Ryan Crouser

 GORAN MEHKEK Cropix
ZVIJEZDA DO ZVIJEZDE

Spektakl na zagrebačkim fontanama: Olimpijski pobjednik digao publiku na noge i postavio rekord mitinga

Čudesni Amerikanac novim sjajnim nastupom stigao je do pobjede u Zagrebu, a dvaput je rušio rekord
Piše: Vedran Božičević, SNObjavljeno: 07. rujan 2024. 18:50

Kakvom spektakularnom natjecanju su u subotu navečer svjedočili svi koji su došli do zagrebačkih Gradskih fontana! Otkad je natjecanje u bacanju kugle u sklopu Hanžekovićeva memorijala prije 11 godina izvučeno sa stadiona i premješteno na atraktivan prostor u blizini Nacionalne sveučilišne knjižnice, redovito gledamo "malo svjetsko prvenstvo", a ove subote smo dobili i više od toga. Dobili smo treće najjače natjecanje u povijesti, samo su finale Svjetskog prvenstva u Dohi 2019. i lanjsko finale Dijamantne lige u Eugeneu bili jači kad je u pitanju rezultat za četvrto mjesto. Prvi put su na Fontanama čak četvorica bacača lansirala su kuglu preko 22 metra, ukupno je bilo 12 takvih hitaca, a najbolji od najboljih, neponovljivi Amerikanac Ryan Crouser počastio nas je i novim rekordom mitinga - 22,93 metara!

Sjajno je raspoložen bio i njegov sunarodnjak Payton Otterdahl koji je bacio 22,46 m, brončani olimpijac iz Pariza, Jamajčanin Rajindra Campbell i u Zagrebu je bio treći i to s novim nacionalnim rekordom (22,31), a europski prvak Leonardo Fabbri je s 22,24 završio tek na četvrtom mjestu. U Dohi 2019. četvrti je bio Brazilac Romani s 22,53, a u Eugeneu 2023. također Fabbri s 22.31.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Bila je ovo deseta godina kako ova priredba nosi naziv Memorijal Ivana Ivančića u spomen na velikog hrvatskog trenera. I itekako bi legendarni Ivanča bio ponosan na ono što smo u subotu, ali i svih posljednjih godina gledali pored Fontana jer svjetska bacačka krema redovito ovdje kreira spektakl. Sjajno se poklopilo i to da je nekako upravo s dovođenjem kugle na Fontane krenula i nezapamćena eksplozija ove discipline. Nikad u povijesti muška kugla nije bila jača, nikad nismo imali ovoliko hitaca preko 22, pa i preko 23 metra.

Predvodnik tog ludila je Ryan Crouser, 31-godišnji Amerikanac koji je u subotu bacio svoj najbolji rezultat sezone i šesti put podigao pobjednički pehar u Zagrebu. Otkad se natjecanje održava pored Fontana, slavili su samo on i Novozelanđanin Tom Walsh. Crousera lani nije bilo zbog zdravstvenih problema što je Walsh iskoristio da dođe do pete pobjede. Sada je Amerikanac opet preuzeo vodstvo (6-5), a ne sumnjamo da će i Walsh, kad se oporavi od ozljede koju je zadobio u olimpijskom finalu, dogodine krenuti u lov na zagrebačku "šesticu".

Vatra je ponovno sukljala svaki put kad bi kugla poletjela daleko, a toga je i ove subote bilo u velikoj mjeri. Nadali su se organizatori da ćemo prvi put u Zagrebu vidjeti i hitac preko 23 metra, jer Crouserov svjetski rekord je 23,56 m, no ipak ćemo još neko vrijeme morati pričekati na takav doseg. Međutim, i bez toga je Crouser ponovno bio briljantan - dvaput je u subotu popravljao vlastiti rekord mitinga koji je postavio prije tri godine (22,84). Otterdahl je u četvrtoj seriji nakratko preuzeo vodstvo s 22,40, ali time je samo "naljutio" Crousera koji je odmah odgovorio s 22,90 i zacementirao pobjedu, a kao šlag za kraj dodao je na to još tri centimetra. Osim toga, upisao je u čudesnoj večeri i hice od 22,26, 22,36 i 22,58 metara!

