Sandra Elkasević

 HERVIO JEAN-MARIE/AFP/PROFIMEDIA
DIJAMANTNA LIGA

Sandra Elkasević otvorila sezonu četvrtim mjestom u Kini, Tausaga završila na samom začelju

Prva zvijezda na kišom natopljenom stadionu Egret bio je 24-godišnji Mondo Duplantis
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 20. travanj 2024. 15:18

Sandra Elkasević novu je sezonu Dijamantne lige otvorila četvrtim mjestom na mitingu u kineskom Xiamenu. Na novom i impresivnom stadionu Egret, otvorenom u rujnu prošle godine, najbolja hrvatska atletičarka bacila je disk 65,60 metara, te ostala u poretku iza aktualne olimpijske pobjednice Valarie Allman (69,80) i dviju bivših svjetskih prvakinja, Yaime Perez (68,83) i Bin Feng (67,07). U prvu zvijezdu atletskog showa na Dalekom istoku ponovno se prometnuo čudesni Šveđanin Mondo Duplantis koji je osmi put u karijeri srušio svjetski rekord u skoku s motkom, preletjevši ovaj put letvicu na visini 6,24 m.

Sandri je ovo bio prvi nastup nakon sedam mjeseci, odnosno od lanjskog finala Dijamantne lige u Eugeneu. Njezina je forma stoga bila prilična nepoznanica, ali možemo reći da je hrvatska rekorderka u olimpijsku godinu i novu dijamantnu priču zakoračila na vrlo dobar način, a da je zadovoljna, pokazala je i čvrsto stisnutim šakama nakon posljednjeg hica. Sada joj predstoji podizanje forme kako bi spremna dočekala dva vrhunca ljeta, Europsko prvenstvo u Rimu i Olimpijske igre u Parizu.

image

Sandra Elkasević

LI MING/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA

Allman i Perez su trenutno očito u boljoj formi, ali obje su ranije krenule u sezonu i već su polako uhvatile ritam. Amerikanka je posljednje četiri godine bacala preko 70 metara i imala najveću konstantu, a čini se da će i ove sezone biti spremna za velike stvari. U subotu je, osim pobjedničkih 69,80, imala i hitac od 69,73 m i sa širokim je osmijehom zaključila miting.

Perez je, pak, prije tjedan dana u američkoj Ramoni bacila senzacionalnih 73,09 m, što je deveti rezultat svih vremena i najbolji hitac u svijetu još od 1989. godine. No, taj je rezultat ostvaren po iznimno snažnom vjetru koji je ponio disk dalje nego što je to realno. Pokazala je Kubanka i u ovim "normalnim" okolnostima da je dobroj formi, ali ipak ne takvoj da bi bacila 73 metra. Podsjetimo još jednom da je vrlo upitno hoće li Perez ovo ljeto biti u borbi za olimpijsku medalju jer prije dvije je godine pobjegla iz kubanske reprezentacije i preselila se u SAD, ali da bi nastupala za novu zemlju na velikim natjecanjima, trebaju proći minimalno tri godine. Jedina joj je nada da joj MOO odobri nastup unutar tzv. reprezentacije izbjeglica.

Što se Sandre tiče, imala je ukupno tri ispravna hica. Otvorila je natjecanje sa 65,45 m, poslije toga je bacila 64,54, da bi u petoj seriji izvukla iz sebe spomenutih 65,60. Nije to, međutim, bilo dovoljno da prestigne Feng, što je značilo da je za nju natjecanje završeno jer samo tri najbolje imaju pravo na šesti pokušaj. U 73. nastupu u Dijamantnoj ligi, ovo je tek četvrti put da je Sandra ostala bez top 3 plasmana.

Sljedeći miting u Eugeneu

Iza nje je na petom mjestu ostala olimpijska doprvakinja Kristin Pudenz, deveta je bila Nizozemka Jorinde van Klinken koja je u karijeri bacala preko 70 m, a pravi je debakl doživjela aktualna svjetska prvakinja Laulauga Tausaga. Amerikanka koja je lani na SP-u u Budimpešti senzacionalno osvojila zlato, popravivši osobni rekord za četiri metra, u Xiamenu je završila na samom začelju sa skromnih 60,61.

Sljedeći miting Dijamantne lige na kojem će diskašice loviti bodove na rasporedu je 25. svibnja u Eugeneu. Istina, već za tjedan dana u Suzhouu ponovno ćemo gledati žensko bacanje diska, ali izvan glavnog, dijamantnog programa i bez Sandre na startnoj listi.

Kako smo i spomenuli u uvodu, prva zvijezda na kišom natopljenom stadionu Egret bio je 24-godišnji Mondo Duplantis. Švedski dominator se prošli mjesec na zatvaranju dvoranske sezone neočekivano mučio. U finalu SP-a u Glasgowu živio je jako opasno, dvaput rušio letvicu na 5,85, pa jednom na 5,95, da bi na kraju priče opet osvojio zlato preskočivši 6,05. Na otvaranju ljetne sezone nije imao baš nikakvih problema, štoviše jasno je pokazao suparnicima da će im opet ostaviti samo mrvice.

image

Mondo Duplantis

MI NEWS & SPORT/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Sve je visine svladao iz prvog pokušaja, pa tako i 6,24 čime je ponovno za centimetar popravio svjetski rekord. I opet je između sebe i letvice ostavio dovoljno prostora za zaključak da nećemo dugo čekati na još jedan rekord. S ispisivanjem povijesti Duplantis je krenuo u veljači 2020. u Torunu kada je sa 6,17 nadmašio tadašnjeg rekordera Renauda Lavillenieja i otada malo po malo pomiče granice. I osvaja sva velika zlata koja mu se nađu na putu...

Briljirala je u subotu i Etiopljanka Gudaf Tsegay, koja je na 1500 metara istrčala treći rezultat svih vremena (3:50.30). Za iznenađenje dana pobrinula se 19-godišnja Australka Torrie Lewis koja je iz devete staze pobijedila na 200 metara s 22.96, ostavivši iza sebe svjetsku broncu i aktualnu svjetsku prvakinju na stotki Sha‘Carri Richardson (22.99). U sudaru dvojice bivših svjetskih prvaka na 100 metara Christian Coleman je s 10.13 slavio ispred Freda Kerleyja (10.17).

Linker
20. travanj 2024 15:32