Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX
ZA SVAKI SLUČAJ

SVE JE PODREĐENO OLIMPIJSKIM IGRAMA Blanka Vlašić propušta EP u Amsterdamu

Piše: Kristina DominkovićObjavljeno: 29. lipanj 2016. 14:40

Blanka Vlašić neće biti među 11 hrvatskih atletičara koji će od 6. do 10. strpnja nastupiti na Europskom prvenstvu u Amsterdamu. Vijest nije iznenađujuća jer je ovo olimpijska sezona, a između Amsterdama i Rija je samo mjesec dana razmaka.

- Olimpijske igre su nama najveći izazov u ovom trenutku i ne želimo riskirati odlaskom u Amsterdam - u uvodu će objasniti Joško Vlašić, Blankin trener i otac.
Ovaj otkaz ne znači da Blanka nije dobro.
- Bili smo na pregledu kod doktora Müllera u Münchenu. Rekao je da je Blankino tijelo u sjajnom stanju.


Izbjegavanje stresa

Kada vam to kaže liječnik Usaina Bolta i niza najvećih svjetskih sportaša, onda to ima dodatnu težinu.
- Postoji samo jedan mali edem na kosti, ali manji nego se očekivalo s obzirom na vrijeme koje je proteklo od operacije. Zato sada oprezno vodimo računa o tom edemu koji malo smeta kod maksimalnih napora. Ali mi radimo jako intenzivno, u ritmu koji smo zacrtali. Počeli smo sa skakačkim treninzima, odradili smo tri sa 8 koraka i sada smo počeli s punim zaletom. I to izgleda jako dobro.

Joško rijetko bude ovako miran i rijetko tako javno pohvali situaciju.
- Europsko prvenstvo je relativno rano za nas i ne možemo skupiti određen broj skokova na treninzima koji nam treba da bismo tamo mogli otići bez briga. Ipak, ne mislim da Blanka ne bi mogla polučiti uspjeh i sljedećeg tjedna u Amsterdamu, ali dva su razloga zašto smo odustali. Prvo, ne želimo remetiti ovaj ritam priprema za Rio koji ide prirodnim slijedom, a drugi je taj što bi ona u Amsterdamu između kvalifikacija i finala imala manje od 24 sata odmora. Norma za finale nije problem za Blanku, ali noga bi doživjela stres, a oporavak bi bio otežan u samo 24 sata.

Hoće li Blanka onda uopće imati natjecanja prije odlaska u Rio?
- Prvo natjecanje trebalo bi biti na Dijamantnoj ligi u Londonu 22. srpnja. Postoji mogućnost da još nastupi na Prvenstvu Hrvatske koje je u Zagrebu 30. i 31. srpnja. Staza na Mladosti je jako dobra i to je ozbiljna opcija za nas.


Na PH prvi put od 2005.

Blanka na Prvenstvu Hrvatske na otvorenome nije nastupala još od 2005. kada je također u Zagrebu slavila sa 1,95 m i to nakon povratka od operacije štitnjače.
- Osim Londona nema više natjecanja prije Rija, zato bi nam to PH bilo od pomoći. Ovo što Blanka pokazuje na zadnjim treninzima jest jako dobro, na letvici izgleda odlično i mislim da će još rasti. Očekujem da u nekim parametrima bude možda bolja nego ikada.

Raspored na Igrama u Riju Jošku daje dodatnu mirnoću.
- Kvalifikacije su 18. ujutro, a finale tek 20. navečer. Što znači da imamo 2,5 dana razlike, a to su puno bolje okolnosti nego na EP-u. I veliki sam optimist za ono što nas čeka.
Još ako neka od Ruskinja zbog zabrane njihovoj atletici ne dođe u Rio...
- MOO je rekao da Rusija sama odredi pojedince koji ipak smiju u Rio. Hoće li među njima biti visašica, mi se ne zamaramo. Neka svatko radi svoj posao. Cijeli naš tim okrenut je sebi, svojim promišljanjima da što bolji budemo u Riju. Ma što oni radili, dobro ili manje dobro, mi smo uvijek vodili računa samo o sebi. Ponavljam, mi smo mirni i optimistični za Rio.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Nogometna reprezentacija dignula je cijenu i mom sinu
Neovisno o činjenici da u kući imaju profesionalnog nogometaša, sina Nikolu, Joško Vlašić veliki je zaljubljenik u nogomet. Posljednji tjedni i u njihovoj obitelji bili su navijački.

- Uživao sam uz hrvatsku reprezentaciju sve četiri utakmice. Navijao sam svim srcem i bio ponosan na sve njih uključujući i izbornika i stručni stožer. Prezentirali su sve nas na jako dobar način i podigli cijenu našeg nogometa, pa i Nikole. Ne mislim da sam kompetentan u nogometnom smislu da komentiram zašto nismo prošli dalje, jer izgledali smo jako dobro, ali kao navijač naravno da sam bio tužan nakon utakmice s Portugalom. Ipak, ne pretužan, jer vidio sam zajedništvo i veliku majstoriju i sposobnosti tih igrača, tog tima. Na neki način sam veliki optimist glede budućnosti našeg nogometa.

Svetogrđe je uspoređivati Bolta s nogometašima
Jedna stvar je posljednjih nogometnih dana posebno zasmetala Jošku. Naime gotovo na svakodnevnoj razini uspoređuju se nogomet i atletika. Brzina nogometaša s atletskim sprinterima.

- Teško je uspoređivati ta dva pojma. To je kao kad neki kažu da bi neki košarkaš bio dobar rukometaš ili obrnuto. Pa nemoguće je uspoređivati sprint na 100 i 200 metara, a gdje ne bi bila usporedba dva potpuno različita sporta. Najbrži nogometaš na svijetu kada bi stao na startnu liniju utrke na 100 metara s prosječnim sprinterom, ispao bi jako smiješan. Izlazak iz startnog bloka i sam startni blok je problem koji se godinama i godinama trenira. Isto tako u sprintu na 100 m imate nekoliko različitih vrsta trčanja koje se moraju uvježbavati kao što se uvježbava i volej, primanje lopte u kretanju, a da lopta dolazi preko glave... Zato, ne treba se zanositi svim tim brojkama. Uspoređivati i maksimalno ubrzanje i startno ubrzanje je deplasirano i ne spada u istu liniju promišljanja iole ozbiljnih stručnjaka. A neki si uzimaju pravo da uspoređuju nogometaše s Usainom Boltom ili da ga čak neki nogometaši izazivaju na startnu liniju. To je svetogrđe. Pa to je kao da ja LeBrona izazovem ispod koša!

------------------------------------------------------------------------------------------

Linker
01. svibanj 2024 09:29