GORAN MEHKEK Cropix
DIJAMANTNA LIGA

Sandra zaključila sezonu četvrtim mjestom, Allman uhvatila dijamant

Najbolja hrvatska atletičarka nije se uspjela na završnici u Bruxellesu približiti sedmoj ukupnoj pobjedi u najprestižnijoj seriji mitinga
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 13. rujan 2024. 20:26

Sandra Elkasević nije dočekala sedmi dijamant. Najbolja hrvatska atletičarka zauzela je četvrto mjesto u bacanju diska u finalu ovogodišnje Dijamantne lige u Bruxellesu, pri čemu joj je najbolji hitac bio onaj od 65,10 metara iz prve serije. Još jednom se najboljom pokazala aktualna olimpijska pobjednica Valarie Allman koja je stigla u belgijsku prijestolnicu kao favoritkinja, te potvrdila takav status lansiravši disk 68,47 metara. Ispred Sandre su završile i dvije bivše svjetske prvakinje, Kineskinja Bin Feng (67,49), te Kubanka Yaime Perez (66,96).

Hrvatska rekorderka bila je ukupna pobjednica Dijamantne lige u bacanju diska šest godina zaredom, od 2012. do 2017. Njezina serija zaustavljena je godinu dana kasnije kada je na finale, također održano u Bruxellesu, došla pod virozom i visokom temperaturom, te završila na trećem mjestu. Otada čeka svoju priliku za sedmi dijamant, ali u međuvremenu se u igru ubacila Allman kojoj i Sandra priznaje da je u ovom trenutku najbolja diskašica svijeta.

Naravno, Sandra se nikad unaprijed ne miri s porazom, pa je i u Bruxelles došla silno motivirana. Najavila je da bi se mogla uplesti u borbu za vrh kad je prošli tjedan na mitingu Dinamo-Zrinjevca bacila disk 68,81 i 68,71 m, što su joj najbolji rezultati ne samo ove sezone, nego još od 2018. godine. No, ovog petka jednostavno nije uspijevala uhvatiti takve daljine, tako da nije uspjela ugroziti Allman, ali kako se pokazalo, ni Feng i Perez.

Za američku atletičarku ovo je doista bila godina iz snova, što najbolje dočarava podatak da je pobijedila na svim natjecanjima na kojima se pojavila. Najvažnije su, dakako, bile Olimpijske igre u Parizu na kojima je obranila zlato iz Tokija, a sada je na samom kraju priče ugrabila i četvrti dijamant zaredom, popraćen čekom od 30.000 dolara.

Potvrdila da je i dalje u vrhu

Što se Sandre tiče, nema ipak previše razloga za nezadovoljstvo jer i u ovoj je sezoni, s 34 godine na leđima, potvrdila da pripada svjetskom atletskom vrhu. U lipnju je u Rimu osvojila sedmi uzastopni naslov europske prvakinje što je doseg kakav nikome u povijesti kontinentalne atletike nije uspio, a dva mjeseca kasnije je na Igrama u Parizu osvojila broncu koju je dodala dvama ranijim olimpijskim zlatima, izjednačivši učinak nekadašnje ruske diskašice Nine Romaškove. Već 14 godina osvaja medalje na najvećim natjecanjima, što je podatak za naklon do poda.

Natjecanje je ovog petka održano po prohladnom vremenu, a Sandra ga je otvorila hicem od 65,10 m. Nismo mislili da će joj to ostati i najbolji rezultat natjecanja, ali očito to nije bila njezina večer. Allman je odmah krenula jako, te sa 66,47 preuzela vodstvo. Do kratkog je preokreta došlo u drugoj seriji - Bin Feng je bacila 67,08 i skočila na vrh, a Sandru je prestigla i Perez sa 66,17. Naša je atletičarka bacila 64,60, pa je nakon dva pokušaja bila na četvrtom mjestu. Nije se pomaknula s te pozicije ni na polovici natjecanja jer je u trećoj rundi njezin disk pao na 64,91 m, a Allman se sa 68,47 vratila u vodstvo.

Četvrti i peti Sandrin hitac bili su neispravni i ostala joj je još samo jedna šansa da preokrene poredak. U tom posljednjem pokušaju je, međutim, upisala još jedan X i to je bio kraj priče. Ni na vrhu nije bilo promjena, nitko se nije uspio približiti nedodirljivoj Allman.

REZULTATI

1. Valarie Allman (SAD) 68,47

2. Bin Feng (Kin) 67,49

3. Yaime Perez (Kub) 66,96

4. SANDRA ELKASEVIĆ (HRV) 65,10

5. Jorinde van Klinken (Niz) 64,38

6. Kristin Pudenz (Njem) 57,74

Linker
13. rujan 2024 20:26