Lamont Marcell Jacobs 

 JAVIER SORIANO Afp
VELIKI OKRŠAJ NA STOTKI

‘Sin vjetra‘ jedna je od najvećih zvijezda u Zagrebu: ‘Rekord Usaina Bolta? Bitno je pobijediti onog pored sebe‘

Zna da zbog ozljeda nije na vlastitoj gornjoj granici, no ovo mu je šansa za povrtak na velika vrata
Piše: Andro PolićObjavljeno: 10. rujan 2023. 07:53

Jedna od najvećih zvijezda 73. memorijala Boris Hanžeković bit će i 28-godišnji talijanski “sin vjetra”. Lamont Marcell Jacobs, olimpijski pobjednik iz Tokija na 100 metara, stigao je u Zagreb maksimalno zaoštriti sprintersku konkurenciju. Ujedno, u hrvatsku prijestolnicu stigao je i s namjerom poboljšanja rezultata s prethodnog mitinga Dijamantne lige, u kineskom Xiamenu, gdje je prije osam dana s 10.05 zauzeo sedmo mjesto. Nakon ozljeda i sam je svjestan kako nije još na gornjoj granici svojih mogućnosti, ali Zagreb je dobra prilika za povratak na velika vrata...

- Trenutačno se osjećam puno bolje, ali ova sezona nije mi laka zbog ozljeda. Idem na stazu s ciljem ostvarivanja svog najboljeg rezultata sezone. Naravno, znam i za rekord mitinga koji drži Usain Bolt (9.85 iz 2011. godine). Nadam se postaviti što bolje vrijeme, ujedno i pobijediti atletičara pored mene - rekao je sa smiješkom Jacobs, dok je pri posljednjem dijelu odgovora pogled usmjerio prema Ferdinandu Omanyali.

image

Lamont Marcell Jacobs

INA FASSBENDER Afp

Talijanski sprinter želi uskoro ispuniti i olimpijsku normu (10.00) kako bi imao mirniju situaciju uoči zimskih priprema, onda u Parizu krenuti u obranu zlata. No, ljeto 2024. bit će mu posebno i zbog europske smotre u njegovom Rimu.

- Naravno, 10.05 nije moje vrijeme, mogu napraviti puno bolji rezultat, trčao sam 9.80 u karijeri. U nedjelju ću pokušati pronaći najbolju formu, ali neću razmišljati o vremenu, nego prvenstveno se želim zabaviti i trčati brzo. Da, iduća godina mi je jako bitna, možda i najvažnija. Najvažnije je ostati zdrav, kada jesam, onda mogu trčati brzo. Olimpijski sam pobjednik, želim to ponoviti. Imamo Europsko prvenstvo u Rimu, živim u tom gradu i tamo treniram, tako da ću imati poseban motiv - poručio je Jacobs.

Zlato je u Tokiju osvojio i s talijanskom štafetom 4×100 metara, zatim se na tron popeo i na Europskom prvenstvu u Münchenu 2022. godine, dok ima još i europsko i svjetsko dvoransko zlato na 60 metara. Tijekom oporavka od ozljede, posjetio ga je upravo Omanyala, njegov rival u današnjoj zagrebačkoj utrci.

- Poznajem ga, odličan je. Kada sam bio u bolnici četiri dana, došao je s obitelji, donio mi je cvijeće i hranu, to stvarno cijenim, jako je dobar - rekao je Jacobs.

image

Italy‘s Lamont Marcell i Brendon Rodney

ANDREJ ISAKOVIC Afp

Iako na nedavnoj svjetskoj smotri u Budimpešti nije ušao u finale, okitio se srebrom s talijanskom štafetom 4x100 m u momčadi s Robertom Rigalijem, Lorenzom Pattom i Filippom Tortuom, dok su do zlatnih medalja stigli Amerikanci.

Uz preostala jaka imena sa startne liste iz utrke na 100 metara na Memorijalu Boris Hanžeković, Boltov 12 godina star rekord mogao bi biti na kušnji. Naročito ako se u olakotne faktore ubroji i “vjetar u leđa” od strane gledatelja s obzirom na rasprodani kapacitet...

Linker
28. travanj 2024 00:09