Jana i Klara Koščak

 DARKO TOMAS
IDEMO PO MEDALJE

Talentirana hrvatska generacija stupa na scenu. Hoće li Jeruzalem ponovno biti sretan za naše nade?

Hrvatska ima čak 17 predstavnika, a s najboljim rezultatima na listi prijava predvode ih sestre Klara i Jana Koščak
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 07. kolovoz 2023. 10:38

Godinu dana nakon što je bio domaćin Europskog mlađejuniorskog prvenstva (U-18), jedan od najstarijih gradova na svijetu Jeruzalem od ponedjeljka do četvrtka će ponovno ugostiti najbolje mlade atletičare Starog kontinenta. Ovaj put je u pitanju malo starija dob, odnosno juniorska (U-20), ali ponovno će na sceni biti neki od atletičara koji su prošle godine bili u glavnim ulogama na stadionu Givat Ram. Među njima i hrvatska senzacija Jana Koščak koja je lani u Izraelu osvojila zlato u sedmoboju, a sad će pokušati to ponoviti i u juniorskoj konkurenciji premda je kao 17-godišnjakinja zapravo još uvijek mlađa juniorka. Medaljom se prošle godine okitila i Lara Jurčić, osvojila je broncu na 200 m, ali nje ove godine nema zbog ozljede.

Hrvatska delegacija u Jeruzalemu broji 17 atletičara i riječ je o vrlo darovitoj generaciji među kojima je čak šestero mlađih juniora, dakle onih koji će i za dvije godine imati pravo nastupa na juniorskom EP-u. Nadajmo se da će ovo prvenstvo biti važna stepenica u njihovom razvoju iako kad su u pitanju natjecanja mlađih kategorija, uvijek treba biti na oprezu, ne samo kad je u pitanju atletika.

Jasno je i iz samog pogleda na dosadašnje hrvatske osvajače medalja da juniorska natjecanja često znaju biti "duda varalica" i da mnogi nisu ostvarili ni približno uspješnu seniorsku karijeru, a neki su vrlo brzo nakon juniorskih odličja i nestajali sa scene. Ali nije to samo hrvatska boljka, prelazak iz juniorskih u seniorske vode svugdje predstavlja veliki izazov.

image

Mia Wild

DARKO TOMAS Cropix

No, daleko od toga da juniorska prvenstva nemaju važnost, ona mogu biti itekako značajna i za stjecanje iskustva i za daljnju motivaciju. I daleko od toga da nema pozitivnih primjera i u Hrvatskoj jer prije nego što su ostvarili blistave seniorske karijere, medalje su na juniorskom EP-u osvajali i Sandra Perković, i Sara Kolak, i Filip Mihaljević, dok Blanka Vlašić ima dva svjetska juniorska zlata.

I zato ćemo s velikim zanimanjem pratiti nastupe naših atletičara i sljedećih dana u Jeruzalemu gdje imamo nekoliko kandidata za visoki plasman. Jana Koščak je naše prvo ime, ne samo zbog lanjskog zlata na istom mjestu, već i zbog svega što je napravila ove godine. Jer njezini rezultati zapravo već sada imaju seniorsku vrijednost. Njezina 6293 boda ostvarena u prvom seniorskom sedmoboju karijere u austrijskom Götzisu drže je na desetom mjestu ovogodišnje svjetske seniorske ljestvice. Riječ je o i najboljem rezultatu u povijesti jedne mlađe juniorke u seniorskom sedmoboju, a još tijekom dvoranske sezone mlađahna je Varaždinka srušila i svjetski mlađejuniorski rekord u petoboju. Na listi prijava za predstojeće EP ima 278 bodova bolji rezultat od prve pratiteljice, Njemice Sandrine Sprengel, i jasno je da je sve to čini prvom favoritkinjom za naslov.

