imamo sličan spektakl na Peristilu ili Stradunu. Bilo je već i prije govora o tome, ali nije se realiziralo, ali nadam se da će ova Salona biti poticaj da pokrenemo tu ideju. Zamislite još kako bi Arena i ostale atrakcije izgledale s navijačima, nadam se da će uskoro doći to vrijeme.

Mogućnosti su u Hrvatskoj doista nebrojene, svoje adute imaju i najveći gradovi, i oni manji, i otoci... A ako uz turističku notu u ovoj priči dobijemo i to da se više klinaca zainteresira za atletiku i sport, posebno nakon što su u ovo korona-doba mnogi od njih odustali od bavljenja sportom, mogla bi to biti višestruko dobitna kombinacija.

Linker
20. travanj 2024 04:01