Roko Farkaš

 CHRISTEL SANEH/WORLD ATHLETICS Christel Saneh/world Athletics
HRVAT NA TRONU

Senzacija iz Perua: ‘Osjećaj je nadrealan, ali šteta što nisam prvak u svojoj disciplini‘

Atletičar varaždinske Slobode osvojio je zlato u skoku u dalj na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Limi
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 01. rujan 2024. 23:27

Roko Farkaš (19) pretvorio se u jednu od najvećih i najsenzacionalnijih priča hrvatske atletske godine. Mladić iz Nedelišća, član varaždinske Slobode, dečko koji je primarno desetobojac, osvojio je zlato u skoku u dalj na Svjetskom juniorskom (U-20) prvenstvu u glavom peruanskom gradu Limi. Došao je u Južnu Ameriku s osobnim rekordom od 7,72 m, da bi u finalu poletio do 8,17 i na svjetskom se tronu priključio svojoj klupskoj kolegici Jani Koščak koja je dva dana ranije osvojila zlato u sedmoboju. Oboje treniraju kod Janina tate Patrika Koščaka koji se tako iz Perua vraća sa savršenim učinkom.

Pomalo je i nevjerojatna priča kako je Roko uopće na ovom Svjetskom prvenstvu završio na startnoj listi skoka u dalj. Kako smo i naveli, on je dušom i srcem desetobojac, tako je praktički odgajan od prvih atletskih koraka i živi za uspjeh u toj disciplini. Sredinom srpnja otišao je na višebojsko natjecanje u Budimpeštu, s jednim jedinim ciljem - ispuniti normu za Limu. Trebala je to zapravo biti rutina, ali onda mu se dogodila nezgoda, kakve li simbolike, upravo na skoku u dalj. Pri doskoku je dislocirao rame, morao je prekinuti natjecanje i to je značilo da u Peruu sigurno neće nastupiti u desetoboju.

Savršena procjena

Kao svestrani atletičar, imao je od ranije norme za 200 metara, 110 m prepone i skok u dalj i trebalo je odlučiti u kojoj će od tih disciplina nastupiti na SP-u. Prijavio je sve tri jer kako je objasnio njegov trener, nisu bili sigurni kako će teći oporavak, ali kad je rame dovedeno u red, pala je odluka da će se posvetiti skoku u dalj. Neke je možda ta odluka iznenadila jer Roko je u lipnju nastupio na 200 metara na seniorskom Europskom prvenstvu u Rimu i istrčao senzacionalno, te s 20.70 srušio 43 godine star hrvatski rekord Željka Knapića. S tim rezultatom je na listi prijava stajao bolje nego u skoku u dalj, ali Roko i Patrik su dobro znali što rade.

Savršeno su procijenili situaciju i Rokove mogućnosti i premda je na papiru bio tek 12. po rezultatu na startnoj listi skoka u dalj, bili su uvjereni da može do postolja. No, ono što se dogodilo proteklih dana ni sami nisu sanjali. Rekao nam je Patrik uoči SP-a kako vjeruju da će se medalje dijeliti između 7,80 i 7,90 metara, te da je Roko sposoban za to. Doista, na kraju priče bi mu za medalju i bio dovoljan skok preko 7,80, ali međimurski tinejdžer je htio više. I to je i napravio...

Šokirao sve, pa i sebe

U četvrtak je u kvalifikacijama šokirao i sebe i sve oko sebe kada je već u prvoj seriji skočio 8,15 metara. Osobni je rekord nadmašio za čak 43 centimetra, a ujedno je za 22 centimetra popravio hrvatski juniorski rekord koji je trajao 38 godina. Nadalje, došao je tim rezultatom i na treće mjesto hrvatske seniorske ljestvice svih vremena, iza Filipa Pravdice (8,35) i Siniše Ergotića (8,23), te na deveto mjesto ovogodišnje europske seniorske ljestvice. Apsolutno čudo jer, ponavljamo, taj dečko ima samo 19 godina i taj dečko je primarno - desetobojac.

image

Roko Farkaš

OSCAR MUñOZ BADILLA/WORLD ATHLETICS Oscar Muñoz Badilla/world Athletics

- Iskreno nisam očekivao tako dalek skok. Računali smo da mogu skočiti nekih 7,80-7,90 za prolazak u finale, ali 8,15 stvarno nisam očekivao. Ali eto, sve se posložilo, vjetar je bio OK, a dolazak na dasku savršen. Sveukupno to ipak nije bio tehnički savršen skok jer malo su mi ramena ostala iza, ali nadam se da ćemo to popraviti i da ćete i u finalu vidjeti neke daleke skokove - rekao je nakon kvalifikacija.

