Na fotografiji: Tom Walsh, Josh Awotunde, Ana Hažeković Krznarić, Armin Sinančević i Filip Mihaljević

 GORAN MEHKEK Cropix
STIŽU ZVIJEZDE

Spektakl na fontanama! Dobra je Opera u Zürichu, ali ovo je najbolje bacalište na svijetu

Čeka nas 8. Memorijal Ivana Ivančića, tradicionalni okršaj najboljih svjetskih bacača kugle
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 09. rujan 2022. 13:46

Natjecanje bacača kugle pored Gradskih fontana u Zagrebu i prijašnjih je sezona bilo spektakularno jako i ponudilo nam je brojne fantastične rezultate, što je samo po sebi dovoljna najava i za ovogodišnji Memorijal Ivana Ivančića. No, kao da to nije bilo dovoljno, prije tri dana nam je olimpijski i svjetski doprvak Joe Kovacs ponudio savršeni uvod u sutrašnji zagrebački show. U finalu Dijamantne lige u Zürichu bacio je kuglu 23,23 metra, došao na drugo mjesto svih vremena i potvrdio da je spreman napasti i svjetski rekord sunarodnjaka Ryana Crousera.

Svega nekoliko minuta nakon završetka natjecanja u Zürichu poslao je video-poruku Zagrebu, istaknuvši kako je sačuvao još energije i da u glavnom hrvatskom gradu ide po rekord mitinga. A kako taj Crouserov rekord mitinga iznosi 22,84 metra, jasno je da se odmah nametnulo pitanje hoćemo li u Zagrebu nakon svih čudesnih rezultata prijašnjih godina vidjeti i hitac preko te famozne granice od 23 metra, granice koju su u povijesti nadmašila samo četvorica bacača. I, naravno, nije Kovacs jedini "izazivač", jer večeras ćemo u Zagrebu opet gledati i Ryana Crousera, čovjeka koji od lani drži svjetski rekord (23,37), a u njegovom su vlasništvu i titule olimpijskog pobjednika i svjetskog prvaka.

image

Na fotografiji: Tom Walsh, Josh Awotunde, Armin Sinančević i Filip Mihaljević

GORAN MEHKEK Cropix

Kovacs i Crouser su u Zagreb stigli tek sinoć, pa nismo imali prilike čuti njihovo mišljenje, ali zato jesmo ono još jednog velikana Toma Walsha, bivšeg svjetskog prvaka i čovjeka koji je četiri puta pobjeđivao pored Fontana, a osobni mu je rekord tik ispod ta čarobna 23 metra (22,90).

- Joe i Ryan su uhvatili pravi ritam, cijelu sezonu su jako konkurentni. Joe trenutno uživa u životu, uživa u bacanju. Što sam stariji, to više shvaćam da trening sam po sebi nije toliko važan, koliko je važno uživati. Jer, kad uživaš, treninzi su lakši, ustajanje je lakše, sve je puno lakše - istaknuo je Walsh.

Kao što smo spomenuli, Novozelanđanin ima četiri pobjede u Zagrebu, može li se sutra odlijepiti od Crousera.

- Jako bih to volio. Ovdje nas se uvijek mazi, otkad stignemo na aerodrom, pa preko hotela i janjetine, do samog mitinga. U centru smo pažnje, publika je sjajna, voli bacanje kugle i jako je uzbudljivo biti dio toga. A i prema meni je Zagreb uvijek bio dobar, imam sjajan odnos sa svima ovdje. Ovo je dobro mjesto i bilo bi dobro pobijediti Ryana danas, to je cilj. I Joea, naravno. I Filipa, ha-ha. Imao sam frustrirajuću godinu, nisam bacao daleko koliko sam htio i jako sam motiviran da na svome najdražem natjecanju završim sezonu kako treba.

image

Na fotografiji: Tom Walsh

GORAN MEHKEK Cropix

Walsh i Crouser se nadaju da mogu do pete pobjede, ali neki drugi smatraju da je vrijeme za promjene. Recimo, Josh Awotunde, brončani s ovogodišnjeg SP-a u Eugeneu.

- O da, totalno, Vrijeme je da netko novi dođe, ovi dečki su prestari, predugo su ovdje. Netko treba napraviti promjenu i započeti novu vladavinu - uz smijeh je poručio 27-godišnji Amerikanac.

A može li se u borbu na Fontanama uključiti i Europa? Nema boljeg za odgovor na to pitanje od novog europskog prvaka Filipa Mihaljevića.

- Možemo im se približiti, ali dečki su stvarno u odličnoj formi, pogotovo Joe. Potrudit ćemo se pomrsiti im planove pa ćemo vidjeti što će se dogoditi. U svakom slučaju, ako vrijeme bude dobro, vjerujem da će ovaj Hanžekovićev memorijal biti povijesni, kao što je bio i lanjski - kaže Filip.

Najbolji hrvatski atletičar je nakon titule u Münchenu malo pao u formi što je i razumljivo. U Lausannei je tako bacio 20,91, u Bruxellesu 21,13, a u srijedu u Zürichu 21,43.

