BEN STANSALL Afp
SVJEDOČITE ČUDU

Tako to rade Mađari. Da kod nas ima malo više mudrih glava, naučili bismo nešto od sjevernih susjeda

Zapušteni dio grada pretvoren je u zelenu oazu, a procjenjuju se da će SP donijeti i ogromnu zaradu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 25. kolovoz 2023. 16:22

Svjedočite čudu! To je geslo pod kojim su Mađari organizirali 19. Svjetsko prvenstvo u atletici koje do nedjelje traje u Budimpešti. I doista smo se imali prilike uvjeriti da su Mađari napravili čudo. Počevši od novog, supermodernog Nacionalnog atletskog centra s glavnim stadionom i objektom za zagrijavanje, preko fantastične promocije samog natjecanja, pa do onoga što će ostati nakon najvećeg sportskog događaja kojem je Mađarska ikad bila domaćin.

Centar mađarske atletike

Izgradnja atletskog centra uz samu obalu Dunava počela je u studenom 2020. godine i trajala je do ovog proljeća. No, nije izgrađen samo stadion, nego je kompletno uređena nekadašnja industrijska četvrt koja je do prije koje godine bila posve zapuštena. U manje od tri godine na tom je mjestu niknuo atraktivan sportski objekt, a okolno je područje pretvoreno u zelenu oazu.

image
JEWEL SAMAD Afp

Što se samog stadiona tiče, njegov je kapacitet trenutno 36.000 mjesta, ali kad završi prvenstvo, bit će smanjen na 15.000. S gornjeg prstena će biti uklonjene sjedalice i taj kružni plato bi trebao postati javno dostupan prostor za provođenje slobodnog vremena. Zaštićen od kiše, plato će imati i stazu za trening oko tribina koja će biti dostupna rekreativcima. Cijelo to područje bi zapravo trebalo postati jedan veliki park za šetnju, odmor i rekreativno bavljenje sportom.

Naravno, sam stadion postat će središnje mjesto mađarske atletike, na njemu će se trenirati, održavati nacionalna prvenstva, a nije isključeno da će uz takav vrhunski objekt Budimpešta u bliskoj budućnosti dobiti i neki jači međunarodni miting.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Pristupačne cijene ulaznica

No, Nacionalni atletski centar i uređeno okolno područje nisu jedino što će ostati u nasljeđe nakon SP-a. Organizatori su uvjereni kako će ovaj događaj popularizirati atletiku, probuditi novu masu rekreativnih trkača među mađarskim građanima i ono najvažnije - osvijestiti djecu na važnost bavljenja sportom.

U tu svrhu, ni cijene ulaznica nisu letjele u nebo, sve kako bi si što veći broj ljudi mogao priuštiti dolazak na stadion. Jutarnji program se tako može gledati za 3000 forinti (oko 7,80 eura), dok se večernje ulaznice kreću od 6900 forinti (18 eura) radnim danom i 8900 forinti (23,20 eura) vikendom. Posjetiteljima koji tijekom SP-a dolaze u Budimpeštu iz bilo koje točke u Mađarskoj omogućene su povratne karte vlakom ili autobusom za samo za samo 5,30 eura.

image
BEN STANSALL Afp

Rezultiralo je to time da je prije početka SP-a prodano 300.000 ulaznica, a organizatori očekuju da će do nedjelje ta brojka premašiti 400.000. Pregršt je tu i stranih navijača koje možete sresti na svakom koraku, a i službeni podaci potvrđuju da su ulaznice prodane u više od 100 svjetskih zemalja.

Promocija prvenstva doista je bila sjajna, već na ulazu u Budimpeštu ćete se sudariti s gomilom plakata, a tako je i po cijelom gradu. U sklopu stadiona je napravljena i fan zona s različitim sadržajima, a posjetili smo istu takvu u centru grada, na Trgu Erzsébet gdje je za one koji ne mogu na stadion organizirano gledanje SP-a na velikom ekranu. Svi posjetitelji mogu na zabavan način učiti o atletskim disciplinama, osjetiti težinu bacačkih sprava, a klincima je posebno zabavna platforma koja ih podiže na 6,22 metra, visinu Duplantisova svjetskog rekorda u skoku motkom.

image
JEWEL SAMAD Afp

Mađari procjenjuju da će od ovog prvenstva dobro i zaraditi. Podaci iz lokalnih medija govore da je na organizaciju prvenstva potrošeno oko 183 milijuna eura, ne računajući izgradnju centra. Prema neovisnoj stručnoj analizi PwC-a, izravni i neizravni prihodi mogli bi doseći približno 345 milijuna eura. Pozitivni učinci SP-a, u smislu povećanja potražnje i dodatne proizvodnje, odrazit će se na sektore poput trgovine, ugostiteljstva, prometa i telekomunikacija. Osim toga, značajan dio proračuna SP-a organizatori su potrošili na mala i srednja poduzeća u Mađarskoj.

Svakom klubu svoj stadion

Za kraj, vratimo se još malo stadionu. Čuli smo ovih dana komentare i pitanja u stilu “što će im stadion samo za atletiku, zašto ne dovedu tu neki nogometni klub?”. Kao prvo, Mađari kao nacija velike sportske kulture znaju koliko je važna atletika kao bazični sport. A kao drugo, svaki nogometni klub iz Budimpešte ionako ima vlastiti stadion i pritom je riječ o gotovo potpuno novim ili obnovljenim stadionima. Ferencvaros, Honved, MTK, Vasas - svi oni imaju nove stadione, a na mjestu nekadašnjeg Nepstadiona 2019. je izgrađena nacionalna Puskas Arena.

image
JEWEL SAMAD Afp

Tu su i nove dvorane i mnoga druga čuda. Neki će to nazvati megalomanijom, ali Mađarska je shvatila, a pokazuje to i primjer atletskog SP-a, da sport nije trošak, i da se itekako isplati ulagati i u infrastrukturu i sve ostale segmente sporta. Pomoću sustava poreznih olakšica omogućili su tvrtkama da doniraju novac klubovima i savezima, a ta se sredstva namjenski troše na razvoj mlađih kategorija, troškove osoblja te gradnju i modernizaciju infrastrukture. I takav model daje sve više rezultata. Šteta je što kod nas nema malo više mudrih glava, pa da nešto naučimo od sjevernih susjeda...

image
JEWEL SAMAD Afp

Cijena piva ograničena na manje od 2,50 eura

I još jedna zanimljivost. U dogovoru s vlastima, organizatori prvenstva su ograničili cijene hrane i pića na štandovima i ugostiteljskim kućicama u sklopu stadiona kako nekome od koncesionara na bi palo na pamet da se zaigra i da krene “cijediti” posjetitelje.

Prošetali smo i sami po navijačkoj zoni i uvjerili se da bočica mineralne vode od pola litre stoji 1,44 eura, pola litre točenog piva je 2,48 eura, a klasična langošica, popularna mađarska pržena lepinja, košta 4,70 eura.

Linker
01. svibanj 2024 21:18