Devynne Charlton

 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
NAJBOLJI REZULTAT IKAD

Svjetski rekord za kraj dvoranskog SP-a u atletici, novi trijumf čudesnog Šveđanina

Devynne Charlton pobijedila je na 60 m prepone sa 7.65 i za dvije stotinke popravila svjetski rekord
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 03. ožujak 2024. 23:08

Posljednji dan 19. Svjetskog dvoranskog prvenstva u Glasgowu začinjen je još jednim svjetskim rekordom. Devynne Charlton s Bahama pobijedila je na 60 m prepone sa 7.65 i za dvije stotinke popravila svjetski rekord koji je postavila prošli mjesec u New Yorku.

Nekoliko dana kasnije je taj rekord izjednačila Amerikanka Tia Jones, ali Charlton sada opet samostalno drži vrh ljestvice svih vremena. Jones se nije pojavila u Glasgowu, tako da je izostao veliki dvoboj, a do srebra je u konačnici stigla braniteljica naslova Cyrena Samba-Mayela (7.74).

Armand Mondo Duplantis vinuo se do još jednog velikog trijumfa u skoku s motkom. Čudesni 24-godišnji Šveđanin kao od šale ruši svjetske rekorde i niže titule, pa nikoga nije iznenadilo što je ponovno bio nedodirljiv. No proživio je Mondo u nedjelju ozbiljan strah jer je najprije dvaput rušio letvicu na 5,85 m, a onda jednom i na 5,95.

Drugi pokušaj na toj visini bio je uspješan i donio mu je zlato ispred Amerikanca Sama Kendricksa (5,90), a nakon toga je iz trećeg pokušaja preskočio i 6,05. Postavio je potom letvicu na 6,24, centimetar iznad svjetskog rekorda, ali ovom prilikom nije bio uspješan.

Femke Bol, jedna od najvećih zvijezda ovog prvenstva, blistala je i u nedjelju. Nakon što je uz svjetski rekord osvojila naslov na 400 m, povela je do zlata i nizozemsku štafetu na 4x400 m. Djevojke u narančastom tako su spojile naslove u ovoj disciplini na otvorenom i pod krovom. Još jedan subotnji junak Alexander Doom predvodio je Belgiju do obrane štafetnog naslova, a drugoplasiranim Amerikancima nije pomoglo ni iznenađujuće uključivanje Noaha Lylesa, svjetskog prvaka na 100 i 200 m.

Švicarac Simon Ehammer slavio je u sedmoboju sa samo 11 bodova prednost pred Norvežaninom Sanderom Skotheimom, a u izostanku nedodirljive Yulimar Rojas, do zlata je u troskoku došla Thea LaFond, 29-godišnja atletičarka iz male karipske države Dominike. LaFond je prvi put u karijeri skočila preko 15 metara (15,01) i donijela svojoj zemlji prvo svjetsko zlato u povijesti.

Nedjelja je bila i novozelandski dan - Hamish Kerr je osvojio zlato u skoku u vis, a pravu je senzaciju napravio Geordie Beamish pobjedom na 1500 m.

Linker
27. travanj 2024 22:47