Sandra Elkasevic

 GORAN MEHKEK Cropix
UZBUDLJIV OKRŠAJ

Sandra: ‘Žao mi je, ali zasluženo me je pobijedila‘; Allman: ‘Nevjerojatno je natjecati se ovdje u Hrvatskoj‘

U sudaru dviju dvostrukih olimpijskih pobjednica Valarie Allman nadmašila najbolju hrvatsku atletičarku
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 08. rujan 2024. 22:20

Već uobičajeno, šlager trodnevnog atletskog spektakla u Zagrebu bilo je žensko bacanje diska. Drugačije ni ne može biti kad na startnoj listi imate najveću hrvatsku atletičarku svih vremena Sandru Elkasević, miljenicu zagrebačke publike, ženu koja je režirala neke od najljepših epizoda u povijesti Hanžekovićeva memorijala. A kad takvoj sportašici u goste dođe aktualna olimpijska pobjednica, onda bi to trebao biti spektakl. Samo natjecanje je bilo sjajno, a premda je Sandra ovaj put morala čestitati Amerikanki Valarie Allman, to ni najmanje nije utjecalo na ogromnu količinu ljubavi i podrške kojom su je ponovno nagradile tribine u Sportskom parku Mladost. Obje su bacile preko 67 metara, a Allman je na koncu slavila sa 67,83 ispred Sandre koja je bila druga sa 67,12.

Tijekom okršaja diskašica su, međutim, u rasporedu bile čak četiri utrke što je poprilično ometalo bacačice i prekidalo njihovo natjecanje koje je već u startu kasnilo. Sandri je tužna što se sve to događalo njoj koja je 11 puta trijumfirala na ovom mitingu, ali i aktualnoj olimpijskoj pobjednici koja joj je došla u goste i uveličala natjecanje.

- Zadovoljna sam svojim nastupom, natjecanje je bilo jako dobro, cure su bacale fantastično kao i uvijek, jer zagrebački miting je poseban miting za diskašice. Valerie je zasluženo pobijedila, žao mi je što joj nisam uzvratila, a imala sam osjećaj i vjerovala sam da to zaista mogu. Šteta što se nisam uspjela opustiti kako sam to uspjela u utorak na ovom istom stadionu na Dinamovom mitingu - rekla je Sandra, pa se okrenula onome što joj se manje svidjelo ove nedjelje:

- Na žalost, bilo je dosta poteškoća, kasnili smo s početkom natjecanja jer sektor nije bio posložen. Kad smo se krenuli zagrijavati, prekinuli su nas kako bi napravili prozivku, pa smo opet čekali desetak minuta. A tijekom samog natjecanja su nas zaustavljali zbog utrka jer je dosta ove godine bio nakrcan raspored, dok svi znamo da bi disk trebao biti glavna disciplina mitinga i da većina navijača dolazi zbog hrvatskih atletičara koji su ove godine stvarno bili na visokoj razini, počevši od Trga pa do Mladosti.

image
JOSIP BANDIC Cropix

Gledali smo, dakle, ove godine na Savi sudar dviju dvostrukih olimpijskih pobjednica - Sandre koje je bila zlatna u Londonu 2012. i Rio de Janeiru 2016. te Valarie koja ju je naslijedila na tronu i slavila u Tokiju 2021. i Parizu ovoga ljeta. I sama Sandra je nakon pariških Igara sportski priznala da je Allman u ovom trenutku najbolja diskašica svijeta, a Amerikanka je to potvrdila i u Zagrebu.

Sandra je zadnja sportašica na svijetu koja bi se unaprijed pomirila s porazom, pogotovo kad baca pred domaćom publikom. Silno je htjela doći do još jednog trijumfa, ukupno dvanaestog na najdražem mitingu, htjela je u svome dvorištu nanijeti Allman poraz, baš kao što je to napravila prije dvije godine. Odradila je nakon Igara i mini-pripreme te podigla formu što je pokazala prije nekoliko dana kad je na Dinamovom mitingu bacila diska najdalje u šest godina (68,81), no u nedjelju se, ipak, morala zadovoljiti drugim mjestom.

Računamo li od 2010. godine, kada je prvi put postala europska prvakinja i na velika vrata zakoračila na seniorsku scenu, Sandra je tek treći put ostala bez pobjede na Hanžekovićevom memorijalu. Allman je u ove nedjelje brzo pokazala koliko je raspoložena i da će je biti teško pobijediti. U prvoj je seriji lansirala disk na 66,68 m i preuzela vodstvo, a Sandra je krenula neispravnim hicem. Nastavak je donio još višu razinu za Allman koja je u drugoj seriji bacila 67,74, a u poredak se upisala i Sandra sa 65,16. Nikakvu promjenu na vrhu nisu donijele iduće dvije runde (Sandra neispravan hitac i 64,69), da bi u petoj hrvatska rekorderka bacila 66,96, dok je Amerikanka i dalje držala 67,74. A onda u završnoj seriji Sandrin disk leti do spomenutih 67,12, najbolje ove nedjeljne večeri, ali nedovoljno da nadmaši Allman koja je u posljednjem pokušaju još malo popravila svoj rezultat.

- Nevjerojatno je natjecati se ovdje u Hrvatskoj gdje je Sandra toliko cijenjena. Njezina karijera zaslužna je za to što je ovaj miting tako jak. Ali sve je to i pomalo zastrašujuće jer osjećate da publika želi da ona pobijedi, a u svom srcu i ja to želim. Mislim da je divna i znam da moram biti odlična da bih je pobijedila. Tek u šestoj rundi sam duboko udahnula i napokon sam se mogla malo opustiti - istaknula je Allman.

image

Valerie Allman

GORAN MEHKEK Cropix

Iako je, dakle, ostala bez trijumfa na mjestu i mitingu koje obožava, Sandra ipak ima tonu razloga da u samu završnicu sezone zakorači sa širokim osmijehom na licu jer bilo je ovo ljeto za pamćenje. Na Europskom prvenstvu u Rimu je osvojila sedmu uzastopnu kontinentalnu krunu, a potom je u Parizu došla i do treće olimpijske medalje u karijeri, nakon dva zlata oko njezina je vrata završila bronca. U petak je još očekuje finale Dijamantne lige u Bruxellesu i pokušaj lova na sedmu ukupnu pobjedu. Allman jest favoritkinja i u toj priči, ali tko kaže da joj Sandra možda baš tamo neće uzvratiti?

- Ovo je moja 18. godina na ovom mitingu i kao i uvijek, dala sam sve od sebe i borila se do posljednjeg hica. Žao mi je jer mislim da vrijedim za više, ali brzo ćemo to provjeriti, već u petak u finalu Dijamantne lige u Bruxellesu, na neutralnom terenu. Nova runda je, dakle, na petak 13. pa ćemo vidjeti kome će biti nesretan - zaključila je Sandra.

Dodajmo da je druga hrvatska predstavnica u nedjeljnom nadmetanju diskašica, 24-godišnja Marija Tolj, završila na šestom mjestu, bacivši skromnih 57,24. Nakon solidnog nastupa na EP u Rimu i osmog mjesta u finalu, činilo se da joj forma raste, ali Olimpijske igre su je bacile unatrag, završila je kvalifikacije tek na 23. mjestu sa skromnih 59,87 m, a nije se uspjela podići ni u Zagrebu.

Linker
08. rujan 2024 22:21