Ana Hanžeković Krznarić i Robert Šola.
 
 BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix
PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA

Poklon za 70. rođendan Hanžekovićevog memorijala: Posveta svima koji su stvarali ovaj miting

Danas je u Zagrebu predstavljena monografija posvećena najstarijoj sportskoj priredbi u Hrvatskoj
Piše: SNObjavljeno: 07. lipanj 2021. 21:28

Malo je u Hrvatskoj manifestacija koje bez prekida traju 70 godina. U sportu je takva samo jedna, samo atletski Memorijal Borisa Hanžekovića, najstarija živuća sportska priredba u našoj zemlji, a nećemo pogriješiti ako kažemo i najjača. Jer nema natjecanja koje iz godine u godinu neumorno u Hrvatsku dovodi toliki broj istinskih sportskih velikana, olimpijskih pobjednika, svjetskih rekordera i prvaka.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Hanžekovićev memorijal proslavio je prošli mjesec 70. rođendan, a za takav veliki jubilej dobio je i zasluženi poklon. Jučer je u Matis Absolut Loungeu u Zagrebu predstavljena bogato ilustrirana monografija “70 godina Zagreb Meeting - Hanžekovićev memorijal”, djelo koje će neupitno obogatiti hrvatsku sportsku literaturu jer nas vrlo detaljno, kroz najljepše priče, najbolje rezultate i najveće trenutke, vodi kroz sedam desetljeća dugu povijest zagrebačkog sportskog dragulja.

Pregled svih 70 godina

Urednik monografije je Mario Zorko, a izvršni urednik Marin Šarec koji je i jedan od autora tekstova, uz Milana Oreškovića, te novinare Sportskih novosti Dražena Pinevića i Vedrana Božičevića. Iz Sportskih novosti dolazi i grafički urednik monografije Petar Raguž, kao i urednik fotografije Robert Valai, dugogodišnji fotoreporter našeg lista.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

- Ovo je izdanje na koje sam iznimno ponosna, pregled svih 70 godina mitinga. Njime smo htjeli odati priznanje svima koji su s nama, kao i onima koji više nisu, njihov doprinos je posebno istaknut u knjizi. Drago mi je da mogu najaviti i sljedeći Memorijal, 14. rujna, sigurna sam da će opet biti nezaobilazna stanica najboljim atletičarima nakon Olimpijskih igara, kao i svim ljubiteljima sporta - rekla je Ana Hanžeković Krznarić, predsjednica AK Dinamo-Zrinjevac, organizatora Memorijala.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Monografija desetljeće po desetljeće prati uspon Hanžekovićeva memorijala, od klupskog dvoboja Dinama i Mladosti do današnjeg mitinga zlatne kategorije Continental Toura, razine odmah do Dijamantne lige.

- Naš miting je poseban u odnosu na sve druge u svijetu upravo zbog tog ljudskog faktora i dobre organizacije koju su prepoznali i sportaši. Bila mi je čast biti dio ove veličanstvene sportske priredbe 20 godina, kao sportašica i direktorica. U ovoj monografiji zahvalili smo svima koji su stvarali Memorijal i učinili ga ovim što je danas. Knjiga ostaje svim budućim naraštajima i medijima koji će u njemu pronaći sve informacije o mitingu. Nastavimo i dalje svi zajedno razvijati najveću sportsku priredbu u Hrvatskoj - poručila je Ivana Brkljačić, direktorica mitinga od 2009. do 2020., za čijeg je mandata i pokrenut projekt izrade monografije.

image
Ivana Brkljačić
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Najstarije u Hrvatskoj

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, kojem je ovo bilo prvo pojavljivanje na nekom javnom događaju otkako je preuzeo funkciju, istaknuo je:

- Iznimno mi je drago što je moje prvo protokolarno obraćanje kao novog gradonačelnika posvećeno sportu i to ne bilo kojem, nego Kraljici sportova, i ne bilo kojem natjecanju, nego najstarijem u Hrvatskoj. Ponosni smo što smo domaćini ovakvog događaja koji privlači sve veći broj svjetskih imena i gledatelja. S veseljem ću prolistati ovu monografiju i čekati novi Hanžek. Grad Zagreb će i dalje biti partner ovakvim natjecanjima i podupirati razvoj sporta.

image
Tomislav Tomašević, gradonačelnik grada Zagreba.
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Nigdje kao u Zagrebu

Izvršni urednik monografije Marin Šarec ispričao je kako je nastala knjiga.

- I prije 20 godina smo počeli razmišljati o ostavštini mitinga, pa smo napravili dvije knjižice i dokumentarni film, ali ova je monografija posebna. Dosad smo se uglavnom oslanjali na memoriju sudionika, ali memorija često blijedi i nije baš pouzdana. Tako smo se sada zabili u arhivu, uzeli sve brojeve Narodnog sporta i Sportskih novosti, proučili sve tekstove napisane o Memorijalu i izvukli iz njih ono najvažnije. Želio bih da kad budete listali ovu knjigu, uživate u njoj kao što smo uživali mi koji smo je pisali. Ovo je konačan proizvod nakon kojeg vam neće trebati Google jer su svi povijesni podaci u njoj.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Novi direktor mitinga Robert Šola zaključio je ovu priču:

- Prije mjesec dana sam razgovarao s legendarnim trkačem Draganom Zdravkovićem koji mi je rekao da nigdje u Jugoslaviji atletičari nisu bili toliko dobrodošli, voljeni i cijenjeni kao u Zagrebu. Upravo je to najveća tajna uspjeha ovog mitinga i jamstvo da će i sljedećih godina biti vrhunski.

image
Zagreb, 070621.
Matis Absolut Lounge.
Promocija monografije Zagreb Meeting - Hanzekovicev memorijal. Monografija je prikaz 70 godina Memorijala Borisa Hanzekovica, najstarije sportske priredbe u Hrvatskoj.
Foto: Boris Kovacev/CROPIX
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

PRIZNANJA POVODOM 70. OBLJETNICE

ZASLUŽNE INSTITUCIJE
Grad Zagreb
Turistička zajednica Grada Zagreba
AK Dinamo/HAAK Mladost
ZASLUŽNI POJEDINCI
Milan Bandić (posthumno)
Joško Murat
Obitelj Hanžeković
ORGANIZACIJA MITINGA
Vasilije Gojtan (posthumno)
Andrija Mijačika (posthumno)
Ivana Brkljačić
PROVEDBA NATJECANJA
Zvonimir Vrančić (posthumno)
Josip Baričić (posthumno)
Milan Orešković
Željko Grabušić
Janko Goleš
Daniel Wessfeldt
VOLONTERI NA MITINGU
Gordana Šeler
Sanja Suhić
SPORTSKI DOPRINOS MITINGU
Blanka Vlašić
Sandra Perković
Usain Bolt
Milka Babović (posthumno)
MEDIJI UZ MITING
Hrvatska radiotelevizija
Sportske novosti
Žarko Susić (posthumno)
Vilko Luncer (posthumno)
Marin Šarec

Linker
10. travanj 2024 20:11