Yulimar Rojas na Camp Nouu

 GERARD FRANCO/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
ČUDO OD ŽENE

Prva dama Nou Campa: U cijelom svom pogonu Barcelona nema veće sportašice, iako ima mizernu plaću...

Najsjajniji dragulj Barcelone pravo je sportsko čudo: ‘Ima posebnu genetiku...‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 27. ožujak 2022. 20:51

Kad je Yulimar Rojas prošli vikend u Beogradu poletjela do 15,74 metra, još jednom srušila svjetski rekord u troskoku i osvojila zlato na Svjetskom dvoranskom prvenstvu, među prvim čestitarima na društvenim mrežama bila je - FC Barcelona.

Neobično, ali samo na prvi pogled, jer briljantna atletičarka već je šest godina članica kluba s Camp Noua. Da, jedan od najslavnijih nogometnih klubova na svijetu ima i svoju atletsku sekciju, a najsjajniji dragulj u njoj je Yulimar Rojas. Štoviše, možemo slobodno reći da Barça u cijelom svojom pogonu u ovom trenutku nema veću sportašicu jer 26-godišnjakinja iz Venezuele doista je čudo, žena koja u posljednje dvije, tri godine pomiče granice na nestvaran način i dovodi rekorde do razine za koju je malo tko vjerovao da će biti dosegnuta.

image

Yulimar Rojas na Camp Nouu

NurPhoto via AFP

Lani je na Olimpijskim igrama u Tokiju poletjela do 15,67 m i u povijest poslala rekord na otvorenom (15,50) koji je u godini njezina rođenja (1995.) postavila Ukrajinka Inesa Kravec. Prošle je nedjelje u Beogradu otišla još korak dalje, skočila spomenutih 15,74 metra i postala prva troskokašica u povijesti s tri naslova svjetske dvoranske prvakinje. Olimpijska pobjednica, svjetska rekorderka, dvostruka svjetska prvakinja na otvorenom, trostruka u dvorani... Čudo od sportašice.

No, iako je trenutno nedodirljiva kraljica kraljice sportova, jasno je da se u Barceloninom sazviježđu ne može mjeriti s kolegama koji nose nogometni dres. U katalonskom klubu ima godišnju plaću od simboličnih 10.000 eura, ali njoj to ne smeta previše. Više od svega veseli je što na natjecanjima u Španjolskoj može nositi dres najdražeg kluba.

- Bit će mi čast braniti boje ovog kluba jer osjećam strast prema Barçi od malih nogu. Uvijek sam navijala za Barcelonu i zato nisam razmišljala dvaput kad su me pozvali - rekla je Rojas na dan potpisivanja ugovora.

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp

I došla je te 2016. uz veliku pompu, upriličeno je tom prilikom i klasično nogometno predstavljanje, odnosno poziranje s dresom na travnjaku kultnog Camp Noua. Bio je uz nju i njezin trener Ivan Pedroso, legendarni kubanski skakač u dalj, olimpijski pobjednik i četverostruki svjetski prvak. Otada Rojas redovito na natjecanjima po Španjolskoj skače u Barceloninom dresu, za razliku od najvećih natjecanja na kojima, dakako, nastupa s obilježjima rodne Venezuele.

A ni Barcelona ne skriva koliko se ponosi uspjesima svoje zvijezde. Redovito se na klupskim platformama objavljuju vijesti o njezinim nastupima, kao i video-isječci njezinih rekordnih pothvata. Nakon lanjskog zlata na Olimpijskim igrama u Tokiju pozvana je i da izvede početni udarac na utakmici protiv Getafea što je čast koja se ne ukazuje baš svakome. Kapetan Sergio Busquets izveo ju je na travnjak, tribine Camp Noua nagradile su je bučnim aplauzom, a predsjednik kluba Joan Laporta poklonio joj je dres sa simboličnim brojem 15,67.

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp

Nakon što je u Beogradu dodatno popravila svjetski rekord, u Barceloni nimalo ne sumnjaju da će Rojas postati prva žena koja je će probiti donedavno nezamislivu granicu od 16 metara.

- Ona je sportašica koja je počela s odbojkom, pa se okušala u skoku u vis, a sada je olimpijska prvakinja u troskoku. Ima posebnu genetiku i sigurno će dostići 16 metara - kaže šef Barcelonine atletske sekcije Vicente Egido.

Tko zna, možda joj to uspije baš u Barceloninom dresu...

image
NurPhoto via AFP

Linker
09. svibanj 2024 07:11