Sandra Elkasević

 GORAN MEHKEK Cropix
NAJAVA MITINGA

Sandra Elkasević: ‘Nisam samo kraljica diska u Hrvatskoj, već kraljica svih hrvatskih atletičara‘

Na 74. Boris Hanžeković memorijalu nastupit će nositelji 19 medalja s Olimpijskih igara u Pariza
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 07. rujan 2024. 13:43

Malo je jakih mitinga u svijetu na kojima bacanje diska ima središnje mjestu u programu. Hanžekovićev memorijal je po tome poseban, a ne može ni biti drugačije u zemlji koja je svijetu dala najveću diskašicu u povijesti Sandru Elkasević. Diskašicu koja i dalje radi čudesne stvari, pa će tako u nedjelju u Sportskom parku Mladost (19.05 sati) loviti već 12. pobjedu na najdražem mitingu. Dodatnu čar nadmetanju diskašica daje i činjenica da će u Zagrebu nastupiti aktualna olimpijska pobjednica Valarie Allman, tako da nas očekuje još jedan veliki dvoboj atletskih diva.

Posljednji put kad je Allman bacala na stadionu uz Savu, 2022. godine, Sandra joj nije dala do pobjede, a sličan plan ima i za ovu nedjelju. Da je u sjajnoj formi, potvrdila je ranije ovaj tjedan na mitingu Dinamo-Zrinjevca na kojem je njezin disk poletio najdalje u posljednjih šest godina (68,81 m).

- Ova godina je bila prilično naporna jer smo imali Europsko prvenstvo i Olimpijske igre, ali sezona još nije gotova jer me čeka najdraži miting. Zato sam po završetku Igara napravila stanku od sedam dana, pa nakon toga otišla u Medulin gdje sam se pripremala za Hanžekovićev memorijal i finale Dijamantne lige. Čekaju nas uzbudljivi dani u bacanju diska. Osjećam se odlično i pozivam sve hrvatske navijače da me dođu podržati u velikoj borbi protiv Valarie Allman - najavila je Sandra dan uoči mitinga.

Prvi je put na Hanžekovićevom memorijalu nastupila još kao klinka.

- Imam 11 pobjeda i mislim da sam ne samo kraljica diska, nego i kraljica svih hrvatskih atletičara budući da sam najuspješnija na našem mitingu. Moj prvi nastup bio je 2006. godine, znači punih 18 godina se natječem na ovom mitingu i uvijek dajem sve od sebe, ponosno nosim boje Lijepe naše i svoga grada. Ovo natjecanje mi jako važno, nikad ga ne shvaćam olako, uvijek dolazim spremna zato svaka djevojka ovdje može biti pobijeđena.

Idući je tjedan u Bruxellesu čeka i finale Dijamantne lige, ali sve su misli zasad usmjerene prema Zagrebu.

- Sedmi dijamantni trofej čekam od 2018. i nadam se da će mi Zagreb dati vjetar u leđa. Zato mi je iznimno važno da dođe puno navijača, šteta bi bilo propustiti najveći atletski spektakl u Hrvatskoj - rekla je Sandra i dala važan savjet gledateljima:

- Dođite puno ranije, već u 15 sati, jer vas očekuje i olimpijski pobjednik u bacanju kladiva Ethan Katzberg koji je u Parizu sve konkurente ostavio četiri metra iza sebe, a vrijedi vidjeti i našeg policajca Matiju Gregurića.

Allman je svjesna da je došla u Sandrino dvorište i da joj neće biti lako doći do pobjede.

- Prvi put sam bila ovdje 2018. godine i sjećam se da sam nakon natjecanja bila jako nervozna kad je trebalo razgovarati sa Sandrom, srce mi je jako lupalo. Ljudi ovdje jako vole disk, a Sandra nije samo sportašica nego istinska heroina u svojoj zemlji. Disk je na ovom mitingu važna disciplina i znala sam da moram doći u dobroj formi jer me čeka jaka konkurencija - rekla je 29-godišnja Amerikanka koja je nakon zlata u Parizu imala i dodatan razlog za slavlje.

- Nakon Igara smo moj partner i ja otišli u Italiju gdje smo se zaručili. Jako sam sretna ovom fazom života, osjećam zadovoljstvo jer radim ono što volim.

Imati dvije takve sportašice, dvostruke olimpijske pobjednice, na istom natjecanju doista je povlastica. Zanimalo nas je stoga što ove dive najviše cijene jedna kod druge.

- Kod Valerie mi se najviše sviđa to što je vrhunska sportašica, što ima konstantu i što je protivnica koja me još uvijek gura na velike daljine, a to sam i nedavno pokazala. Drago mi je što je dobila priliku obraniti naslov pred punim tribinama i što je iskusila ono što sam ja osjetila u Londonu i Rio de Janeiru. Dvostruki olimpijski pobjednici su rijetki jer teško je ostati na vrhu, a ona je to uspjela. Tehnički fantastično baca, iznimno je agilna, iskorištava svaki centimeter i čini bacanje diska ljepšim i atraktivnijim - rekla je Sandra.

Allman se naklonila Sandrinoj konstanti i dugotrajnosti u svjetskom vrhu, naglasivši kako je to u atletici prava rijetkost.

- Jako je cijenim kao sportašicu, napravila je fantastične stvari. Ponosna je osoba koja uvijek teži najvišim standardima i pokazuje izvrsnost u svim aspektima života, bilo da se radi o atletici, o njezinom odnosu prema rodnom gradu, o tome kako se zalaže za druge atletičare u Hrvatskoj... Koristi svoju reputaciju kako bi poboljšala sport i to je pristup koji iznimno poštujem - zaključila je Amerikanka.

Linker
07. rujan 2024 13:46