Michael Steele/Getty Images / Getty Images
MOO ODLUČIO

POSEBNA KONTROLA ZA RUSKE I KENIJSKE ATLETIČARE Morat će na 'individualnu evaluaciju' uoči OI

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 22. lipanj 2016. 20:50

Ruski i kenijski atletičari moći će nastupiti na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru ako prođu “individualnu evaluaciju” kako bi dokazali da nisu dopingirani. To je nesvakidašnja odluka, koju je na izvanrednom sastanku u Lausanni jednoglasno donio Međunarodni olimpijski odbor. Kako je Međunarodna antidopinška agencija (WADA) obznanila da se Rusija i Kenija ne ponašaju u skladu s pravilima, predsjednik MOO-a Thomas Bach zaključio je da se atletičari iz tih država ne mogu smatrati “vjerojatno nevinima”.

Četiri države optužene

- Zaključak sa sastanka jest da je, s obzirom na ponašanje koje nije u skladu s pravilima i na teške optužbe u vezi s tim, činjenica da ih ne možemo smatrati nevinima - rekao je Bach.
- Svaki od atletičara iz ovih država za nastup će morati proći testove Međunarodne atletske federacije (IAAF). Ovom odlukom podržavamo IAAF, koji je ruskim atletičarima uskratio nastup na Igrama. Istodobno čvrsto stojimo iza WADA-e kako bi se svi pridržavali pravila.

WADA je, inače, četiri države optužila za nepridržavanje pravila, osim Rusije i Kenije, još Meksiko i Španjolsku, međutim, kod potonjih su problemi administrativne naravi.
- Kod Kenije nedostaje financijskih sredstava za pravu antidoping kontrolu, dok kod Rusije imamo ozbiljne optužbe oko manipulacije sustavom.
Podsjetimo da je prošli petak IAAF suspendirao ruske atletičare s Igara u Riju, što se nikad prije nije dogodilo. Već tada je predsjednik MOO-a upozorio da nakon žalbe Rusije slijedi teška odluka. Kolektivna odgovornost i pravda za svakog individualca, pokazao je simpatiju prema ruskim atletičarima, koji su “čisti” i htjeli bi u Rio de Janeiro.

Među njima je i jedna od najboljih svih vremena, motkašica Jelena Isinbajeva. Ona je na prijedlog da takvi atletičari nastupaju individualno, bez zastave države, odgovorila da to ne dolazi u obzir. Čini se da se u Lausanni jučer o tome uopće nije govorilo. Bio bi to još jedan presedan, a Rusija definitivno nije bilo tko u svjetskoj atletici.
Prije četiri godine u Londonu njeni su atletičari osvojili 18 medalja, od toga osam zlatnih. No, kako se sumnje u čistoću tih medalja množe, i to ne samo od Londona, nego od Pekinga 2008. godine, pa i Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014, bilo je puno onih koji su zazivali ustrajavanje o suspenziji. Ono je na snazi od prošle jeseni, od tada ruski atletičari ne mogu nastupati.

Kako Rusija više nije u “hladnom ratu”, koji je obilježio razdoblje od gotovo četrdeset godina, uključujući bojkote Igara s jedne i druge strane (Amerikanci i njihova alijansa u Moskvi 1980, Sovjetski Savez s Istočnim blokom 1984. u Los Angelesu), uvjerljive priče o konspiraciji države (Rusije) u ovom slučaju nije bilo moguće zaustaviti.


Laži i strah

Najmanje trojica umiješana u ovaj skandal prebjegla su u SAD i tamo postali zviždači. Poput Grigorija Rodčenkova, do prije nekoliko godina direktora antidopinškog laboratorija. On tvrdi da je sam miješao koktele ruskim sportašima, za Igre u Londonu i one u Sočiju.
- Ako se borite protiv dopinga, Rusiju morate izbaciti s Igara - oglasio se Rodčenkov iz Los Angelesa.
- Doping je svuda, puno ljudi u Rusiji ne želi reći istinu. Laži i strah su potpuni.
Na kraju je Bach s MOO-om pronašao solomonsko rješenje.

Linker
28. travanj 2024 18:48