Sandra Perković

 MATIJA DJANJESIC Cropix
SPORTSKA HEROINA

Sandra otkrila kako je osvojila ‘jubilarku‘: Ili ja ili leđa! Odlična je, ali dvaput me ne može dobiti...

Dvostruki svjetski prvak: ‘Iako su neki pričali o obaranju rekorda mitinga, dobro je da nisam‘
Piše: Vedran Božičević/HinaObjavljeno: 11. rujan 2022. 21:09

Sandra Perković vratila je vlast u svome gradu, vratila se na tron Hanžekovićeva memorijala, tron koji joj je prošle godine uzela olimpijska pobjednica Valarie Allman. Amerikanka je silno htjela ponovno slaviti u Zagrebu i tako na neki način još jednom uzvratila Sandri koja ju je pobijedila u srpnju na njezinom terenu, u finalu Svjetskog prvenstva u Eugeneu. Ali, Sandra je rekla - ne može!

I to u kakvom stilu. U posljednjem hicu ne samo natjecanja, nego i cijele sezone izvukla je iz sebe najbolji hitac godine. Bacila je 68,46 metara i u posljednjoj seriji prestigla Allman i ugrabila jubilarnu desetu pobjedu na najdražem mitingu. Pobjedu koju je proslavila zvijezdom, pokazavši i na taj način koliko joj znači slavlje na svome stadionu, pred obitelji, prijateljima i brojnim obožavateljima, u sportskom centru u kojem svaki dan trenira.

Na ovom je mjestu uvijek iz sebe izvlačila maksimum, čak i kad možda fizički ili psihički nije bila u savršenom stanju. Najdražem mitingu ovaj je put poklonila spektakularan završetak. Sve su discipline završile, sve su oči bile uperene u nju i Allman, a Sandra je pod takvim pritiskom još jednom pokazala zašto je najveća diskašica u povijesti. Allman na to nije imala odgovor, bacila je u zadnjoj seriji najbolji hitac dana (67,55), ali nije bilo dovoljno za svrgavanje kraljice.

image

Sandra Perković i Edis Elkasević

RONALD GORSIC Cropix

Bio je to čudesan završetak jedne čudesne sezone u kojoj je Sandra osvojila srebro na SP-u u Eugeneu i šesti put zaredom postala europska prvakinja. Vodile su doista velike bitke ove sezone dvije olimpijske pobjednice, ženski disk je zahvaljujući njima dobio veliko suparništvo.

Sandra je bila bolja na spomenutom SP-u u Eugeneu, nadmašila je Allman i u Oslu i sada u Zagrebu, a američka rekorderka je slavila na nekoliko drugih mitinga. Sjajna je to priča za disk, priča koja će se, vjerujemo, nastaviti i dogodine, ali Amerikanki će biti puno teže jer sada je potpuno jasno da je Sandra opet ona stara.

- Cijelu sezonu Valarie i ja imamo te fajtove i naravno da sam joj nakon poraza u finalu Dijamantne lige u Zürichu htjela uzvratiti iako si nisam željela stvarati preveliki pritisak. Zadnje je natjecanje, dosta sam umorna, nisam ja klinka kao Valarie koja je 1995. godište i može još puno gurati - rekla je uz smijeh dobro raspoložena Sandra.

Ozlijedila je naša najbolja atletičarka leđa u drugoj seriji, ali naravno da odustajanje nije dolazilo u obzir.

- Leđa su ostala u krugu, a sutra ćemo vidjeti gdje su. Nisam sigurna da će biti u redu, ali realno, nemam više natjecanja tako da sada mogu i ležati doma u krevetu. Natjecanje u Zürichu je bilo jako iscrpljujuće, malo sam i silila i onda mišićni redoslijed nije bio kako treba, i nabila sam se u dva, tri hica.

Borila se kao lavica i kad joj je Allman u petoj seriji preotela vodstvo, pronašla je u sebi snage za odgovor.

- Rekla sam u prije posljednjeg hica "netko će otići, ili kuk ili ja". Drago mi je da se taj pobjednički hitac dogodio u zadnjoj seriji, ne bih bila tako sretna da samo to bacila u prvoj. Želim zahvaliti i svome liječničkom timu, ujutro sam bila kod fizioterapeuta Branimira Vajde, i on je pridonio ovoj pobjedi. Zagrebe, hvala još jednom!

Još se malo osvrnula na cijelo natjecanja. Povela je u drugoj seriji kada je bacila 65,97 i držala vodstvo do pete kada je Amerikanka izvukla hitac od 66,33.

- Fajt je bio stvarno dobar, to mi je drago, najprije na 65 metara, pa na 66, baš je bilo onako kako treba biti. Kad sam ušla u krug u zadnjoj seriji, spiker je rekao "ovo je sigurno za Trendžu", kao da je znao. Mislim da je Ivan Ivančić bio tu i učinio ovo još ljepšim.

