Sandra Perković

 RONALD GORSIC Cropix
ZVUČI POMALO NESTVARNO

Podvig kakav je ostvarila Perković dosad nikad nije viđen, neuništiva Sandra svima spustila rampu!

Sandra Perković ostaje kraljica europskog bacanja diska!
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 17. kolovoz 2022. 06:06

Sandra Perković ostaje kraljica europskog bacanja diska! U Münchenu je nastavila niz, fascinantan niz, niz kakav nitko u povijesti europske atletike nije imao. Šesti je put postala prvakinja Starog kontinenta, njezina vladavina traje neprekinuto od 2010. godine.

U spektakularnoj je atmosferi pred punim Olimpijskim stadionom bacila 67,95 metara i otplovila do još jednog velikog trijumfa u grandioznoj karijeri. Nadali su se Nijemci da bi neka od njihovih bacačica mogla zapapriti Sandri, ali neuništiva djevojka iz Dubrave još im je jednom spustila rampu. Baš kao i prije četiri godine u Berlinu, baš kao što to na europskoj razini radi svima već dulje od desetljeća.

image

Sandra Perković

ANDREJ ISAKOVIC Afp

Za Hrvatsku je to već treća medalja na ovom EP-u, treća u dva dana natjecanja. Nakon srebra Matee Parlov Koštro u maratonu i zlata Filipa Mihaljevića u bacanju kugle, Sandra je dodala i svoj doprinos novim odličjem u što uopće nismo sumnjali. Vlastitu bogatu kolekciju u manje od mjesec dana popunila je s dvije nove medalje, nakon srebra na nedavnom SP-u u Eugeneu, eto je sada i s europskim zlatom oko vrata. Iako znamo što je sve u karijeri napravila, svejedno zvuči pomalo nestvarno da joj je već 13. medalja u karijeri s najvećih natjecanja. Sretna trinaestica!

A kako je to njezin trener i životni partner odavno rekao, Sandra sa svakim novim natjecanjem ispisuje povijest, pa je tako bilo i u Münchenu. Već je prije četiri godine postala jedina u povijesti atletike s pet europskih zlata u jednoj pojedinačnoj disciplini, sada je taj rekord dakako i dodatno pojačala, ali nije stala samo na tome. Novim je postoljem postala osoba (računajući mušku i žensku kategoriju) s ukupno najviše medalja u jednoj disciplini otkad se održavaju europska prvenstva, dakle od davne 1934. godine!

image

Sandra Perković

RONALD GORSIC Cropix

Dosad je dijelila prvo mjesto s poljskom kladivašicom Anitom Wlodarczyk i ukrajinskim daljašem Igorom Ter-Ovanesjanom koji su osvojili po pet medalja. Istina, ukupno manjeg sjaja od Sandrinog. Wlodarczyk ima četiri zlata i jednu broncu i ovdje ne može povećati kolekciju jer je nema zbog ozljede, dok je Ter-Ovanesjan osvojio tri zlata i dva srebra u razdoblju od 1958. do 1971. godine.

Osim toga, šestim zlatom najbolja se hrvatska atletičarka izjednačila s Maritom Koch koja također ima šest europskih naslova, ali raspoređenih u dvije discipline, na 400 i 4x400 metara.

Pamtit će München i naša druga predstavnica Marija Tolj (22). Mladoj Pelješanki, članici Dinamo-Zrinjevca, ovo je bilo prvo finale europskog prvenstva u karijeri. Poželjela je dan ranije da završi među najboljih šest i to je i ostvarila, završila je na upravo na šestom mjestu s hicem od 63,37 metara. Nadala se potajno da bi možda mogla i do medalje, ali nije bila razočarana ni ovakvim raspletom. Prošli je mjesec bila osma na SP-u u Eugeneu, sada je šesta u Europi, napreduje iz godine u godinu, i vjerujemo da neće dugo čekati ni na prvu veliku medalju.

image

Marija Tolj

RONALD GORSIC Cropix

Nije finale krenulo dobro za hrvatske predstavnice. Marija je bacila skromnih 57,57, a Sandrin je disk odletio izvan segmenta. Pokazalo se, međutim, odmah da bi nadmetanje moglo biti vatreno jer su tri djevojke već u prvoj seriji prebacile 63 metra, više nego u cijelom finalu prošlog EP-a, a onda je u drugom pokušaju olimpijska doprvakinja Kristin Pudenz izvukla hitac od 65,05 metara i zasjela na čelo. Ostala je tamo tek nekoliko minuta, samo dok Sandra po drugi put nije ušla u krug i lansirala disk na 65,77 m.

No, imala je dobro raspoložena i silno motivirana Pudenz odgovor i na to i u trećoj je seriji ponovno bacila Sandri rukavicu u lice s dalekih 66,93. Hrvatska rekorderka u sljedeća je dva pokušaja upisala neispravne hice, najprije je prestupila, pa pogodila mrežu. A onda, kada su Nijemci već potajno vjerojatno počeli maštati o zlatu, u petoj je seriji izvukla najbolje iz sebe, bacila 67,95 i vratila se na vrh. Pudenz je nakon toga opasno, opasno zaprijetila, ali ipak je ostala za nijansu prekratka sa 67,87. Sjajna je u toj seriji bila i Tolj koja je nakon mučenja u prva četiri pokušaja, bacila 63,37 i došla na šesto mjesto.

image

Sandra Perković

ANDREJ ISAKOVIC Afp

U posljednjoj seriji Pudenz je pukla pod pritiskom, nije mogla dalje od 63,68 i to je bilo to. Sandra Perković je visoko podignutih ruku mogla početi slaviti novi veliki trijumf u čudesnoj karijeri. Šesta europska kruna za kraljicu diska!

Nijemci su ipak imali razloga za zadovoljstvo jer su osim srebra Pudenz, osvojili i broncu za koju je zaslužna Claudine Vita sa 65,20 metara.

Linker
19. travanj 2024 11:58