Što je najavio, to je i ostvario jer u finalu smo doista vidjeli još dalji skok. Istina, na pobjedničkih 8,17 vjetar je bio malo prejak (+2,4 m/s), pa mu se taj rezultat neće voditi kao novi osobni i hrvatski juniorski rekord, ali to je najmanje važno. Potvrdio je da rezultat iz kvalifikacija nije bio nimalo slučajan i ostavio iza sebe vršnjake koji su praktički cijelo vrijeme posvećeni treninzima dalja.

Otvorio je Roko natjecanje s vrlo dobrih 7,77 i bio u vodstvu nakon prve serije, a premda je u drugoj popravio rezultat (7,81), prestigao ga je Srbin Luka Bošković koji je skočio 7,93. Poredak na vrhu nije se mijenjao ni nakon treće serije u kojoj je naš atletičar prestupio, a onda je u četvrtom pokušaju sletio na tih nevjerojatnih 8,17. Bilo je odmah jasno da to nitko neće moći pratiti, a i sam Roko se malo ispuhao nakon takvog skoka, pa je u petoj seriji još jednom prestupio, a u posljednjoj više nije ni skakao nakon što je postalo jasno da je svjetski prvak. Srebro je završilo oko vrata Luke Boškovića kojeg trenira legendarni Dragutin Topić, a treći je sa 7,80 bio Australac Mason McGroder.

Imam svoj san u desetoboju

Nekako simbolično, baš u vrijeme kad je završavalo finale skoka u dalj, desetobojci su odrađivali završnu disciplinu, 1500 metara. Da je sve teklo prema zacrtanom planu, Roko bi bio s njima na stazi, a kako bi prošao i bi li bio u igri za medalju, to nikad nećemo saznati. No, znamo da ima medalju, i to onu najsjajniju, u skoku u dalj.

- Svjetski prvak, ali na žalost, ne u desetoboju - uz široki je osmijeh rekao za stranicu Decathletes of Europe odmah nakon finala.

- Osjećaj je nadrealan, ne mogu vjerovati! Jedva čekam probuditi se ujutro s medaljom. Nismo očekivali 8,15 u kvalifikacijama, ali znali smo da taj skok nije bio idealan i da bih u finalu mogao do 8,20 ili 8,25. No, presretan sam i s ovih 8,17, kako ne bih bio.
Uoči ove sezone osobni rekord u dalju mu je bio 7,51. Na Prvenstvu Hrvatske u Karlovcu tri je puta popravljao taj rezultat, do konačnih 7,72, ali tko je tada uopće mogao zamisliti da će dva mjeseca kasnije biti svjetski juniorski prvak i da će skakati “debelo” preko osam metara.

- Radili smo jako, jako naporno za ovo natjecanje. Ja sam ipak desetobojac i bilo mi je izazovno prebaciti se na skok u dalj samo za ovo natjecanje, ali uspjeli smo. Odradili smo pripreme u Čileu prije ovog SP-a i zahvalan sam Hrvatskom atletskom savezu na tome jer iskreno mislim da mi je to pomoglo da se prilagodim ovim vremenskim uvjetima i da pružim najbolje od sebe - istaknuo je Roko nakon što je donio deveto zlato Hrvatskoj na svjetskim juniorskim prvenstvima.

A na pitanje koji mu je glavni cilj u karijeri, odgovor nije iznenadio...

- Moj san je postati olimpijski pobjednik u desetoboju!

Mnogi će reći da bi mu nakon ovakvih rezultata možda bilo bolje okrenuti se dalju i(li) sprintu jer unutar desetoboja ima disciplina koje mu “štekaju” (motka, disk, 1500 m). No, Roko je uvjeren da može ispraviti te nedostatke i da može biti svjetski vrh i u desetoboju. A u konačnici, uvijek može kombinirati dalj i višeboj. Mnogi su to radili, od velike Jackie Joyner-Kersee, pa sve do današnjeg primjera sjajnog Švicarca Simona Ehammera.

Linker
05. rujan 2024 10:41