- Znao sam da ću bacati daleko! Bilo je ovo fantastično natjecanje, uvijek je tako u Zagrebu, ali ovo je iznad svih dosadašnjih. Ne samo zbog rezultata, nego i zbog cijelog natjecanja i atmosfere koju smo imali. Nikad nije bila bolja - govorio je oduševljeni Crouser.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Prokomentirao je i rezultate konkurenata...

- Ludo je baciti 22,24 za četvrto mjesto. Drago mi je da su iskakali tako veliki rezultati, osobni rekordi, najbolji rezultati sezone...

U prvoj je seriji bacio 22,36, što bi na većini natjecanja bilo dovoljno za pobjedu. Ovdje se ipak morao više potruditi.

- Da, obično je 22,36 dovoljno za prvo mjesto, pogotovo ovako kasno u sezoni, ali drago mi je da su dečki bili tako raspoloženi i gurali me da bacam dalje. Ugodno sam iznenađen ovim rezultatom i zbog toga što sam samo 48 sati ranije bacao u Zürichu. Ali, ovo je posebno mjesto, a ja sam znao da sam dobar nakon onih 22,66 po kiši u Švicarskoj. Uvjeti su bili savršeni. Toplo, ali ne i previše vruće. Sjajna atmosfera, glazba, sve je bilo stvoreno za daleke hice. Kažem, bilo je fantastično.

Do koje je razine div iz Oregona doveo kuglu dočarat ćemo vam podatkom da je prije njegove vladavine samo jednom za olimpijsko zlato trebalo baciti preko 22 metra. A on to radi tolikom lakoćom da je s ovim zagrebačkim nastupom dosad skupio 279 natjecateljskih hitaca preko te granice!

Kao i prijašnjih godina, atmosfera je na najatraktivnijem svjetskom bacalištu bila spektakularna. Improvizirano gledalište bilo je napunjeno do posljednjeg mjesta, a oni koji nisu uspjeli ući, pratili su natjecanje s ulice. Bilo je među gledateljima i drugih atletskih zvijezda, poput motkaša Sama Kendricksa ili legendarnog preponaša Kevina Younga. I oni su se htjeli izbliza uvjeriti zašto se o Memorijalu Ivana Ivančića govori kao o najvećem bacačkom showu na svijetu...

Dodajmo za kraj da hrvatski rekorder i europski doprvak Filip Mihaljević ove godine nije bio na startnoj listi, jer je nakon Olimpijskih igara odlučio uzeti stanku i zaključiti sezonu.


74. Boris Hanžeković memorijal

Memorijal Ivana Ivančića

1. Ryan Crouser (SAD) - 22,93 metara ? (novi rekord mitinga)

2.Payton Otterdahl (SAD) - 22,46

3. Rajindra Campbell (Jamajka) - 22,31

4. Leonardo Fabbri (Italija) - 22,24

5. Roger Steen (SAD) - 21,40

6. Chukwuebuka Enekwechi (Nigerija) - 21,27

7. Jordan Geist (SAD) - 21,18

8. Tomaš Stanek (Češka) - 21,08


9. Nick Ponzio (Italija) - 20,46

10. Scott Lincoln (Ujedinjeno Kraljevstvo) - 20,40

Ryan Crouser pobjednik je Memorijala Ivana Ivančića! Novi rekord mitinga za kraj!

Sjajni Amerikanac, trostruki olimpijski pobjednik, dvaput je pomicao rekord mitinga i stigao do nove pobjede u Zagrebu. Kugla se u zadnjoj seriji zaustavila na 22,93 metara, što će, minimalno do iduće godine, ostati najbolji rezultat na ovom Memorijalu.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Fabbri je u zadnjoj seriji napravio prijestup, što znači da je Crouser osigurao pobjedu!

20.06 Otterdahl također završava današnji nastup. U zadnjoj seriji bacio je 22,08 metara.

Campbell je s osmijehom okončao nastup u Zagrebu, s nešto slabijom zadnjom serijom, ali Memorijal Ivana Ivančića pamtit će po novom nacionalnom rekordu za Jamajku.

