BORIS KOVACEV/CROPIX
POZIV NAS OPREZ

Posebna pravila za sve na Hanžekovićevom memorijalu: Bez gledatelja kod fontana, maske nose svi osim...

Jedna od najvećih promjena, uzrokovana pandemijom COVID 19, bit će i broj gledatelja na tribinama
Piše: HinaObjavljeno: 14. rujan 2020. 15:07

Ovogodišnje izdanje Hanžekovićevog memorijala održat će se u posebnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, a u cilju sprječavanja širenja zaraze organizator je izradio stroga pravila za sve sudionike u organizaciji, ali i atletičare i gledatelje.

Pravilnik je izrađen na osnovu uputa World Athleticsa i hrvatskih nadležnih propisa, a zdravstvenu službu Memorijala predvodi dr. Marina Banović.

"Međunarodna atletska federacija ima svoje upute u koje smo implementirali i hrvatske propise. Ovo je neuobičajena situacija međutim, jedino smo tako mogli organizirati natjecanje," kazala je za Hinu ova liječnica i atletičarka.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

Istaknula je kako su izrađeni posebni protokoli za kretanje sportaša, trenera i službenih osoba. Sportaši koji dolaze u Zagreb mogu doći samo s testom, ne starijim od 48 sati, osim u iznimnim okolnostima. Neće biti mogući bliski kontakti sportaša s ostalim osobama na mitingu, izuzev zdravstvenih službi po potrebi. Jedino će oni uz doping kontrolu imati svoju prostoriju na stadionu.

Na stadionu nema svlačionica, ormarića i tuševa. Maske nose svi svugdje osim sportaša na stazi, bacalištu ili skakalištu. Nema službenih večera, druženja, broj gledatelja je minimalan, a na bacanju kugle pokraj gradskih fontana ih neće biti uopće.

"Temelj cijele priče je oprez, svih za sve. Najmanje što se u ovom trenutku može učiniti da bi priča išla dalje. Srećom, do sada nismo imali pozitivnih na koronavirus," dodala je.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

U trkačkim disciplinama u kojima se koriste startni blokovi, blokovi će se dezinficirati, kao i prepone. U skoku u vis, između skokova će se strunjača i letvica očistiti dezinfekcijskim sredstvom.

Jedna od najvećih promjena, uzrokovana pandemijom COVID 19, bit će i broj gledatelja na tribinama. U normalnim okolnostima na mitingu je u opticaju bilo oko 10.000 ulaznica, a sada će ih biti svega 700.

Prilikom preuzimanja ulaznica gledateljima će biti dodijeljen obrazac u koji je potrebno upisati tražene osobne podatke, te će ga predati prilikom ulaska na stadion. Cilj prikupljanja podataka je jasna evidencija osoba koje su boravile na stadionu u skladu s epidemiološkom situacijom koja to zahtijeva. Bez suglasnosti i predaje obrasca, ulazak na stadion neće biti moguć.

Zbog strogih epidemioloških mjera ograničen je i broj novinara koji će pratiti miting. Na stadionu neće biti konferencija za novinare, niti uzimanja izjava od natjecatelja u mix-zoni, no svima će biti omogućeno praćenje flash-interviewa putem video-linka.

Prostor za medije bit će također opskrbljen dezinficijensima, te zapakiranom hranom i pićem u zatvorenim bočicama, a na terenu će u istom trenutku moći biti najviše 12 fotoreportera.

Linker
20. travanj 2024 04:20