No, ipak treba na to gledati i s dozom opreza jer Jana je upravo u Götzisu zadobila neugodnu ozljedu pete zbog koje se posljednjih tjedana dosta štedjela. Prema riječima njezina oca i trenera Patrika, peta je sada dobro, ali treba vidjeti kako će reagirati pod najvećim opterećenjem. Bude li sve u redu, nije isključeno da Jana u Jeruzalemu može i do boljeg rezultata nego u Götzisu, a možda i do norme za Olimpijske igre u Parizu (6480 bodova).

image

Veronika Šokota

MATIJA DJANJESIC Cropix

Nije Jana jedina u obitelji koja će sljedećih dana loviti medalju. Njezina starija sestra Klara (18) također je prva na europskoj ljestvici, ali na 100 m prepone. Ne treba ni spominjati da je i Klara ogroman talent, ali su je ozljede malo usporile posljednje dvije godine, a nevolje su zapravo počele baš na prošlom juniorskom EP-u, prije dvije godine u Tallinnu. No, Klara je danas ponovno zdrava i spremna o čemu svjedoči i rezultat 13.22 istrčan prošli mjesec.

Sjajno je što na preponama imamo još jednu kandidatkinju za medalju jer treća na listi prijava je Lucija Grd (18). Zagrebačka tinejdžerica napravila je veliki korak naprijed ove godine, još tijekom zime je imala drugi rezultat na svijetu na 60 m prepone, a nastavila je istim putem i na otvorenom i na 100 m prepone istrčala odličnih 13.29. Bilo bi lijepo kad bi skorašnji odlazak na studij na prestižni Yale začinila velikim rezultatom u Jeruzalemu.

Imat ćemo na preponama i treću predstavnicu, 17-godišnju Miju Wild. Djevojka iz Nuštra na nedavnom je Europskom olimpijskom festivalu mladih (EYOF) u Mariboru osvojila zlato na nižim preponama i srušila hrvatski rekord (13.22). U Jeruzalemu će ipak trčati na višim preponama i među starijim curama, ali u odličnoj je formi i nije isključeno da može do kvalitetnog rezultata.

S velikom ćemo pažnjom tijekom srijede i četvrtka pratiti žensko koplje, jer treća na listi prijava je Veronika Šokota (19), a odmah iza nje i Vita Barbić koja će za nekoliko dana napuniti tek 16 godina. Veronika je već godinama jedan od najvećih talenata naše atletike, a premda joj ove sezone nije sve išlo kako je zamislila, pa tako nije nastupala još od lipnja, svejedno je rezultat iz ožujka (56,82) drži visoko na listi kandidatkinja za odličje. Nadajmo se da će u Jeruzalemu pronaći tu iskru koju traži i uhvatiti dobar rezultat.

Vita Barbić ove se posljednjih mjeseci prometnula u novu veliku priču naše atletike. Djevojka koja službeno još uvijek ima 15 godina na nedavnom je EYOF-u premoćno osvojila zlato, bacivši lakše mlađejuniorsko koplje (500 g) fantastičnih 60,48 m čime je došla na osmo mjesto svih vremena u svom uzrastu, a Šokotin hrvatski U-18 rekord je nadmašila za gotovo tri metra. Teže koplje (600 g), kakvo će koristiti u Jeruzalemu, ovog je ljeta bacila 56,04 m, a taj rezultat sugerira da može jako puno na ovom EP-u.

Što se tiče muškog dijela naše reprezentacije, najbolje na listama prijava stoji Marko Orešković (19) koji ima sedmi rezultat na 400 m. Lijep je iskorak napravio ove sezone, osobni je rekord doveo do 46.76 i bude li na takvoj razini, može se nadati finalu u koje se ulazi izravno iz kvalifikacija, polufinala nema.

Istina, još je bolje na listi prijava stajao Roko Farkaš koji je bio pet na 200 metara, ali 18-godišnji Varaždinac se u Jeruzalemu odlučio posvetiti isključivo desetoboju. Ranije ove godine srušio je hrvatski juniorski rekord (7300), ali uvjeren je da su njegove mogućnosti daleko veće od tog rezultata i da to može pokazati idućih dana.

Linker
02. svibanj 2024 20:37