Kreće rasplet natjecanja! Ostala su još četiri najbolja bacača iz prvih pet serija.

20.03 Krećemo u zadnju seriju! Otvorili su ju Stanek (21,08) i Enekwechi (20,98), a Steen je napravio prijestup.

Niti Geist nije uspio u zadnjoj seriji popraviti rezultat, njegova kugla odletjela je sada na 20,51.

Crouser ponovno baca preko 22 metra, ali sada je kugla odletjela na 22,58 metara.

19.55 Krenula je predzadnja serija. Otterdahl je popravio svoj rezultat za šest centimetara, stigao do 22,46 metara i učvrstio se na drugom mjestu.

Ryan Crouser! Rekord mitinga!

Olimpijski pobjednik odmah uzvraća sunarodnjaku. Kugla je sada odletjela na 22,90 metara, a Amerikanac je tako popravio svoj najbolji rezultat u Zagrebu za šest centimetara.

image
GORAN MEHKEK Cropix

19.50 Još jedan hitac preko 22 i promjena na vrhu! Otterdahl stiže do 22,40 i trenutačno je u vodstvu.

Campbell baca preko 22 metra i stiže do nacionalnog rekorda! Jamajčanin je kuglu lansirao na 22,31 metara, to je samo pet centimetara "tanje" od Crousera.

Steen i Enekwechi u četvrtoj su seriji popravili svoje najbolje rezultate. Amerikanac je bacio do 21,40, a Nigerijac do 21,27 metara.

Leonardo Fabbri i Ryan Crouser jedini su prebacili 22 metra u prve tri serije.

image
GORAN MEHKEK Cropix

19.42 Fabbri je napravio prijestup u trećoj seriji, a Crouser je bacio na 22,26 metara i zaključio treću rundu za bacače.

Otterdahl je sve bliže Fabbriju i Crouseru! Jedan centimetar sada mu je nedostajao do 22 metra.

19.40 Campbell je podebljao svoj najbolji rezultat. Kugla je odletjela na 21,56 metara.

Krenula je treća serija. Stanek je za četiri centimetra poboljšao svoj najbolji hitac.

19.34 Crouser je imao loš izbačaj u drugoj seriji, a njegov hitac neće se zabilježiti.

Leonardo Fabbri! Vidjeli smo novi hitac preko 22 metra. Talijan je bacio do 22,24 i stigao nadomak Crousera.

19.32 Sjajan hitac Otterdahla! Kugla je odletjela na 21,66 metara, što mu je dovoljno za drugo mjesto.

I Jordan Geist baca još dalje. Amerikanac je za devet centimetara poboljšao rezultat iz prve serije i stigao do 21,18.

Ponzio je u drugoj seriji popravio rezultat na 20,40 metara, a isto je učinio Enekwechi, koji je sada bacio do 21,06.

19.24 Tako to radi trostruki olimpijski pobjednik! Ryan Crouser digao je publiku na noge i kuglu lansirao na 22,36 metara!

Campbell se približio Geistu! Jamajčanin je bacio kuglu do 21,05 metara.

19.19 Enekwechijeva kugla u prvoj seriji zaustavila se na 20,15 metara, a Jordan Geist nakon njega preuzeo je vodstvo. Amerikanac je prvi prebacio 21 metar, točno 21,09.

Lincoln je odmah "preskočio" Ponzija i bacio kuglu na 20,40 metara. Čeh Stanek, pak, bio je malo kraći - 20,37 metara.

19.16 Počelo je natjecanje! Memorijal je otvorio Ponzio s hicem od 19,87 metara.

Trofeji čekaju na nove vlasnike.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Gledatelji zauzimaju posljednja mjesta na spektakularnoj atletskoj pozornici, a početak je sve bliže...

image
GORAN MEHKEK Cropix

19.00 Za deset minuta počinje spektakl pored Gradskih fontana u Zagrebu! Memorijal Ivana Ivančića ponovno je okupio atletsku kremu, a deset bacača kugle danas će se boriti za pobjedu na drugom danu 74. Boris Hanžeković memorijala.

Linker
15. rujan 2024 03:31