Arhiva

 GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
ZABLISTALA U SPLITU

Sandra Perković bacila najbolji rezultat u disku ove godine! Čak dva metra duže od najboljeg hica

‘Iskreno, zadovoljna sam i nisam zadovoljna‘, govoril je Sandra nakon nastupa u Splitu.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 05. ožujak 2022. 14:34

Uvjeti su bili daleko od idealnih, ali Sandra Perković svejedno nije zakazala na svom već tradicionalnom otvaranju sezone na otvorenom bacivši najbolji svjetski rezultat u disku ove godine. Na Zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske u splitskom Parku mladeži naša je najbolja atletičarka hitnula spravu do 64,47 metara, što je gotovo za dva metra bolje (62,56) od Jamajčanke Shadae Lawrence otprije dva tjedna. Pobjednički hitac Sandra je dosegnula u trećem pokušaju, prije i poslije toga disk je iz njene snažne desnice uglavnom dodirivao zaštitnu mrežu, pa je bilo i nešto psovki, nezadovoljstva, a sve kako bi iz sebe izvukla najbolje u ovom trenutku unatoč lošim uvjetima.

Vrijeme je, naime, bilo prohladno, bez sunca i s neugodnim jugozapadnim vjetrom. Iako će Marija Tolj, koja je bacila solidnih 58,92 metra u posljednjoj seriji, reći da joj nije smetalo, niti ona nije mogla uhvatiti pravi ritam na prvom službenom natjecanju u 2022. godini.

- Iskreno, zadovoljna sam i nisam zadovoljna. Lijepo smo odradili zimu, još uvijek sam u jakom treningu, pa je bilo suludo očekivati velike daljine s obzirom da nas ove godine očekuju Svjetsko i Europsko prvenstvo. Drago mi je da sam tu, da ne mislite da sam otišla, nego još uvijek moje srce kuca za Hrvatsku i velike rezultate. Žao mi je zbog današnjeg vremena, bilo je hladno i puhao je vjetar. Borile smo se, moglo je mrvicu bolje. Lijepo je znati gdje se nalaziš u ožujku, volimo to provjeriti u Splitu – iznijela je Sandra prve dojmove.

Da joj je itekako stalo vidjelo se i po psovkama.

- Bude vam krivo, jer koliko god je hladno dala sam sve od sebe, pokušala sam sebe izazvati na taj način, ali za ruke je stvarno bilo dosta hladno. Hvala ASK-u, super organizacija, ali na vrijeme nisu mogli utjecati.

Mnoge bi bile sretne s ovom daljinom, a ona je to bacila kao od šale. Praktički s jedinim pravim hicem. Ostali su pokušaji zapeli u mreži.

- Krenuli smo dosta sporije ove sezone, Olimpijske igre su me emotivno i fizički iscrpile. U ovoj godini nas čekaju velika natjecanja, ja imam velike ciljeve, nadam se najboljem.

Na postolju se primajući zlatnu medalju zagrlila s kolegicama, prokomentirala "sada možemo, koronu smo pobijedili", ali aktualan je rat u Ukrajini.

- Ne volim pratiti negativne vijesti, tako je bilo i s koronom. Tada sam više gledala crtiće. Na žalost, ne možemo ništa učiniti da to zaustavimo, ali znamo kako to izgleda, mi smo također prošli rat prije trideset godina i znamo da nikome ništa dobro nije donio. Nadam se što skorijem mirovnom sporazumu, jer inače će otići k vragu cijeli svijet.

Evo što je rekla Marija Tolj:

- Jako lijepo natjecanje, jako lijepo organizirano. Nije baš ono što sam htjela baciti, spremnija sam za puno više. Nije mi smetalo vrijeme. Više je trema od prvog natjecanja. Na treninzima je bilo super.

Onda je prepustila riječ treneru Rolandu Vargi.

- Nismo zadovoljni, htjeli smo puno više, ali ipak je prvo natjecanje u sezoni. Ispalo je kako je ispalo. Radit ćemo dalje, ispraviti pogreške koje smo danas vidjeli i bit će to u redu. Marija je spremna i za osobni rekord. Malo više nervoze je utjecalo na nastup.

Neka joj ovo bude najslabiji rezultat ove godine.

- Lani je malo falilo za finale na Olimpijskim igrama, pa je realno očekivati finale na Svjetskom prvenstvu, kao i da se plasira među osam na Europskom prvenstvu. (db)

okvir

Predsjednik HAS-a službeni spiker

Ulogu službenog spikera šlagera Zimskog bacačkog prvenstva Hrvatske preuzeo je predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić. Kad je Sandra Perković u trećem pokušaju izbacila disk, Veštić je dok je sprava letjela, uzviknuo:

- Eeevooo hica!!!

Kad je disk sletio za njega nije bilo dileme:

- Upravo smo svjedočili najboljem hicu u svijetu ove godine. Vidjet ćemo što kažu suci.

Suci su izmjerili 64,47 metara.

- Dva metra bolje!

Linker
26. travanj 2024 07:09