Matea Parlov Kostro

 GORAN MEHKEK Cropix
MATEA PARLOV KOŠTRO

‘Rekla sam ‘zečevima‘ da, ako vjetar pojača, trebamo usporiti, a kad je počela i kiša i njima je sve bilo jasno‘

Hrvatska atletičarka po teškim je vremenskim uvjetima zauzela 13. mjesto na maratonu u Frankfurtu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 31. listopad 2023. 17:41

Maraton nije samo najteža atletska disciplina, jer istrčati 42 kilometra na visokoj rezultatskoj razini doista mogu samo odabrani, maraton je često i najokrutnija disciplina. Elitni maratonci, oni koji ganjaju vrhunske svjetske rezultate, realno godišnje mogu istrčati samo dva maratona. I možete trenirati briljantno, biti spremniji nego ikad, ali ako vam na dan utrke vremenske prilike okrenu leđa, sve vaše želje i planovi padaju u vodu.

Ove je nedjelje to na vlastitoj koži osjetila i naša Matea Parlov Koštro, aktualna europska doprvakinja u ovoj disciplini. Dugo je 31-godišnja Zagrepčanka čekala priliku trčati jedan maraton bez nekog opterećenja jer u posljednje je vrijeme ili lovila norme za velika natjecanja ili trčala na tim istim velikim natjecanjima. A na njima je nemoguće ganjati neki sjajan rezultat jer se održavaju usred ljeta, po najvećim vrućinama, tako da su svi orijentirani uglavnom na što bolji plasman. Pokazala je Matea da se u tome fantastično snalazi jer na Olimpijskim igrama u Tokiju je u strašnoj konkurenciji zauzela vrijedno 21. mjesto, a lani je došla do senzacionalnog uspjeha osvajanjem srebra na Europskom prvenstvu u Münchenu.

image

Zagreb, 011022.
Trg bana Jelacica.
Garmin 10K Race.
Na fotografiji: Matea Parlov Kostro.
Foto: Tomislav Kristo/CROPIX

TOMISLAV KRISTO Cropix

Početkom ove godine imala je još jedan težak zadatak, trebalo je uhvatiti normu za Olimpijske igre u Parizu, i odradila je to uspješno, a usput je i pobijedila na maratonu u Hannoveru s 2;25:45 čime je za gotovo tri minute popravila osobni rekord. Veselila se nakon svega ovoj nedjelji i Frankfurtskom maratonu, nadajući se da će rasterećena još malo pomaknuti vlastite granice, ali trkače je dočekao jak vjetar i kišno vrijeme. I u takvoj je situaciji Matea zapravo bila vrlo dobra, završila je na ukupno 13. mjestu i trećem među Europljankama s 2;28:37, što joj je drugi rezultat karijere. No, ni sama ne skriva da je htjela više. Želja joj je bila proći prvu polovicu utrke u vremenu 1;12, a u drugoj polovici možda biti i za nijansu brža, međutim skliske ulice i vjetar su usporili i nju i “zečeve”.

Izvrsni treninzi

- Sve u svemu, bio je to jako težak maraton i sretna što sam uspjela doći do cilja i što rezultat nije toliko loš s obzirom na vremenske uvjete. Naravno, trenirala sam za puno bolji rezultat i svi su očekivali puno bolji rezultat, ali to je maraton. Ako želiš vrhunski rezultat, moraju se poklopiti vremenski uvjeti, to je jednostavno tako - kaže Matea.

Trkačima u Frankfurtu ovaj se put definitivno nije posrećilo.

- Naravno, pratili smo vremensku prognozu posljednja dva tjedna i trener Slavko Petrović je čak i mislio predložiti da krenemo malo lakše, međutim, ja sam bila prva koja nije htjela ni čuti za to. Pripremala sam se jako dugo za ovu utrku, treninzi su bili izvrsni, bolji nego ikad, i jednostavno nisam htjela krenuti sporijim ritmom.

image

Munchen, Njemacka, 150822.
Europsko multisportsko prvenstvo 2022.
Maraton za zene.
Na fotografiji: Matea Parlov Kostro.
Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

RONALD GORSIC Cropix

I krenula je dobro, ali shvatila je nakon nekog vremena da se stvari neće razvijati prema planu.

- Polumaraton je ispao malo sporiji i rekla sam “zečevima” da, ukoliko se vjetar još pojača, trebamo usporiti. Nakon 30. kilometra, kad je još i kiša počela padati, i oni su skužili da samo treba nekako doći do cilja i što manje gubiti. Sretna sam jer već imam normu za OI, imam i medalju s EP-a i ovaj maraton sam htjela iskoristiti za osobni rekord, ali nisu se stvari poklopile kako smo htjeli. Ali, žao mi je cura koje su hvatale normu za Igre u Parizu, stvarno ih nisu mazili uvjeti i, eto, nijedna se, na žalost, nije uspjela kvalificirati.

Kako i sama kaže, pokazatelji s treninga su bolji nego ikada, što je dobar temelj za dalje.

Otvorit će se opet

- Ma naravno. Prije lanjskog EP-a mi se dogodila ozljeda, ali sve mi se vratilo u Münchenu, isto tako prije toga i na Olimpijskim igrama. Tako da vjerujem da noge sve pamte i da će mi se opet otvoriti neka dobra utrka.

Prije odlaska u Frankfurt istaknula je kako će joj to biti posljednji maraton prije Olimpijskih igara i kako će se do Pariza više posvetiti kraćim utrkama. Ostaje li plan i dalje takav?

- Da se mene pita, ne bih više do Pariza trčala maraton. Naravno, pitat će me se, ali poštovat ću i odluku cijelog tima. U svakom slučaju, malo bih se odmorila od maratona. Dosta je stresno bilo posljednjih nekoliko sezona otkad sam se počela spremati za maratone. Najprije je bila korona, pa sam hvatala normu za OI u Tokiju, onda sam se u jednom trenutku ozlijedila, što mi je otežalo hvatanje norme za EP u Münchenu. Na kraju se i na tom EP-u jako puno očekivalo od mene. Zbog svega toga sam baš i treneru rekla da se trebam malo odmoriti od maratona. A na kraju krajeva, i zbog maratona bi bilo dobro malo poboljšati rezultate na kraćim prugama.

Iduće sezone je i Europsko prvenstvo u Rimu, ali tamo neće imati priliku braniti svoje srebro jer u olimpijskim godinama se na kontinentalnim smotrama umjesto maratona trči polumaraton.

- Planirali smo i to. Naravno, sad su još glave vruće, treba se najprije odmoriti, pa onda sjesti s cijelim timom i porazgovarati. Ali da, u planu je trčati polumaraton na EP-u.

Koliko će odmora dobiti nakon frankfurtske avanture?

- Trener forsira neka dva tjedna, ali ja bih to nekako skratila jer se ne osjećam dobro ako ne trčim tako dugo. Taj razgovor s trenerom me tek čeka - uz smijeh zaključuje Matea.

SVI MATEINI ZAVRŠENI MARATONI

2018. Berlin 20. mjesto 2;38:05

2019. Sevilla 8. mjesto 2;32:43

2020. Valencia 18. mjesto 2;28:52

2021. Sapporo (OI) 21. mjesto 2;33:18

2022. Hannover 3. mjesto 2;28:39

2022. München (EP) 2. mjesto 2;28:42

2023. Hannover 1. mjesto 2;25:45

2023. Frankfurt 13. mjesto 2;28:37

Linker
30. travanj 2024 19:10