Sandra Perković

 Sanjin Strukic/Xinhua News/Profimedia
DIJAMANTNA LIGA

Spektakl u Eugeneu: Sandra napada olimpijsku pobjednicu i svjetsku prvakinju u njihovom dvorištu

Za razliku od mitinga u Marrakechu koji je bio prilično siromašan, ovaj je krcat zvijezdama
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 25. svibanj 2024. 10:01

Nešto više od mjesec dana prošlo je od prvog i zasad jedinog ovogodišnjeg nastupa najbolje hrvatske atletičarke Sandre Elkasević. Na mitingu Dijamantne lige u kineskom Xiamenu zauzela je četvrto mjesto, bacivši disk 65,60 metara. Većina njezinih konkurentica iz svjetskog vrha ostala je još tjedan dana u Kini i nastupila na mitingu u Suzhouu, velik dio njih prošli se vikend natjecao na jakom mitingu u Los Angelesu, ali Sandra se odlučila za drugačiju strategiju. Posvetila se treninzima i brušenju forme, a što joj je to donijelo, vidjet ćemo ove subote u američkom Eugeneu gdje se održava peti ovogodišnji miting Dijamantne lige i drugi koji u programu ima ženski disk.

Baca i Perez

Sandri će ovo biti peti nastup na Prefontaine Classicu, jednom u nizu dijamantnih mitinga na kojima drži rekord. Postavila ga je prije deset godina kada je bacila disk 69,32 metra, a još je u dva navrata slavila u Eugeneu, 2012. i 2016. Posljednje dvije godine nije uspijevala doći do pobjede, ali je opet bila u top 3 - 2022. je bila druga, a lani je u finalu Dijamantne lige završila na trećem mjestu.

Ima u Eugeneu, na slavnom Hayward Fieldu, još jedan nastup koji posebno pamti. Bilo je to prije dvije godine kada je ovaj stadion bio domaćin Svjetskog prvenstva, a Sandra je tada osvojila srebro iza Kineskinje Bin Feng, ali ispred najveće domaće uzdanice i aktualne olimpijske pobjednice Valarie Allman s kojom posljednjih godina vodi velike bitke.

Novi okršaj čeka ih ove subote (početak bacanja diska u 21.50 po srednjoeuropskom vremenu), a i ostatak startne liste nam jamči iznimno jako natjecanje. Allman iza sebe ima pet nastupa ove sezone, iz svih pet je izašla kao pobjednica, a dvaput je došla i na prag 70 metara (69,80 u Xiamenu i 69,86 u Suzhouu). Jasno je da na domaćem terenu želi novi trijumf, ali Sandra je već pokazala da zna kako je pobijediti na ovom stadionu.

image

Sandra Perković, Valerie Allman

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

U Eugeneu će bacati i aktualna svjetska prvakinja, Amerikanka Laulauga Tausaga, koja je lani na SP-u u Budimpešti šokirala sve, popravivši osobni rekord za čak četiri metra i osvojivši zlato. Ove je godine, međutim, daleko od blistavih izdanja, u Xiamenu je bila tek deseta, u Suzhouu nije upisala nijedan ispravan hitac, a u Los Angelesu je bacila samo 60,83.
Na startnoj listi je ponovno i bivša svjetska prvakinja Yaime Perez, Kubanka u izbjeglištvu u SAD-u. Perez je šokirala prošli mjesec kada je u Ramoni bacila 73,09 m, što je deveti rezultat svih vremena i najbolji hitac u svijetu još od 1989. godine. No, taj je rezultat ostvaren po izrazito jakom vjetru i na mitinzima koji su uslijedili nije bila ni blizu takvim daljinama.

Miting krcat zvijezdama

Startnu listu zatvaraju aktualna olimpijska doprvakinja, Njemica Kristin Pudenz, te Nizozemka Jorinde van Klinken, lani četvrta na SP-u. U tom društvu Sandra će tražiti dobar rezultat koji bi joj bio vjetar u leđa uoči prvog vrhunca sezone, Europskog prvenstva u Rimu (7. - 12. lipnja) na kojem će loviti sedmo uzastopno zlato. Nakon teške prošle godine obilježene ozljedama hrvatska rekorderka silno je motivirana i nadajmo se da će je Eugene napuniti samopouzdanjem uoči povratka u Europu i najvažnijih natjecanja ovog ljeta.

Za razliku od prethodnog mitinga Dijamantne lige u Marrakechu koji je bio prilično siromašan, Eugene je krcat zvijezdama. Zaštitni znak ovog mitinga je utrka na jednu milju, a u noj ćemo ovaj put vidjeti okršaj olimpijskog pobjednika na 1500 m Jakoba Ingebrigtsena i svjetskog prvaka Josha Kerra, dvojca koji posljednjih mjeseci vodi žestoki verbalni dvoboj. Svjetska prvakinja Sha’Carri Richardson i dvostruka olimpijska pobjednica Elaine Thompson-Herah glavne su zvijezde stotke, na 800 m sudarit će se zlatna i srebrna s prošlog SP-a, Mary Moraa i Keely Hodgkinson, Gudaf Tsegay najavljuje lov na svjetski rekord na 10.000 m, svestrana Sifan Hassan nastupit će na 5000 m, a Grant Holloway želi zadržati nepobjedivost na 110 m prepone.

Linker
16. lipanj 2024 05:06