Eliud Kipchoge

 TOBIAS SCHWARZ Afp
NEVJEROJATAN REZULTAT

Povijesni pothvat u Berlinu: Kipchoge popravio svjetski rekord, na polovici utrke imao je nestvarno vrijeme

Čudesni kenijski atletičar sada drži četiri od pet najboljih rezultata u povijesti maratona
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 25. rujan 2022. 11:43

Čudesni kenijski atletičar Eliud Kipchoge (37) ispisao je novu stranicu u povijesti sporta. Pobijedio je na današnjem Berlinskom maratonu u vremenu 2;01:09 i tako za 30 sekundi popravio svjetski rekord koji je i dosad bio u njegovom vlasništvu, a postavio ga je prije četiri godine, također u glavnom njemačkom gradu.

Činilo se u jednom trenutku da bi Kipchoge mogao postati i prvi čovjek u povijesti koji je maraton u regularnim uvjetima istrčao ispod dva sata budući da je na polovici utrke imao nestvarno prolazno vrijeme 59:51. Nakon što su ga "zečevi" napustili oko 25. kilometra tempo mu je ipak malo pao, ali opet dovoljno za nevjerojatan rezultat i još jedan pothvat u njegovoj velikoj karijeri.

image

Eliud Kipchoge

TOBIAS SCHWARZ Afp

Kipchoge je, podsjetimo, dvostruki olimpijski pobjednik u maratonu, iz Rio de Janeira 2016. i Tokija prošle godine, a još prije 19 godina je bio svjetski prvak i na 5000 metara. Sada drži četiri od pet najboljih rezultata u povijesti maratona.

Prije tri godine je u Beču uspio istrčati maraton i ispod dva sata (1;59:40), ali bila je to neslužbena, zatvorena utrka u kojoj je Kipchoge imao nedopuštenu pomoć u obliku automobila koji mu je nabijao ritam, skupine "zečeva" koji su stalno izmjenjivali na stazi, odnosno ulazili i izlazili sa staze po potrebi, dodavanja pića u kojem god trenutku je poželio i još nekoliko detalja.

image
TOBIAS SCHWARZ Afp

Senzacionalna je u nedjelju bila i ženska utrka u kojoj je slavila Etiopljanka Tigist Assefa (28) u vremenu (2;15:37). Bio joj je to tek drugi maraton u karijeri, a u prvom je ranije ove godiune trčala 2;34:01.

Assefa je za gotovo tri minute popravila rekord staze u Berlinu i ujedno postavila treći rezultat svih vremena u maratonu. Brže su u povijesti trčale samo Brigid Kosgei (2;14:04) i Paula Radcliffe (2;15:25).

Linker
23. travanj 2024 12:24