Denis Balibouse / REUTERS
PIŠE KRISTINA LEOVAC

SARA KOLAK DONIJELA NOVO ZLATO U HRVATSKU 'Sad tek vidim da je Rio bio samo početak! Ovo je bilo najboljih 14 dana u mom životu'

SARA KOLAK Olimpijska pobjednica u bacanju koplja iz Bydgoszcza jučer je donijela novo zlato u Hrvatsku, europsko mlađeseniorsko i sada se okreće lovu na posljednju veliku medalju koja joj nedostaje u kolekciji - svjetsku seniorsku
Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 19. srpanj 2017. 13:36

Iza nje su, kako kaže, “dva tjedna iz snova”.

- Savršena dva tjedna. Bilo je to najboljih 14 dana u mom životu.

Dani u kojima je Sara Kolak prvo s najboljim hicem u svijetu ove sezone, s velikih 68,43 metra u Lausanni skočila na 7. mjesto kopljašica svih vremena. Dani u kojima je samo tri dana kasnije na novoj Dijamantnoj ligi u Londonu bacila 67,83. Dani u kojima je u nedjelju osvojila novu veliku medalju, europsko mlađeseniorsko zlato u Bydgoszczu (65,12).

Ponosna sam na sebe

- Tek sada vidim da je Rio u biti bio samo moj početak. Početak nečeg novoga za mene. Novog putovanja. Rio mi je dao puno motivacije. Neki su možda mislili, “sad je osvojila olimpijsko zlato i to je to”. Ne. Ja sam nakon Rija još predanija, počela sam još više vjerovati u sebe. Nekima je možda teško povjerovati, ali moja želja stvarno je još veća.

I to savršeno potvrđuje ove sezone iz natjecanja u natjecanje. A nakupila ih je osam. I na svakom koplje bacala daleko preko 60 metara.

- Mislim da sam i nakon Rija još zrelija. Po svemu. A ovi rezultati su za mene bili samo pitanje vremena. U Lausanni sam imala najbolju seriju hitaca ikada, a ono meni najbitnije je da sam od početka do kraja natjecanja ostala maksimalno fokusirana, motivirana. Već sutradan ujutro smo išli za London, a tamo sam opet sve ponovila. Oduševljena sam što sam to uspjela.

IAAF Athletics Diamond League meeting - Javelin Throw Women - Stade Olympique de la Pontaise, Lausanne, Switzerland, July 6, 2017 - Sara Kolak of Croatia competes. REUTERS/Denis Balibouse
Denis Balibouse / REUTERS

Nakon Londona odmah ju je čekao Bydgoszcz.

- Za mene je to bilo jedno od najtežih natjecanja do sada.

Teže od Rija?

- Sada sam bila u ulozi favorita. Bila su velika očekivanja, velika želja, ali drago mi je da sam isto ostala motivirana i da sam se fokusirala na sebe. Tri natjecanja, toliko putovanja u dva tjedna i takvi fenomenalni rezultati. Stvarno sam ponosna na sebe.

U samo godinu dana osvojila je tri velike medalje. Europsku seniorsku broncu, olimpijsko i europsko mlađejuniorsko zlato. Iz juniorskih dana ima i svjetsku i europsku broncu. Dakle, ostala je još samo jedna velika medalja da popuni kolekciju. Samo još svjetska seniorska medalja. A prilika za nju je već za 20 dana u Londonu.

- U ovih 20 dana čeka me puno treninga. I te dane treba maksimalno iskoristiti. Ima još stvari na kojima moramo poraditi.

Čemu se nada u Londonu?

- Prvo, jedva čekam London. Išli smo na DL tamo, iako nam nije bila u planu, ali išli smo da osjetim stadion, stazu, da se mogu lakše zamisliti tamo. Da vidim kako je. I trener je napravio dobru odluku. Ma, ja samo želim dobro odraditi kvalifikacije, onako kako treba. Samo da uđem u finale. Idemo korak po korak.

Kako joj je sada kada dolazi na natjecanja kao favoritkinja? Čuje li sa strane da protivnice govore “dolazi olimpijska pobjednica”?

- Ne gledam sebe kao favoritkinju. Ja se gledam kao curu koja za neke stvari i ciljeve treba još jako puno raditi. Kad kažu “olimpijska pobjednica”, ja se samo nasmijem je, još uvijek mi je teško naviknuti se da sam to ja. Olimpijska pobjednica. Malo je čudno jer ja sam samo cura koja baca daleko i radi ono što voli. Ali ljudi oko mene primjećuju da me protivnice drukčije gledaju. Ja ne. Ja se fokusiram na desno stpalo, na blok, na tehničke stvari. U svom sam filmu i gledam kroz ljude. Pokušavam zadržati svoj fokus jer bacam ja, ne bacaju drugi umjesto mene.

Učim uz Špotakovu

Olimpijsko zlato donijelo joj je i veliku popularnost. I na to se još privikava. I na obožavatelje i na medije...

- Klinci me prepoznaju, a ja u njima vidim sebe prije 10 godina. S takvim golemim očima sam ja gledala naše velike sportaše. Kako sam samo gledala Janicu, Ivicu, rukometaše... jer tada sam ipak bila rukometašica. Drago mi je što sam i ja nekome motivacija.

Nije Sara motivacija samo za male. Kako baca ove sezone, motivira ona i neke puno veće od sebe. Dok je ona u nedjelju bacila 65,12 za europsko zlato, svjetska rekorderka Barbora Špotakova na DL u Rabatu pobijedila je sa 63,73. Očito ne može bez Sare...

- Mogu stvarno biti sretna da imam priliku natjecati se s takvim legendama jer Barbora Špotakova je prava atletska legenda. Učim dosta uz ostale bacačice. Ne znam, možda skupa funkcioniramo super, jedna drugu motiviramo, prelazimo neke granice. Iako, ništa ti rezultati ne znače, u Londonu runda kreće ispočetka - najavila je Sara.

Linker
30. travanj 2024 20:20