ANDREAS SOLARO Afp
METAK IZ MEĐIMURJA

Senzacija u Rimu, hrvatski sportaš srušio 43 godine star rekord: ‘Povukla me atmosfera‘

Talentirani hrvatski 19-godišnjak istrčao je 20.70 na 200 metara i plasirao se u polufinale EP-a
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 09. lipanj 2024. 13:42

Senzacionalnu utrku u nedjeljno je prijepodne u Rimu istrčao 19-godišnji Roko Farkaš, jedan od najvećih talenata hrvatske atletike. Mladić iz Nedelišća, član varaždinske Slobode, pobijedio je u svojoj kvalifikacijskoj skupini na 200 metara, te s rezultatom 20.70 za šest stotinki popravio hrvatski seniorski rekord koji je 43 godine držao Željko Knapić!

Sreli smo Roka ujutro pri dolasku na stadion, požalio nam se da je morao pješačiti do stadiona jer su ulice bile blokirane zbog polumaratona. Ispalo je, eto, da mu je jutarnja šetnja itekako koristila.

Farkaš je lani na Hanžekovićevom memorijalu istrčao 21.04, prije mjesec dana se na Mediteranskom U-23 prvenstvu prvi put spustio ispod 21 sekunde (20.89), a u Rimu je, eto, otišao još jedan ogroman korak dalje, napravivši ono o čemu su u protekla četiri desetljeća sanjale generacije hrvatskih sprintera.

Na kraju 22. u Europi

Sa spomenutih 20.70 bio je ukupno šesti u kvalifikacijama, te se uz još 11 sprintera priključio dvanaestorici koja je imala izravan plasman u večernje polufinale.

- Povukla me odlična atmosfera i jaki suparnici pored mene. Znao sam da od početka moram ići maksimalno i ispalo je super - rekao je novopečeni hrvatski rekorder koji je u cilj uletio s visoko podignutim rukama.

- Vidio sam odmah rezultat, vidio sam da nema nikoga pored mene i znao sam da sam napravio odličan posao.

Priznaje da ni sam nije vjerovao da ovdje može istrčati tako dobar rezultat.

- Nisam osjećao da imam to u sebi. Istina, treninzi jesu pokazivali da bih mogao biti brz, ali ovo stvarno nisam očekivao. Znao sam da je jaka konkurencija, ali 20.70 mi nije bilo u mislima.

Ne trebamo ni napominjati da je Roko u večernjem polufinalu bio najmlađi sudionik, a u konačnici je bio nešto sporiji nego ujutro, te s 20.95 zauzeo ukupno 22. mjesto.

- Šteta što su obje utrke bile u jednom danu, bilo bi bolje da sam imao dan odmora. Ali, nema veze, polufinale je velika stvar, zapravo sama činjenica da sam se na 200 m plasirao na EP je velika.

Plaman na OI nije nemoguć

Moramo još jednom ponoviti da 200 metara nije Rokova glavna disciplina. On je primarno višebojac, hrvatski juniorski rekorder u desetoboju i sedmoboju (dvorana) i tvrdi da ga ni ovaj rezultat iz Rima neće nagnati da se prebaci na sprint. U desetoboju namjerava nastupiti i na ovogodišnjem Svjetskom juniorskom prvenstvu u Peruu.

- Ne da se desetobojac iz mene, nikad, ha-ha. Planiramo naći neki desetoboj početkom srpnja da ispunim normu za Peru. Mislim da napravili jako dobar posao ove sezone. Imao sam manju ozljedu leđa, ali to smo sanirali, dobro smo trenirali i uvjeren sam da ću i u desetoboju biti jako dobar ove sezone. To mi ostaje primarna disciplina, naravno ako se ne dogodi neka ozljeda, a nadam se da neće, i onda se nadam da će i rezultati biti dobri.

U međuvremenu, uz ovaj rezultat iz Rima, nije posve isključeno da po renkingu može loviti i plasman na Olimpijske igre na 200 metara.

- Trebam vidjeti koliko će mi bodova donijeti nastup ovdje, ali mislim da nije nemoguće - zaključio je Roko.

Linker
09. lipanj 2024 22:40