Press konferencija uoci bacačkog spektakla na fontanama, 5. memorijala Ivana Ivančića, u sklopu Hanžekovićevog memorijala. Uz Milana Bandića i Ivanu Brkljačić prisustvovali su i Stipe Žunić, Tom Walsh, Joe Kovacs i Filip Mihaljević.
 Srđan Vrančić/CROPIX
UVOD U HANŽEK

SVE JE SPREMNO ZA SPEKTAKL KOD FONTANA Prvi favorit natjecanja: 'U Zagrebu su mi najbolji ćevapi i pivo'

Piše: Petar ZobecObjavljeno: 01. rujan 2019. 16:57

Na posljednjem mitingu Dijamantne lige u Parizu, bacači kugle odlučili su gledateljima isporučiti povijesni show. Naime, čak osam bacača je prebacilo daljinu od 21 metra što se nikada prije u povijesti nije dogodilo. U tom rezultatski dosta zgodnom društvu našao se i Filip Mihaljević koji je izbrojao do 21,22 zaustavivši se na šestom mjestu.

A 25-godišnji Mihaljević će ovu sezonu pamtiti ne samo po dobrom nastupu u Parizu, nego i po tome što je u Slovenskoj Bistrici prebacio državni rekord koji sada iznosi 21,84. Prestigao je Filip Stipu Žunića čiji je rekord iznosio 21,48, a Mihaljević će i u Zagrebu, u ponedjeljak (19.30) na 5. Memorijalu Ivana Ivančića koji se tradicionalno odvija kod fontana, biti prvi hrvatski predstavnik. Jer, Žunić je zbog ozljede uskočio u komentatorsku kabinu.

- Veselim se jako natjecanju. Jesam li spreman? Pa bio sam super spreman kada smo se vratili iz Amerike, otvorio sam idealno sezonu rezultatom 21,84. To je bilo dosta uzbudljivo, došlo je pritom do nekog emotivnog pražnjenja nakon toga i prošle godine koja nije bila baš najidealnija. Toliko sam bio željan tih daljina i rezultata da sam se malo ispraznio u Slovenskoj Bistrici, ali sam se brzo vratio na onaj nivo na kojemu bih trebao stalno biti.

Mihaljević može posebno biti zadovoljan nastavkom sezone, jer već neko vrijeme vuče ozljedu leđa. - U Zenici sam bacio 21.03 pa sam imao malo vremena za odmor i onda smo se krenuli pripremati za drugi dio sezone. U pripremama su prva tri tjedna protekla zaista idealno, a onda se dogodila ozljeda leđa i propustio sam dva tjedna priprema. Međutim nisu to samo dva tjedna, to onda za sobom povlači nekih mjesec dana u kojima osjećaš posljedice toga, zato što se malo osvježiš, a ne bi trebao biti svjež pa nekako nemaš neki kontinuitet i očekivanja koja bi trebao imati. Ali onda su uslijedili Varaždin 21.03 i Pariz 21,22 na Dijamantnoj ligi nakon ozljede, stoga mogu reći kako forma ide prema gore i nadam se da će se nastaviti taj uspon.

A uspon bi se mogao nastaviti u Zagrebu, iako je konkurencija paklena... - Da, ako ne najjače onda definitivno jedno od najjačih natjecanja. Teško je to reći, ali kada smo gledali rezultate mislim da ima čak osam ljudi s rezultatom preko 21,50. Do sada to mislim nikada nismo imali, imali smo Walsha i Crousera koji su bili dvojica s takvim mogućnostima, a sada ih ima osam koji bacaju preko tih daljina. Očekuje se zasigurno visoki nivo natjecanja, dosta hitaca preko 21 metar i naravno očekuje se i 22.

Mihaljević inače trenira sa Sandrom Perković i Edisom Elkasevićem i čini se da mu to dosta odgovara. - Već smo se nekako uigrali i upoznali jedni druge, na onoj bližoj osnovi. Ide super, poštujemo jedni druge i treniramo da budemo bolji. Rezultati pokazuju kako ta suradnja napreduje, tako da ne bih puno riječi trošio na to.

Jedino što bacače kugle može poremetiti jest vrijeme. Naime, najavljena je kiša... - Definitivno vrijeme remeti taj fokus, čekaš hoće li kiša ili neće. Ali eto pokušavam se ne obazirati jer će svima biti isto. Idealno vrijeme je suho i 20-ak stupnjeva, ali ako bude kiše morat ćemo se tome prilagoditi, zaključuje Mihaljević.

Walsh: Ćevapčići i pivo su ključ mojih dobrih nastupa

Stipe Žunić će ove godine tek komentirati rad svojih kolega, budući da se zbog ozljede ne može natjecati. - Probat ću profesionalno ovo odraditi i iskomentirati. Imamo ovjde Mihaljevića, hrvatska tradicija bacanja kugle na visokom nivou se nastavlja, istaknuo je Stipe.

A najveći favorit natjecanja, Novozelanđanin Tom Walsh, obožava natjecanje u Zagrebu. AKtaulni prvak priznaje što mu posebno godi ovdje.

- Ćevapčići i pivo su ključni, haha. Volim ovdje doći, vidjeti dobre prijatelje. Ovo je definitivno jedno od najjačih natjecanja, a kada znate da imate ovakvu konkurenciju onda vas to dodatno jako motivira. Ne mogu jamčiti da ću baciti preko 22, ali možda niti ta daljina neće biti dovoljna za pobjedu, ističe Walsh.

Linker
25. travanj 2024 01:55