SANJIN STRUKIC/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA Sanjin Strukic/Xinhua News/Profimedia
SLUŽBENA OBJAVA

Ovo su svi kandidati za najbolje atletičare i atletičarke godine, na popisu nema Sandre Perković

Svečanost proglašenja dobitnika održat će se u Vilniusu 21. listopada.
Piše: Tihomir HrgaObjavljeno: 22. rujan 2023. 17:11

Europska atletska federacija (EAA) objavila je listu kandidata za atletičarku i atletičara godine na kojoj ove godine nema najbolje hrvatske atletičarke Sandre Perković.

Europska atletska asocijacija objavila je deset kandidatkinja i deset kandidata za najbolje u Europi 2023. godine.

U ženskoj konkurenciji nominirane su Nizozemke Femke Bol i Sifan Hassan, Britanka Keely Hodgkinson, Poljakinja Natalia Kaczmarek, Ukrajinka Jaroslava Mahučhik, Finkinja Wilma Murto, Španjolka Maria Perez, Belgijanka Nafissatou Thiam, te Srpkinja Ivana Vuleta, a u muškoj za nagradu konkuriraju Šveđanin Armand Duplantis, Britanci Matthew Hudson-Smith i Josh Kerr, Norvežani Jakob Ingebrigtsen i Karsten Warholm, Španjolac Alvaro Martin, Poljak Wojciech Nowicki, Šveđanin Daniel Stahl, Talijan Gianmarco Tamberi i Grk Militadis Tentoglou.

Premda je šest puta uzastopce bila europska prvakinja u bacanju diska, Sandra Perković nikad nije dobila nagradu za europsku atletičarku, a od Hrvatica je to jedino uspjelo Blanki Vlašić i to dvaput (2007, 2010).

Nešto ranije EAA je objavila i kandidate za najbolje mlade atletičare Europe (Rising Star), a među nominiranima je i mlada hrvatska atletičarka Jana Koščak.

O pobjednicima u sve četiri kategorije odlučuju glasovi navijača na društvenim mrežama te glasovi nacionalnih federacija, predstavnika medija i stručnog žirija. Za Janu Koščak se do 2. listopada može glasati na Instagramu i Facebooku Europske atletske federacije (European Athletics), kao i na Twitteru.

Koščak ima najbolji rezultat u sedmoboju u svijetu do 18 godina (6293), najbolji rezultat u dvoranskom petoboju do 18 godina (4585), vodeća je u svjetskom poretku sedmobojki do 20 godina (6293), ima najbolji skok u vis (1,92 cm) do 18 godina i ima sedmi najbolji rezultat svih vremena u sedmoboju u kategoriji do 20 godina.

Svečanost proglašenja dobitnika održat će se u Vilniusu 21. listopada.

Linker
29. studeni 2023 04:36