FERENC ISZA Afp
LOV NA FLO-JO

Spora klinka koja je htjela odustati danas puše za vrat ludom rekordu koji traje 35 godina: Blizu sam, stižem!

U osnovnoj školi nikada nije bila na postolju, a sada vlada svjetskom atletikom
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 28. kolovoz 2023. 06:00

Za sebe će reći da je kao klinka bila jako spora i da na školskim natjecanjima nikada nije bila u vrhu.

- Nikad nisam ništa osvojila u osnovnoj školi, nikad nisam bila među prve tri. Stvarno sam bila jako, jako spora.

Ta jako, jako spora klinka izrasla je u jednu od najbržih žena svijeta, apsolutno nedodirljivu na 200 metara.

Prošle je godine Shericka Jackson (29) pomela konkurenciju na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu, istrčavši u finalu drugi rezultat svih vremena (21.45). Ove je godine u Budimpešti otišla još korak dalje - učinila je suparnice posve nemoćnima i utrčala u cilj u vremenu 21.41! Samo sedam stotinki sporije od svjetskog rekorda Florence Griffith-Joyner koji se drži već 35 godina. Koliko je bila nadmoćna, reći će podatak da je drugoplasiranu Gabby Thomas ostavila čak 40 stotinki iza sebe.

Tri od pet

”Spora klinka” iz Saint Anna na Jamajci danas tako drži tri od pet najboljih rezultata u povijesti na 200 metara i najveća je kandidatkinja koju smo ikad imali za rušenje “vječnog” rekorda Flo-Jo.

- Iako sam bila prilično blizu svjetskog rekorda, nisam o tome razmišljala dok sam trčala. Nastavit ću raditi i nadam se da ću održati barem ovu razinu, a vidjet ćemo hoće li mi to donijeti i svjetski rekord. Napisala sam na svom startnom broju jedan rezultat ispod 21.30. Zatim sam pored toga napisala 21.40 za finale i približila sam se tome. A što se tiče svjetskog rekorda - blizu sam, blizu sam, stižem!

Sherickina atletska karijera razbuktala se tek u završnom razredu srednje škole na poticaj oboljelog trenera koji je u njoj vidio idealnu 400-metrašicu.

- Trčala sam u četvrtom razredu srednje 200 metara, ali htjela sam pobijediti na 400 m za trenera. Posvetila sam se tome, marljivo radila i tek tada sam počela shvaćati da sam dobra na 400 metara i da se moram usredotočiti na tu disciplinu iako sam mrzila treninge.

image
JEWEL SAMAD Afp

I tako je 400 metara postala disciplina u kojoj je svijet upoznao Shericku Jackson. Iako joj je seniorski početak bio jako izazovan, do te mjere da je htjela dići ruke od sporta. Prvo veliko natjecanje na koje je izborila plasman bile su Igre Commonwealtha u Glasgowu 2014, no neposredno prije puta dogodila joj se teška ozljeda.

- Bila sam stvarno razočarana jer sam tako naporno trenirala i željela sam biti dobra, a na kraju nisam ni dotaknula stazu. Počela sam se pitati čemu toliki rad i trud ako na koncu ostaneš praznih ruku.

Ne smatram se rekorderkom

Srećom, uz pomoć obitelji i prijatelja odagnala je negativne misli i već godinu dana kasnije stigle su prve velike nagrade - bronca na 400 m i zlato na 4x400 m na SP-u u Pekingu. Na Olimpijskim igrama u Riju 2016. osvojila je još jednu broncu na 400 m, baš kao i na SP-u u Dohi 2019. Tada se u njoj polako počela buditi želja za kraćim dionicama jer je osjećala da tu može dati još više.
Na Igrama u Tokiju završila je na postolju na stotki (bronca), a premda je bila jedna od favoritkinja na 200 m, dogodila joj se glupost koja ju je još mjesecima proganjala. Prerano je usporila prije cilja u kvalifikacijskoj utrci i ostala bez plasmana u polufinale.

- Do danas nisam pogledala taj video. Teško ga je gledati, teško je to prihvatiti. Ali, ne bih to nazvala razočaranjem, već lekcijom.
Očito je dobro naučila lekciju jer ni lani u Eugeneu, ni ovaj tjedan u Budimpešti nije kalkulirala. Okitila se na kraju zlatnim medaljama, a na oba je SP-a dodala tome i srebro na stotki.

- Iako sam krenula kao 400-metrašica, očito jako dobro mogu trčati 100 m i 200 m. Ja sam živi dokaz a možete uspjeti u svemu ako to stvarno želite i nikada ne odustajete.

Shericka definitivno nije od onih koji odustaju. Dogodine je čekaju Igre u Parizu na kojima će loviti prvo pojedinačno olimpijsko zlato, a kako i sama kaže, sve je bliže i svjetskom rekordu. Štoviše, nakon trijumfa u petak navečer sletjelo joj je i pitanje smatra li se već sada svjetskom rekorderkom s obzirom na sve što se veže uz “prljave” osamdesete godine u svijetu atletike i na sumnje u doping pod čijom je sjenom do kraja života ostala i Florence Griffith-Joyner.

- Nisam sportašica koja će dovoditi u pitanje bilo čiji svjetski rekord. Ako osoba nikad nije pala na doping-testu, to je svjetski rekord i ne mogu sebe smatrati svjetskom rekorderkom. Zasad sam rekorderka svjetskih prvenstava.

Linker
08. rujan 2024 01:47