KEMPINAIRE STEPHANE Kmsp Via Afp
VELIKI TRIJUMF

Sandra sjajnim hicem srušila olimpijsku pobjednicu i stigla do čak 45. pobjede u Dijamantnoj ligi!

Urlik zadovoljstva Sandre Perković kojim je ispratila pobjednički hitac sve je rekao...
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 16. lipanj 2022. 22:32

Rekla je nakon mitinga u Eugeneu prije dvadesetak dana da zna koliko je dobra i koliko vrijedi, te da se nada da će se to i vidjeti na sljedećim natjecanjima. I vidjeli smo svi - Sandra Perković večeras je u Oslu došla do 45. pobjede karijere u Dijamantnoj ligi, ostavivši prvi put ove sezone iza sebe i olimpijsku pobjednicu Valarie Allman.

U nimalo jednostavnim uvjetima, nakon jake kiše i u brzom krugu kakav joj inače ne odgovara, najbolja hrvatska atletičarka bacila je 66,82 metra, što je bilo nedostižno za sve suparnice.

Novi obračun u Parizu

Allman je bila bolja od Sandre i u Birminghamu i u Eugeneu, ali istaknula je Sandra odmah da je sezona duga i kako ima vremena da uhvati Amerikanku. Što je najavila, to je i ostvarila, a priliku za "reprizu" ima već u subotu u Parizu u novoj dijamantnoj avanturi. Nakon prohladna tri mitinga, za subotu je u francuskoj prijestolnici najavljen toplotni udar, temperature "debelo" preko 30 stupnjeva, tako da će biti zanimljivo vidjeti što će bacačicama donijeti takvi uvjeti.

Naravno, glavni okršaj između Perković i Allman rezerviran je opet za Eugene, u kojem 15. srpnja počinje Svjetsko prvenstvo. Allman će biti na domaćem terenu, ali i Sandrina će eventualna pobjeda biti tim slađa uspije li srušiti veliku suparnicu u njezinom dvorištu. U Oslu joj je pokazala da je opet jako, jako opasna.

image
MATTHEW QUINE Diamond League Ag Via Factstory

No o tom - potom, ostalo je još nekoliko tjedana do SP-a, a što se tiče ovog mitinga, hrvatska rekorderka ga je otvorila sa 61,91 i zasjela na prvo mjesto, dok je Allman upisala neispravan hitac. U drugoj je seriji naša atletičarka potegnula spomenutih 66,82, a urlik zadovoljstva kojim je popratila taj hitac dovoljno je rekao. Amerikanka je sa 65,67 nije uspjela prestići, baš kao ni u sljedeće dvije serije, u kojima je bacila 62,06 i 65,21, a Sandra dvaput upisala X.

U petom je pokušaju Allman još jednom prebacila granicu od 65 metara (65,53), ponovno nedovoljno za svrgavanje Sandre, koja je ovaj put bacila 64,92. U posljednjoj seriji, u koju ulaze samo tri najbolje, pridružila im se i olimpijska doprvakinja, Njemica Kristin Pudenz.

Sandra je u tom finalu bacala prva i pogodila je mrežu, ponudivši Allman da je prestigne u "ciljnoj ravnini", ali Amerikanka nije mogla dalje od 65,91. Pudenz je u tom posljednjem pokušaju bacila 63,00, pa joj je najbolji hitac ostao onaj iz treće serije (63,31).

Veliki trijumf

Sve u svemu, velika Sandrina pobjeda, već peta u karijeri u Oslu. Ni na jednom drugom mitingu Dijamantne lige nema ih toliko, ali već i u svom omiljenom Parizu može doći do "petice". Spomenimo i da joj je ovih 66,82 drugi rezultat sezone, dalje je bacila samo u Birminghamu (67,26).

image
BEN STANSALL Afp

Svjetski rekorder u skoku s motkom Armand Duplantis uspio je i u vrlo teškim uvjetima preskočiti šest metara. Kiša je dugo padala, namočila strunjaču i stazu, a u jednom su trenutku i organizatori napravili ogroman propust, ostavivši ručnik za skupljanje vode u jami u koju se ubada motka. Ozbiljno je to naljutilo Šveđanina koji je, srećom, izbjegao nezgodu i ozljedu. Uspio se nakon toga primiriti i preskočiti 5,92 što mu je osiguralo novu pobjedu, 13. u nizu, a u međuvremenu je kiša prestala, probilo se i sunce, a Mondo je preletio 6,02 i popravio najbolji ovosezonski rezultat i rekord mitinga.

Nizozemka Femke Bol, najbrža Europljanka u povijesti na 400 m prepone, istrčala je sjajnih 52.61 čime je obilato nadmašila rekord mitinga koji je još od 1997. držala Deon Hemmings (53.18). Radost domaćim navijačima donio je olimpijski pobjednik na 1500 m Jakob Ingebrigtsen, koji je ovom prilikom slavio u utrci na jednu milju s rekordom Dijamantne lige (3:46.46).

Linker
27. travanj 2024 23:35