INSTAGRAM
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Proživjela je pakao: Učitelj ju tukao, u školu je trčala bosa, ali ništa je nije zaustavilo na putu do vrha

‘Nikad nisam mislila da ću jednog dana postati olimpijska prvakinja‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 29. kolovoz 2023. 07:24

Kad je prije nešto više od mjesec dana srušila i treći svjetski rekord u trećoj disciplini, i sve to unutar samo 50 dana, Faith Kipyegon je u nevjerici poručila:

- Ne znam kako mi sve ovo polazi za rukom, ali jednostavno mi ide.

Ide joj i dalje, razdoblje svojih čuda proširila je i na Svjetsko prvenstvo u Budimpešti i nema nikakve dvojbe da je 29-godišnja Kenijka najveća atletska priča ovog ljeta i da će izbor za atletičarku godine zapravo biti samo formalnost. Sve ono što je Kipyegon napravila od 2. lipnja do 26. kolovoza, dakle u samo 86 dana, ostat će zapisano kao jedan od najčudesnijih pothvata u povijesti atletike.

Motivirana i samouvjerena

Tog 2. lipnja u Firenci postala je prva žena u povijesti koja se na 1500 metara, u svojoj glavnoj disciplini u kojoj je već odavno najveća svih vremena, spustila ispod 3:50 minuta (3:49.11). Bio je to samo uvod u nevjerojatnu priču koja je uslijedila tjedan dana kasnije u Parizu. Nakon više od osam godina odlučila se okušati na 5000 metara, da vidi kako stoji i ima li smisla da se ozbiljnije posveti toj disciplini nakon Olimpijskih igara. Kako je završio taj test? Novim svjetskim rekordom! U društvu dotadašnje rekorderke Letesenbet Gidey istrčala je nestvarnih 14:05.20. Ni, tu priča nije završena - u Monacu je 21. srpnja istrčala najbolji rezultat u povijesti u utrci na jednu milju. Istina je da nije riječ o olimpijskoj disciplini, ali utrke na milju imaju dugu tradiciju, a Kipyegon je s 4:07.64 dotadašnji rekord poboljšala za gotovo pet sekundi!

image
FERENC ISZA Afp

Tako motivirana i samouvjerena Faith je stigla i u Budimpeštu i ponovno ispisala povijest. Najprije je osvojila treći naslov na 1500 metara što nije uspjelo nijednoj ženi dosad. Ujedno joj je to i peta medalja zaredom u ovoj disciplini što, pogađate, također nitko nije napravio. Šlag na tortu stigao je u subotu navečer kada je pobjedom na 5000 metara (14:53.88) postala prva atletičarka u povijesti koja je spojila naslove u ove dvije discipline na istom SP-u. U muškoj konkurenciji to je uspjelo samo Bernardu Lagatu u Osaki 2007.

Koliko je ludo brza bila u finišu, dočarat će podatak da je posljednji krug istrčala za 56.59, čak i brže nego na 1500 m (56.63), a završnih je 200 m prošla za 27.12 sekundi. U utrci na 5000 metara...

- Pisanje povijesti i osvajanje dviju zlatnih medalja ono je o čemu sam sanjala. Bila sam strpljiva čekajući da dođe vrijeme kad ću moći rušiti svjetske rekorde i osvajati dvostruka zlata. Moj san se upravo ostvario i osjećaj je nevjerojatan. Gurala sam se do krajnjih granica i nastavit ću se gurati u budućnosti.

Čak joj ni velika Sifan Hassan, žena koja je osvajala najveća zlata od 1500 do 10.000 m, a ove je godine pobijedila i na Londonskom maratonu, nije mogla ništa. Toliko je moćna Faith Kipyegon.

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp

Njezina je priča po mnogočemu tipična kenijska. Odrasla je kao osma od devetero djece u dolini Rift i od malih je nogu trčala bosonoga. Štoviše, i prve velike uspjehe ostvarila je trčeći bosa, na SP-u u krosu 2010. je sa 16 godina završila četvrta u juniorskoj utrci i bila dio kenijske ekipe koja je osvojila zlato. Godinu kasnije u Punta Umbriji osvojila je i pojedinačno juniorsko zlato, ponovno trčeći bez tenisica.

- Nekoć sam trčala bosa od svog sela do osnovne škole jer su u Keniji škole tako daleko da uvijek trčiš kako bi stigao na vrijeme. Voljela sam trčati otkako sam bila djevojčica, ali nikad nisam mislila da ću jednog dana postati olimpijska prvakinja - priznala je ranije ove godine.

Autor knjige “Running With the Kenyans” Adharanand Finn ispričao je za Al Jazeeru jednu nevjerojatnu crticu iz njezina života.
- Sjećam se da sam čitao novinsku priču o tome da je Faith svojedobno zamalo propustila nacionalne kvalifikacije jer ju je teško pretukao učitelj u školi. Srećom, ipak je trčala i kasnije osvojila juniorsko zlato na SP-u u krosu.

image
FERENC ISZA Afp

Zlato posvećeno suprugu

Prije pet godina Kipyegon je rodila kćer Alyn koja joj je danas središte svijeta i glavna motivacija. Jedna od glavnih misija joj je, kaže, motivirati žene i pokazati im da se može uspjeti u sportu i nakon poroda. Ona je najbolji dokaz, kao majka je još uspješnija nego što je bila ranije.

- Nije bilo lako jer sam jedva mogla hodati 20 minuta prvi put kad sam ponovno zakoračila na stazu. Ali snaga koju mi Alyn daje pomogla mi je da prevladam sve izazove.

Zlato na 5000 metara Faith je posvetila suprugu Timothyju Kitumu, osvajaču olimpijske bronce na 800 m u Londonu 2012. te treneru Patricku Sangu, stručnjaku koji vodi i svjetskog rekordera u maratonu Eliuda Kipchogea.

- Sport mi je pomogao da mentalno očvrsnem i dao mi je osjećaj da radim nešto vrijedno u životu. Želim biti primjer mlađim generacijama, a posebno sportašicama, pokazati im da je u životu sve moguće.

Linker
26. travanj 2024 02:26