WANG LILI/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA Wang Lili/Xinhua News/Profimedia
ŠLAGER NA MLADOSTI

Sandra uzvraća udarac: Olimpijska pobjednica Allman dolazi u goste najvećoj junakinji uz Savu

Bacanje diska će i na ovogodišnjem Hanžekovićevom memorijalu biti najpopularnija disciplina
Piše: Igor KrištaforObjavljeno: 21. kolovoz 2021. 10:09

Ako je netko slučajno sumnjao u drukčiji ishod, taj je nedovoljno upućen u karijeru Sandre Perković, jedne od najvećih hrvatskih sportašica svih vremena koja ima samo jedno najdraže natjecanje. Samo Hanžek, Hanžekovićev memorijal, zagrebački miting na kojem će - potvrdili su organozatori u petak - nastupiti i ove godine.

Opet će Sandra biti najveća zvijezda na stadionu Mladosti 14. rujna. Kao što je to već godinama, odnosno otkad zaštitno lice zagrebačkog mitinga nije Blanka Vlašić, koja je jako dugo uživala taj status. Pet godina starija Perkovićku u Zagrebu nitko ne može zasjeniti pa neće ni dolazak Valarie Allman, Amerikanke koja je nakon osmogodišnje vladavine hrvatske rekorderke u Tokiju postala olimpijska pobjednica u bacanju diska. I sad dolazi na “uzvrat” u Zagreb, na domaći teren najveće junakinje uz Savu, žene koja je devet puta pobijeđivala na ovom mitingu i čijih 70,83 iz 2017. figurira kao jedan od najvećih atletskih rezultata uopće ostvarenih na hrvatskom tlu.

Sandra, koja je u u olimpijskom finalu bila četvrta te prvi put nakon 12 godina i tek drugi put u čudesnoj karijeri ostala bez medalje na jednom velikom natjecanju, na ovaj će način dobiti priliku za uzvrat, pokazati olimpijskoj pobjednici da joj ne namjerava prepustiti tron.

Pogotovo jer je nakon Tokija najavila lov na Pariz, čak i Los Angeles 2028. Valarie Allman (26) je pet godina mlađa od Sandre Perković, olimpijsko zlato iz Tokija prva joj je velika seniorska medalja uopće prošle je godine prvi put disk bacila preko 70 metara, sa 70,15 postavila američki rekord kojem se u lipnju približila na američkim trialsima (70,01), s tim da u karijeri ukupno ima tek pet hica preko 68 m.

Usporedbe radi, Sandra Perković 11 puta u karijeri išla preko 70 metara, dok je granicu od 68 samo na Mladosti prebacila dvaput. Tamo je pak neporažena od 2013. kad je pobjedu odnijela Amerikanka Gia Lewis Smalwood. Međutim, brojke Sandre Perković na zagrebačkom mitingu su i više nego impersivne. Debitirala je još 2006. sa samo 16 godina, tri godine kasnije je još uvijek kao juniorka sa 59,74 zauzela peto mjesto, dok je već 2010. dočekala prvu pobjedu s odličnih 65,79. Nakon godine pauze je 2012. slavila drugi put (65,79), da bi od 2014. krenula pobjednička serija koja još uvijek traje. Sedam uzastopnih pobjeda uz Savu je Sandra ostvarila - redom - sa 65,09, 69,88, 67,86, 70,83 (rekord miting), 67,60, 67,78 i 64,67.

Svaki komentar je suvišan. I ne sumnjamo da će za malo više od tri tjedna ponovo biti na razini na kojoj smo je svih ovih godina navikli gledati u Zagrebu. Kako zbog navijača, tako i konkurencije, veći motiv od pobjede nad olimpijskom pobjednicom ne može imati...

Linker
23. travanj 2024 22:40