Nicola McDermott
 ANDREJ ISAKOVIC Afp
USPJEH KARIJERE

Srebro dolazi na Korčulu, osvojila ga je djevojka čiji je uzor Blanka! Čudo iz Ukrajine bez zlata...

Sjajna Ruskinja, trostruka svjetska prvakinja, konačno je dočekala i veliki olimpijski trijumf...
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 07. kolovoz 2021. 19:02

Marija Lasickene (28) okrunila je svoju dugogodišnju dominaciju u skoku u vis. Lasickene je bila najveća favoritkinja i prije pet godina, ali onda je ruskim atletičarima zabranjen odlazak na Olimpijske igre u Rio de Janeiro, pa je zlato sa skromnih 1,97 osvojila Španjolka Ruth Beitia.

Pet godina kasnije Lasickene je dočekala “svoje” olimpijsko zlato koje će u životopisu stajati uz tri titule svjetske prvakinje, po dva svjetska i europska dvoranska zlata, naslov europske prvakinje na otvorenom... Iako prije Tokija nije bila u posebno dobroj formi, Lasickene je u najvažnijem trenutku izvukla iz sebe skok preko 2,04 m, dovoljan za trijumf.

Srebro je uz nacionalni rekord (2,02) osvojila Australka Nicola McDermott (24), koja je po majci hrvatskog porijekla. Redovito dolazi na Korčulu odakle su joj baka i djed, a nimalo ne čudi da kao svoju sportsku inspiraciju ističe Blanku Vlašić. Sada je, eto, ponovila Blankin uspjeh iz Pekinga, okitivši se srebrnom medaljom.

image
JAVIER SORIANO Afp

Jaroslava Mahučih, 19-godišnje ukrajinsko čudo, djevojka koju su mnogi vidjeli kao favoritkinju za zlato nakon što je prije dvije godine na SP-u u Dohi preskočila 2,04, a ove zime u dvorani i 2,06, završila je na trećem mjestu. Ovaj put nije mogla bolje od 2,00, ali s obzirom na njezinu dob, rezultati i uspjesi su joj doista impresivni, a sačuva li zdravlje, u godinama koje slijede još bismo puno toga trebali čuti o njoj.

Linker
02. svibanj 2024 03:51