Sandra Perković i Valerie Allman

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
72. HANŽEKOVIĆEV MEMORIJAL

Spektakl je zajamčen! Sandra Perković lovi ‘desetku‘ i novu pobjedu protiv velike konkurentice

Natjecanje u bacanju diska u nedjelju navečer (19 sati) bit će spektakularno jako
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 04. rujan 2022. 17:30

Sandra Perković ulazi u završni tjedan sezone, tjedan u kojoj je očekuju dva velika izazova - u četvrtak je na rasporedu finale Dijamantne lige u Zürichu, a tri dana kasnije i nastup na najdražem joj mitingu, dakako Hanžekovićevom memorijalu u rodnom Zagrebu. Na oba mitinga čeka je najjača moguća konkurencija predvođena olimpijskom pobjednicom Valarie Allman.

Ni Sandra ni njezin trener Edis Elkasević ne skrivaju da su nakon srebra na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu i zlata na Europskom prvenstvu u Münchenu silno motivirani i da u Zürichu žele osvojiti sedmi dijamant. I još jednom pobijediti Allman. Priznala je Sandra nakon EP-a da je u Eugeneu htjela "pojesti" Amerikanku, toliko je bila "nabrijana". A kad je takva, onda je Sandra i najbolja. Uspjela je pobijediti Allman na njezinom terenu i time joj je poslala poruku da je opet u velikom zamahu i da je spreman i za nove velike okršaje s njom.

image
RONALD GORSIC Cropix

Prvi, dakle, slijedi u Zürichu, a onaj drugi u Sandrinom dvorištu, u njezinom Zagrebu. Lani je Allman bila bolja na Hanžekovićevom memorijalu, ali Sandra je sada opet ona stara i neće tako lako dati Amerikanki da dođe do nove pobjede na Mladosti.

Već je prije nekoliko dana najavljeno, a jučer su organizatori i potvrdili, startna lista ženskog diska na zagrebačkom mitingu bit će spektakularna. Osim, dakle, dviju olimpijskih pobjednica, dolazi i Njemica Kristin Pudenz koja je u sjajnoj formi i koja je opasno pritisnula Sandru na EP-u u Münchenu. Bacila je tada 67,87 metara, ali nije joj bilo dovoljno za rušenje hrvatske rekorderke koja je pod pritiskom izvukla iz sebe 67,95 i šesti put zaredom osvojila europsko zlato.

Treća je u tom finalu sa 65,20 bila još jedna Njemica, Claudine Vita, koja je također potvrdila dolazak u Zagreb. A puno će toga, nadamo se, imati za reći i druga hrvatska predstavnica Marija Tolj koja uživa u najboljoj sezoni u karijeri. Osvojila je zlato na Mediteranskim igrama uz novi osobni rekord 64,71 m, potom je bila osma na SP-u u Eugeneu i na koncu šesta na EP-u u Münchenu. Lani je bila šesta na Hanžekovićevom memorijalu, dvaput prije toga treća, možda je nedjelja dobra prilika da ponovno dijeli sa Sandrom mjesto na zagrebačkom postolju, kako je to prije nekoliko dana zaželjela i naša najbolja atletičarka.

Na preliminarnoj startnoj listi nalazi se i Amerikanka Laulauga Tausaga kojoj je osobni rekord 64,49 m, te Dankinja Lisa Brix Pedersen, finalistica EP-a u Münchenu s osobnim rekordom 61,29 m.

Sandra Perković dosad je devet puta pobijedila u Zagrebu. Iako ne želi najavljivati deseti trijumf, ne sumnjamo da gori od želje da ugrabi taj jubilej. Ne bi bilo ništa ljepše od toga da fantastičnu sezonu zatvori domaćom pobjedom i to u društvu olimpijske pobjednice i europske doprvakinje. Bacanje diska je na programu zagrebačkog mitinga u nedjelju u 19 sati, bit će to pravi spektakl...

Privremena startna lista

Osobni rekord Rezultat sezone

1. Sandra Perković (HRV) 71,41 68,45

2. Marija Tolj (HRV) 64,71 64,71

3. Laulauga Tausaga (SAD) 64,49 64,49

4. Valarie Allman (SAD) 71,46 71,46

5. Kristin Pudenz (NJEM) 67,87 67,87

6. Claudine Vita (NJEM) 66,64 65,20

7. Lisa Brix Pedersen (DAN) 61,29 61,29

Marija Tolj šesta u Berlinu, Allman preko 70 metara

Marija Tolj je nastup na Hanžekovićevom memorijalu najavila dobrim rezultatom na jakom mitingu Continental Toura u Berlinu. Atletičarka Dinamo-Zrinjevca zauzela je šesto mjesto, bacivši 61,67 metara. Tražila se pomalo Marija u početnim serijama, bacila je 58,61 i 59,80, te skupila tri neispravna hica, ali u posljednjem je pokušaju lansirala disk na vrlo dobrih 61,67.

Prvo je mjesto osvojila olimpijska pobjednica Valarie Allman s odličnih 70,06, potvrdivši da u sjajnoj formi dočekuje Zürich i Zagreb. Na drugom je mjestu završila europska doprvakinja, Njemica Kristin Pudenz, sa 65,20, a treća je bila njezina sunarodnjakinja Shanice Craft sa 64,36. (vb)

Linker
28. travanj 2024 01:47