STEPH CHAMBERS Afp
NOVI SVJETSKI REKORD

‘Ovo vrijeme je apsolutno nevjerojatno!‘ Američka atletičarka ispisala povijest na Svjetskom prvenstvu

‘Sad shvaćam koje se prepreke mogu probiti, a postajem samo brža‘, poručila je
Piše: HinaObjavljeno: 23. srpanj 2022. 08:20

Amerikanka Sydney McLaughlin osvojila je zlatnu medalju u utrci na 400 metara s preponama na Svjetskom atletskom prvenstvu u američkom Eugeneu s novim svjetskim rekordom od 50.68 sekundi.

Prvim svjetskim rekordom na ovom SP-u, McLaughlin je uvelike popravila svoj dosadašnji rekord (51.41) koji je postigla također na Hayward Fieldu u Eugeneu 25. lipnja ove godine. Amerikanka je i prva žena koja je ovu dionicu prošla ispod 51 sekunde.

Michael Norman iz SAD-a (44,29) i Bahamka Shaunae Miller-Uibo (49,11) osvojili su prva mjesta na 400 m, a u bacanju koplja svjetsku titulu obranila je Australka Kelsey-Lee Barber (66,91).

McLaughlin je do zlata došla završivši daleko od osvajačice srebrne medalje Femke Bol iz Nizozemske, dok je braniteljica naslova Amerikanka Dalilah Muhammad završila kao treća.

"Vrijeme je apsolutno nevjerojatno i sport postaje sve brži i brži", rekao je McLaughlin, koji je u Dohi osvojio svjetsko zlato u štafeti 4x400 metara. "Sad shvaćam koje se prepreke mogu probiti, a postajem samo brža."

image
STEPH CHAMBERS Afp

Miller-Uibo s Bahama je stigla do zlata na 400 metara za 49.11 sekundi i osvojila svoj prvi naslov svjetske prvakinje, uz dvije zlatne olimpijske medalje iz 2016. i 2020. na istoj dionici.

Marileidy Paulino iz Dominikanske Republike, osvajačica srebrne medalje iza Miller-Uibo u Tokiju, ponovno se morala zadovoljiti drugim mjestom, dok je Sada Williams s Barbadosa osvojila broncu.

U muškoj konkurenciji, Norman je nadoknadio razočaravajuće peto mjesto u Tokiju osvojivši zlato u Eugeneu, jurivši do pobjede za 44.29 sekundi za svoju prvu svjetsku krunu.

Bivši olimpijski i svjetski prvak Kirani James iz Grenade bio je drugoplasirani, dok je Britanac Matthew Hudson-Smith zauzeo treće mjesto.

"Prošla godina nije bila dobra godina za mene pa sam morao puno raditi da bih se vratio gdje sam bio", rekao je Norman. "Ovaj trenutak ću pamtiti zauvijek."

Osvajačica brončane medalje iz Tokija Kelsey-Lee Barber pridružila se trkačici na 400 metara Cathy Freeman kao jedina Australka koja je zadržala naslov svjetske atletske titule nakon što je obranila svoju krunu u bacanju koplja s vodećim hicem u svijetu od 66.91 m.

Amerikanka Kara Winger (64.05) i Japanka Haruka Kitaguchi (63.27) ugrabile su srebro i broncu svojim bacanjima u posljednjoj seriji.

Američka muška štafeta u sastavu Christian Coleman, Noah Lyles, Elijah Hall i Marvin Bracy ušla je u finale 4x100m kao prva s 37.87 sekundi, a američka ženska ekipa također je imala malih problema, završivši najbrže za 41.56 sekundi.

Aktualne svjetske prvakinje Jamajčanke kvalificirale su se bez Shericke Jackson, Shelly-Ann Fraser-Pryce i Elaine Thompson-Herah, koje su osvojile medalje na 100 metara.

Allyson Felix ipak je odgodila svoje planove za umirovljenje nakon što je pozvana za subotnje kvalifikacije u štafeti 4x400m. Felix je prošlog tjedna broncom u mješovitoj štafeti spustila zastor na svoju blistavu karijeru.

Linker
13. travanj 2024 04:55