Tomislav Kristo / CROPIX
NIJE MOGLA NASTAVITI

PROTIV EKSTREMNIH UVJETA NIJE MOGLA 'Sve je počelo dobro, onda su krenule otkazivati ruke, pa leđa, nadamo se da nije trovanje'

POTPUNI KOLAPS Crni niz hrvatske cestovne atletike u Dohi zaključila je hodačica Ivana Renić odustajanjem u utrci na 50 km
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 29. rujan 2019. 16:37

Doha se definitivno pretvorila u noćnu moru za hrvatsku cestovnu atletiku na ovom Svjetskom prvenstvu. I prije početka natjecanja naša je maratonka Nikolina Šustić Stanković završila u bolnici zbog otrovanja, potom su njezine kolegice Matea Parlov Koštro i Bojana Bjeljac doživjele kolaps tijekom utrke zbog užasnih vremenskih uvjeta, a crni je niz zaključila hodačica Ivana Renić koja je također morala odustati u utrci na 50 km koja je počela u subotu u 23.30 po lokalnom vremenu.

Šteta, jer smo posljednjih tjedana u nekoliko navrata čuli da bi Ivana mogla biti veliko iznenađenje u Dohi. Došla je u Katar deset dana ranije kako bi se što bolje pripremila i prilagodila ekstremnoj vrućini i vlazi, ali na kraju su je zdravstvene poteškoće izbacile iz utrke već prije njezine polovice.

- Dobro sam krenula i osjećala sam se super do 18. kilometra, a onda su mi krenule otkazivati ruke, leđa, probava i više nije imalo nastaviti. Morala sam odustati - s tugom je u glasu pričala Ivana nakon što je došla k sebi u ciljnoj ravnini.

Razočaran ovakvim raspletom bio je i njezin trener Krešimir Jurlin.

- Osjećala se fantastično do jednog trenutka kad joj je tijelo počelo davati signale da ne može funkcionirati u ovim uvjetima iako smo napravili sve da se ona za te uvjete pripremi. Puls joj se podigao, teško je disala, teško je uzimala tekućinu, sve je govorilo da njezin organizam ne može nastaviti podnositi te napore.

DOHA, QATAR - SEPTEMBER 29:  Ivana Renic of Croatia and others compete during the 50 Kilometres Race Walk final on day two of 17th IAAF World Athletics Championships Doha 2019 in the early morning hours of September 29, 2019 in Doha, Qatar. (Photo by Andy Lyons/Getty Images for IAAF)
Andy Lyons/Getty Images for IAAF

Uvjeti su u noći sa subote na nedjelju bili možda nešto bolji nego tijekom ženskog maratona, ali i dalje vrlo teški.

- Nisu me uplašili događaji s maratona, ne znam, jednostavno nije bio moj dan. Nisu mi uvjeti toliko smetali za disanje, koliko sam se ja sama od sebe raspala. Imala sam probavne smetnje i proljev. U početku sam uzimala tekućinu, poslije mi je to postalo sve teže. Moguće je i da je u pitanju želučana viroza, nisam sigurna, ali mislim da nije trovanje - rekla je Ivana.

- Da me nije primio želudac, mogla sam nastaviti u tom tempu do kraja, ali vidjela sam da to nema smisla i to je to. Naučila sam lekciju iz ovoga i ostaje mi da se pripremam za novu sezonu.

No, prije nove sezone je čeka još jedan važan ispit.

- Za četiri tjedna je Prvenstvo Hrvatske na 20 km, to je jedna od utrka koja će odlučivati o plasmanu u Tokio, tako da nastavljam trenirati.

Na Olimpijskim igrama je samo utrka na 20 km, tako da se Ivana sada mora koncentrirati na kraću dionicu.

- Nastavit ćemo s pripremama čim se oporavi. Cijele će se iduće godine vjerojatno natjecati na 20 km. U toj je disciplini također vrlo uspješna, s time da je ona još uvijek vrlo mlada za hodanje. Imala je iznimno dobar rezultat na 50 km, koji ju je u krajnjoj liniji i doveo ovdje, deset minuta jači od norme. Ali, možda je ipak sada vrijeme da se malo odmaknemo od pedesetke i vratimo se na 20 km - zaključio je trener Jurlin.

Linker
18. travanj 2024 14:00