- Poslije Münchena se dosta slavilo, moram niti iskren, i u tome sam se emotivno ispraznio. Bilo se teško ponovno motivirati i nisam bio dobar u Lausannei, ali sve je to dio procesa. Ovo mi je prvo veliko zlato, iscrpilo me to i bilo se teško vratiti u ritam. Ali, Zürich je ipak potvrdio da se polako vraćam i bio je dobara uvertira za Zagreb. No, mislim da mogu baciti i dalje nego tamo i to mi je i cilj. Želim baciti što više hitaca preko 21 m i nadam se boljem rezultatu i plasmanu nego lani.

image

Na fotografiji: Tom Walsh

GORAN MEHKEK Cropix

A lani je, podsjetimo, bio peti s 21,26 m. Filip se, inače, ove godine u više navrata pokazao kao savršeni prognozer, pa smo ga pitali što možemo očekivati večeras.

- Joe je složio stvarno dobar hitac, ali već jako dugo i na treninzima i na zagrijavanjima baca preko 23 tako da nam nije bilo čudno što mu je to uspjelo. No, mislim da se malo ispraznio nakon što je probio magičnu granicu, tako da ne znam hoće li biti spreman za takvu daljinu, ali mislim da će biti spreman za 22,70 ili nešto više. Ryan je ljut jer je izgubio i mislim da je u Zagreb došao s posebnim žarom da se dokaže i da napokon preuzme od Toma titulu apsolutnog kralja zagrebačkih Fontana. A inače, bilo bi u redu da se najbolji hitac na europskom tlu dogodi u Zagrebu, ako ne ove, onda sljedeće godine. Jer, Opera u Zürichu je dobra, ali zagrebačke Fontane su brend, najbolje bacalište na svijetu.

image

Na fotografiji: Filip Mihaljević

GORAN MEHKEK Cropix

Mihaljević, Sinančević i Walsh ‘izviždali‘ Awotundea

Awotunde je u Eugeneu osvojio prvu veliku medalju u karijeri i napravio je to uz novi osobni rekord - 22,29 m.
-

Ispunio mi se san, posebno zato što sam to napravio na američkom tlu, u gradu u koji dolazim od svoje 18. godine. Ove sezone sam imao puno uspona i padova, nisam bio zdrav, tako da sam sretan da mi se na SP-u sve posložilo. Biti dio potpuno američkog postolja kod kuće bio je poseban osjećaj. Nadam se da ćemo to ponoviti dogodine na SP-u u Budimpešti - rekao je Awotunde, a njegove su riječi popratili zvukovi negodovanja iza njegovih leđa.

Jer, naravno, Walsh, Mihaljević i Sinančević imaju malo drugačije planove za Budimpeštu.

- Tom je rekao da mu je dosadilo stalno biti treći, pa je ove godine bio četvrti. A dogodine ćemo ga gurnuti na peto mjesto - uz smijeh je rekao Mihaljević, pa ozbiljnije dodao:

- Mislim da će se Europljani u Budimpešti uključiti u borbu za medalje. Te su daljine, naravno, oko 22,30-22,40, ali mislim da smo i Armin i ja sposobni za to. Treba biti zdrav, trebaju se poklopiti uvjeti, ali možemo vratiti u Europu jednu od medalja, nadam se što sjajniju.

Filipa će prvi put uživo pratiti i desetomjesečni sin

Filipa će sutra prvi put uživo na natjecanju pratiti i desetomjesečni sin Lovre.

- Bit će to poseban osjećaj, ne mogu to ni zamisliti. Još je premalen da bi shvatio o čemu se radi, ali voli svjetla, voli kad se nešto oko njega događa tako da će uživati, a meni će biti poseban motiv za moj najbolji rezultat u Zagrebu, a nadam se i za nešto više.

Sjajno je ovo vrijeme za biti bacač kugle. Ili frustrirajuće

Pitali smo Walsha hoće li se ubuduće borba za medalje na velikim natjecanjima voditi iznad 23 metra.

- Svi pokušavamo doći u formu da možemo bacati preko 23 metra, jer znamo da su trojica ili četvorica sposobna za to. Možda ne u ovom trenutku, ali sigurno za šest ili 12 mjeseci. Sjajno je ovo vrijeme za biti bacač kugle, ali može biti i frustrirajuće ako niste na pravoj strani.

Sinančević: Ne znam zašto mi nisu priredili proslavu

Velike ambicije ima i Srbin Armin Sinančević koji je u Münchenu osvojio srebro iza Mihaljevića.

- Lani sam ove godine bacio 21,45, ove godine ću dati sve od sebe da to poboljšam i da budem u Top 3. Na treninzima bilježim rezultate preko 22 metra i vrijeme je da to bacim i na natjecanju.

Sinančević je iz mjesta Brodareva u blizini Prijepolja. Je li i on nakon srebra imao feštu kao Filip u svome rodnom Livnu?

- Iskreno, nije bilo proslave. Gledao sam Filipove snimke i to je nešto divno, tako treba raditi. Nekad su se i kod nas pravile fešte nakon medalja, meni nisu, ne znam zašto...

Linker
20. travanj 2024 04:17