Ryan Crouser

 MATIJA DJANJESIC Cropix
RYAN CROUSER ZA SN

Pobjednik spektakla u Zagrebu najavio čudesne rezultatre: ‘Mislim da je moguće bacati i preko 24 metra‘

Olimpijski pobjednik, svjetski prvak i svjetski rekorder u subotu je po peti put osvojio Memorijal Ivana Ivančića
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 12. rujan 2022. 07:43

Razmazili su nas malo bacači kugle posljednjih godina, i u svjetskim okvirima, a onda i na Memorijalu Ivana Ivančića na zagrebačkim Fontanama. Do te mjere da se u subotu navečer u zraku osjećalo malo razočaranje jer smo vidjeli samo jedan hitac preko 22 metra i jer se kugla Ryana Crousera zaustavila na “samo” 22,19 metara, a nije i treću godinu zaredom preletjela crtu koja označava rekord mitinga.

Razumljivo je na neki način da je postojala nada da ćemo vidjeti nešto čudesno, pa možda čak i svjetski rekord, jer je samo tri dana ranije Joe Kovacs u Zürichu bacio 23,23 metra, a Crouser je bio drugi s 22,74. Ali, upravo u tome i leži problem jer bilo je to finale Dijamantne lige i svi su išli maksimalnom snagom, tako da je samo tri dana kasnije bilo nemoguće očekivati reprizu.

Najviša razina u povijesti

No, i bez hitaca preko 23 metra, Crouser je opet bio briljantan. Za olimpijskog pobjednika, svjetskog prvaka i svjetskog rekordera (23,37 m) više jednostavno ne postoje natjecanja ispod 22 metra, a to je fascinantno. Sada kada se Kovacs opasno približio njegovom rekordu, možemo očekivati da će div iz Oregona zapravo biti još bolji.

image

Ryan Crouser

MATIJA DJANJESIC Cropix

- Joe je godinama bio na rubu tog jednog velikog hica, znali smo da to može i bio je poseban trenutak kad je prebacio 23 metra. U sjajnoj je formi i zato sam posebno sretan što sam u Zagrebu mogao doći do pobjede pored njega. Reprezentativni smo kolege, putujemo svijetom zajedno već sedam godina i jako mi je drago vidjeti ga da baca tako daleko - rekao je Crouser nakon subotnjeg showa na Fontanama.

Ne skriva da je i za njega zapravo dobro da mu se netko toliko približio.

- Da, to je sjajno jer će me natjerati da treniram još jače i da želim bacati još dalje. Odlično je biti dio discipline koja je na tako visokoj razini, zapravo najvišoj u povijesti. Ovo je posebno vrijeme za bacanje kugle. Naravno, zna biti i teško kad bacite 22,74 u finalu Dijamantne lige i završite tek na drugom mjestu, ali je sjajno za sport i ne bih se želio baviti ovime ni u jednom drugom razdoblju.

Možda se vratim disku

Što onda možemo očekivati sljedeće sezone, čeka li nas velika borba na razini iznad 23 metra?

- Nadam da ću nastaviti poboljšavati svoje hice i osobni rekord. I nadam se da će moj osobni i dalje biti i svjetski rekord jer Joe je ozbiljan izazivač. Moram se fokusirati na sebe i znam da sam u stanju bacati dalje nego dosad, to je ono što me drži motiviranim.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Pitali smo ga misli li se, nakon što je u bacanju kugle osvojio sve što je mogao i nakon više od 30 godina srušio svjetski rekord, možda vratiti bacanju diska. Tom se disciplinom bavio tijekom studentskih dana i ima respektabilan osobni rekord (63,90), a i tata Mitch je bio odličan diskaš (osobni rekord 67,22).

- Da, kopka me ta ideja, sasvim sigurno, ali želim osobni rekord u bacanju kugle dovesti do razine za koju mislim da je moguća. Zato ću se zasad držati kugle, ali ako uspijem dohvatiti brojke koje vjerujem da su moguće, razmislit ću i o bacanju diska.

Brojke o kojima razmišlja su impozantne.

- Volio bih baciti 23,70 m, to mi je cilj za sljedeću sezonu, ali mislim da je moguće baciti i 24 metra. Naravno, bit će izazov pretvoriti to u stvarnost, ali doista mislim da je to moguće.

Mihaljević: Sezona je bila za deset, a sad je cilj otići na novu razinu

Europski prvak i hrvatski rekorder Filip Mihaljević sezonu je zaključio sedmim mjestom na Fontanama i hicem od 21,09 m. Iscijeđen nakon teške sezone s dva velika natjecanja nije se uspio približiti svojim najboljim rezultatima, ali nakon svega nije bio nimalo nezadovoljan. Zašto bi i bio kad je iza njega najveća sezona u karijeri, sezona koju je okrunio europskim zlatom, a bio je i četvrti na dvoranskom SP-u, te šesti na SP-u na otvorenom.

- Ova sezona zaslužuje čistu desetku. Naravno, onih pet mitinga na početku ljetne sezone je moglo biti bolje, pa bi i prosjek rezultata bio bolji. Međutim, na pet natjecanja u 2022. sam bacio preko 21,80, uključujući i ona kad je najviše trebalo, dakle na dva SP-a i na EP-u.

Sljedeći je korak doći na razinu da se može boriti i s dečkima poput Crousera, Kovacsa ili Walsha i na globalnim natjecanjima.

- Je, to je cilj. Ova sezona mi je bila sezona stabilizacije na velikim daljinama, došao sam na razinu da ne divljam s rezultatima i daljinama, nego postupno gradim velike rezultate koji će s vremenom dolaziti sami od sebe. I sad je sljedeći korak da se približim samom svjetskom vrhu, radit ćemo na tome, a hoće li se to dogoditi, to nitko ne zna. Dobro je da dečki bacaju takve daljine da svi vidimo da se to može. Prije smo razmišljali, tko baci 20 metara, on je heroj, a 22 nitko i ne može baciti. Družimo se s tim dečkima, znamo što rade na treninzima i pokazali su nam da se može, tako da nema nikakvog straha od tih daljina, samo treba biti zdrav i ići naprijed - poručio je Filip.

Linker
26. travanj 2024 18:49