AFP
OPET JE SVE ODUŠEVILA

Tinejdžerska senzacija piše povijest, nitko u tim godinama nije skakao tako visoko: ‘Ma nevjerojatno!‘

Ukrajinska 19-godišnja atletičarka nastavlja raditi čuda i oduševljavati svijet atletike.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 04. veljača 2021. 08:09

Mlada ukrajinska visašica Jaroslava Mahučih (19) ne prestaje raditi čuda i oduševljavati sve koji prate njezinu karijeru.

U utorak je u Banskoj Bystrici preskočila 2,06 metara i postala najmlađa atletičarka u povijesti, na otvorenom ili u dvorani, koja je svladala takvu visinu. Da priča bude bolja, jednom je rušila letvicu na 1,93, a sve ostale visine, uključujući 2,03 i 2,06 je preskakala isprva. I nakon toga prekinula natjecanje, bez napada na svjetski dvoranski rekord koji od 2006. drži Kajsa Bergqvist (2,08).


- Došla sam ovamo kako bih preskočila 2,03 i popravila osobni dvoranski rekord za jedan centimetar. Čim sam preskočila tu visinu, htjela sam završiti natjecanje jer imam takav dogovor s trenericom. No, onda smo zajedno odlučile da bih trebala barem jednom pokušati na 2,06 i ispalo je nevjerojatno. Bilo bi previše da sam išla dalje, ali bit će prilike na Prvenstvu Ukrajine i dvoranskom EP-u u Torunu - rekla je tinejdžerica koja je za centimetar popravila rekord mitinga naše Blanke Vlašić.


Ovim se rezultatom našla na diobi trećeg mjesta svih vremena u dvorani. Više od nje su skakale samo Bergqvist (2,08) i Heike Henkel (2,07), dok su identičnih 2,06 preskočile Stefka Kostadinova, Blanka Vlašić i Ana Čičerova.


Uspon Jaroslave Mahučih u seniorskim vodama počeo je 2019. kada je sa 17 godina i 266 dana u Dohi postala najmlađa pobjednica u povijesti na jednom mitingu Dijamantne lige. Manje od dva mjeseca kasnije je prvi put u životu preskočila i dva metra, da bi na čudesan način okrunila sezonu srebrom na SP-u u Dohi. Samo nekoliko dana nakon 18. rođendana preskočila je 2,04 m, srušila svjetski juniorski rekord i ozbiljno zaprijetila vladarici ove discipline Mariji Lasickene.


Koliko su njezini rezultati fascinantni reći će i ovaj podatak: do njezine su pojave samo dvije visašice u povijesti prije 20. rođendana više od jednom preskočile dva metra - Kazahstanka Olga Turčak i naša Blanka, obje po dvaput. Jaroslava Mahučih je dosad to napravila već 13 puta! A 20. rođendan će proslaviti tek u rujnu...

Linker
24. travanj 2024 11:06