Uvjeti su bili sve samo ne idealni, kiša je dobro natopila krug.

- Nisu bili idealni uvjeti, ali ovo je čista mentalna snaga. Nisam mogla pogoditi pravi hitac, borila sam se, tražila ga, jer znala sam da ga imam u rukama. Realno, kada je ovako loše vrijeme, najbolje prolaze bacačice koje su tehnički jake, a to sam ja i znala sam da to mogu iskoristiti.

Bacila je centimetar dalje nego na SP-u u Eugeneu i završila sezonu onako kako je i zaželjela dan ranije, uz rezultat godine.

- Drago mi je da sam završila sezonu s pobjedom i mislim da veliki fajtovi još dugi niz godina čekaju mene i Valarie, pa ćemo vidjeti koja će dulje izdržati.

Šlager sljedeće sezone je Svjetsko prvenstvo u susjednoj Budimpešti. Nikad nije imala veliko natjecanje bliže kući.

- Kod susjeda smo, pa se nadam da će i neki od ovih navijača svratiti.

No, do sljedeće godine ima još vremena, a sada je čeka zasluženi odmor.

- Koliko dugo? Koliko mi Bog da. Brišem Edisov broj iz mobitela, ne želim ga ni čuti ni vidjeti mjesec dana, ha-ha - zaključila je Sandra uz smijeh veliku nedjeljnu večer.

image

Valarie Allman i Sandra Perković

RONALD GORSIC Cropix

Amerikanac Grant Holloway, dvostruki svjetski prvak na 110 metara prepone i drugi najbrži u povijesti ove discipline pobijedio je u Memorijalnoj utrci na 110 prepone s 13.19 sekundi.

"Ovo je bila sjajna sezona. Uživao sam u utrci, atmosferi, stazi i svemu vezanom uz Zagreb, jedva čekam da se vratim. Iako su neki pričali o obaranju rekorda mitinga, dobro je da nisam, na kraju krajeva sve je u zabavi i uživanju, a to sam i napravio. Iako uvjeti nisu bili sjajni, ja sam se zabavio i ovo je bila izvrsna završnica sezone".

image

Memorijal Borisa Hanžekovića, laureati

MATIJA DJANJESIC Cropix

Jedna od najvećih zvijezda mitinga svjetski prvak u disku Slovenac Kristijan Čeh slavio je u Zagrebu s hicem od 68.60 metara.

"Danas je bilo dobro natjecanje, vjetar je bio dobar samo za zadnjh nekoliko hitaca, ali ovaj rezultat na kraju sezone je odličan. Atmosfera je bila odlična, stadion pun. Volim ovdje dolaziti i često idem na pripreme sezone u Hrvatsku. Ova sezona je bila sjajna, postao sam novi svjetski prvak, osvojio finale Dijamantne lige, postavio novi osobni rekord i trenutno sam u popisu 10 najboljih bacača diska svih vremena. Imao sam dobre i konstantne rezultate kroz cijelu sezonu. Čak bih volio postaviti i novi svjetski rekord, tko zna, možda već sljedeće sezone", kazao je gorostasni Supermen iz Ptuja.

Hrvatski rekorder u disku Martin Marković bio je šesti sa 62.64 metra.

"Malo je sve ova kiša poremetila. Za kraj sezone je 62.64 jako dobar rezultat i jako sam ponosan na njega. Šteta što je ipak došao malo prekasno, trebao sam to baciti na Europskom prvenstvu, ali sam zadovoljan jer pokazujem cijelu sezonu da se mogu nositi s najboljima".

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Amerikanac Marvin Bracy pobijedio je na 100 metara s 9.97 sekundi, ali ponovno nije uspio oboriti rekord mitinga, kojeg drži slavni Usain Bolt (9.85). Prošle godine je Bracy bio samo stotinku sporiji, a ove godine došao je u Zagreb kao aktualni svjetski doprvak.

"Uvijek sam zadovoljan pobjedom, iako sam opet propustio oboriti rekord mitinga. Dva pogrešna starta malo su utjecala na mene, iako su uvjeti bili odlični. Ovo je bila moja posljednja utrka ove sezone pa je bilo lijepo završiti s pobjedom na mjestu gdje sam već bio. I prošle godine sam ovdje zatvorio sezonu i tako ću raditi svake godine".

Dobar završetak sezone za Mariju Tolj

Druga hrvatska predstavnica Marija Tolj završila je na petom mjestu, bacivši vrlo dobrih 61,23 m. Nadala se možda nešto boljem rezultatu, ali 22-godišnjakinja iz Orebića se malo ispraznila na kraju sezone u kojoj je napravila veliki iskorak, sezone u kojoj je osvojila mediteransko zlato, te bila osma na SP-u i šesta na EP-u. To su temelji na kojima može graditi daljnji napredak, a doći će, sigurni smo, veliki rezultat i na Hanžekovićevom memorijalu.

Linker
26. travanj 2024 16:16