FABRICE COFFRINI Afp
DRAMATIČNI OKRŠAJ

Sa žarom u očima pričala je o tom finalu, ali na kraju je Sandra zbog 40-ak cm ostala bez dijamanta...

Za utjehu, hrvatska rekorderka priliku za revanš će imati već u nedjelju u svojem Zagrebu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 08. rujan 2022. 19:49

Sandra Perković osvojila je drugo mjesto u finalu Dijamantne lige održanom na slavnom Letzigrundu u Zürichu. Silno je najbolja hrvatska atletičarka htjela osvojiti sedmi dijamant kao šlag na tortu fantastične sezone, ali olimpijska pobjednica Valarie Allman danas je ipak bila malo bolja. Amerikanka je bacila 67,77 metara, a Sandra nije puno zaostala za njom, najbolji joj je hitac bio 67,31 m.

Odmah nakon finala Europskog prvenstva u Münchenu, nakon što je šesti put zaredom osvojila kontinentalnu krunu, Sandra je sa žarom u očima pričala o finalu Dijamantne lige. Poslije SP-a u Eugeneu na kojem je osvojila srebro i spomenutog EP-a, finale elitne serije mitinga postavila si je kao treći veliki cilj u natrpanoj i napornoj sezoni. U sličnom nam je stilu o finalu u Zürichu govorio i njezin trener Edis Elkasević, oboje su jako željeli vratiti dijamant u svoje vlasništvo nakon pet godina.

I stigla je Sandra spremna i maksimalno motivirana u Zürich, bila je ponovno na visokoj razini, ali Allman je ovaj put bila za nijansu bolja. Tamo gdje je ove sezone bilo najvažnije, na SP-u u Eugeneu, hrvatska je rekorderka bila uspješnija, ostavila je Amerikanku iza sebe na trećem mjestu, a 27-godišnjakinja iz Delawarea sada joj je uzvratila.

Nije Valarie lako podnijela poraz u svome dvorištu u Eugeneu i povukla se nakon toga na treninge, a da je uspjela podići formu vidjelo se u nedjelju u Berlinu gdje je drugi put ove sezone bacila disk preko 70 metara (70,06). Imala je još jedan iznimno daleki hitac na tom mitingu (69,14), a premda u Zürichu nije dosegla te daljine, ipak je bacila dovoljno za pobjedu.

Za zagrijavanje je u prvoj seriji bacila 66,23 i pokazala da je dobro raspoložena, a u trećem se pokušaju sa 67,77 dodatno učvrstila na čelu. Sandra je za početak upisala neispravan hitac, potom je bacila 62,26, a u trećoj se seriji sa 64,69 vratila na drugo mjesto koje joj je nakratko uzela Portugalka Liliana Ca.

U četvrtoj seriji najbolja je hrvatska atletičarka upisala još jedan neispravan hitac, a onda je u petoj izvukla iz sebe najboljih 67,31 i ostala za dlaku iza Allman. Ništa se nije promijenilo ni u posljednjoj seriji, u kojoj je Sandra bacila 65,55 metara i ostala na drugom mjestu.

Allman tako drugu godinu zaredom nosi kući dijamant i ček na 30.000 dolara, dok je drugoplasiranoj Sandri pripalo 12.000 dolara. Amerikanka je ove sezone bila bolja od Sandre na mitinzima u Birminghamu, Eugeneu, Parizu i Zürichu, naša atletičarka je uspješnija bila u Oslu i na SP-u, a nova i završna epizoda ovog suparništva dogodit će se ove nedjelje na Hanžekovićevom memorijalu u Zagrebu.

Sada Valarie dolazi u Sandrino dvorište i neće joj biti nimalo lako. Iako je lani pobijedila na Mladosti, danas je priča ipak drugačija, danas je Sandra bolja nego prošle sezone i spremna je uz podršku navijača obraniti svoju "kuću". Kako god bilo, ne sumnjamo da nas čeka još jedno vrhunsko nadmetanje između dviju najboljih diskašica svijeta, a početak je zakazan za 19 sati.

Sjajno je bilo finale i u muškom bacanju diska. Još jednom je briljirao svjetski prvak, Slovenac Kristjan Čeh, koji je ovaj put slavio sa 67,10 metara i došao do prvog dijamanta u karijeri. Superman iz Ptuja pobijedio je i na sva četiri ovosezonska kvalifikacijska mitinga Dijamantne lige, a u Zürichu je stavio točku na i. Odlična je vijest da ćemo i njega u nedjelju gledati na Hanžekovićevom memorijalu, baš kao i olimpijskog pobjednika Daniela Stahla, koji je danas bio peti.

REZULTATI DISKA:

1. Valarie Allman (SAD) 67,77

2. Sandra Perković (Hrv) 67,31

3. Liliana Ca (Por) 63,34

4. Kristin Pudenz (Njem) 61,45

5. Claudine Vita (Njem) 61,34

6. Laulauga Tausaga (SAD) 58,90...

Tri najbolja rezultata sezone

Drugog dana finala atletske Dijamantne lige u Zurichu postavljena su tri nova najbolja rezultata sezone.

Norvežanin Jakob Ingebrigtsen je 1500 metara trčao za 3:29,02 minuta, Marileidy Paulino iz Dominikanske Republike je 400 metara svladala za 48.99 sekundi, dok je Kenijac Emmanuel Kipkurui Korir na 800 metara trčao 1:43.26 minuta.

Rekorde mitinga na legendarnom Letzigrundu postavili su Šveđanin Armand Duplantis u skoku s motkom (6,07m), Nigerijka Tobi Amudsan na 100 metara s preponama (12.29), Brazilac Alison dos Santos na 400 metara s preponama (46.98) te Amerikanac Noah Lyles na 200 metara (19.52), dok je Jamajčanka Shelly-Ann Fraser-Pryce izjednačila rekord mitinga na 100 metara (10.65). (Hina)

Linker
19. travanj 2024 09:15