Publika nije s odobravanjem dočekala pobjedu Aayden Gallagher na 200 metara

 SCREENSHOT
MUČNA SITUACIJA

Transrodna tinejdžerica pobijedila pa dobila salve zvižduka: ‘Kad će se netko suprotstaviti ovoj sprdnji?‘

Transrodna sportašica Aayden Gallagher nastupila je prošli vikend u ženskoj konkurenciji
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 22. svibanj 2024. 19:34

Srednjoškolsko atletsko prvenstvo savezne države Oregon dobilo je posljednjih dana puno veću pažnju u američkim medijima nego što je bilo tko mogao zamisliti. Razlog je Aayden Gallagher, učenica drugog razreda srednje škole McDaniel u Portlandu. Gallagher je transrodna sportašica, biološki mladić koji se identificira kao djevojka.

image

Aayden Gallagher

SCREENSHOT

Na natjecanju održanom prošli vikend nastupila je u konkurenciji atletičarki i pobijedila na 200 metara, te zauzela drugo mjesto na 400 metara. Reakcija gledatelja na stadionu Hayward Field u Eugeneu rekla je sve. Josie Donelson, pobjednica na 400 metara, zaradila je ovacije tribina nakon što je u cilj ušla prije Gallagher. Sat vremena kasnije, kad je Gallagher pobijedila na 200 metara uslijedili su glasni zvižduci koji su se nastavili i tijekom dodjele medalja.

Nikad nitko nije tako izviždan

Specijalizirani mediji pišu da Hayward Field, vjerojatno najpoznatiji atletski stadion u SAD-u, mjesto na kojem je prije dvije godine održano i Svjetsko prvenstvo, u cijeloj svojoj povijesti nikoga nije tako izviždao. Saga oko nastupa bioloških muškaraca u ženskoj konkurenciji dobila je tako novu, prilično mučnu epizodu.

I prije samog natjecanja sudjelovanje Aayden Gallagher u utrkama kritizirao je dio republikanskih zastupnika koji su pozvali na promjenu propisa. Aktualna pravila Udruge za aktivnosti države Oregon dopuštaju sportašima da sudjeluju u kategoriji koja je u skladu s njihovim rodnim identitetom bez potrebe za pružanjem dokaza o medicinskoj tranziciji.

image

Aayden Gallagher

SCREENSHOT

Cijela bi priča možda prošla i bez snažnijeg medijskog odjeka da se nije oglasila Riley Gaines, bivša sveučilišna plivačica koja posljednjih godina predvodi kampanju protiv dopuštanja transrodnim sportašicama da se natječu u ženskom sportu. Ona je na platformi X podijelila snimku utrke u kojoj Gallagher pobjeđuje i postavila pitanje:

“Kada ćemo vidjeti trenere i roditelje da se suprotstavljaju ovoj sprdnji?”

Kasnije je podijelila i video dodjele medalja i napisala:

“Pogledajte djevojke na postolju kako plješću prilikom proglašenja drugog mjesta (stvarna pobjednica). Zatim ih promatrajte prilikom objave imena mladića. Prestanite govoriti da se djevojke slažu s ovim jer nije tako. Ovo je srceparajuće i duboko regresivno.”

Riley Gaines nije slučajno postala predvodnica borbe protiv transrodnih sportašica. Prije dvije godine se na sveučilišnim mitinzima natjecala protiv Lije Thomas, plivačice koja je u to doba uglavnom bila nedodirljiva I ne bi tu bilo ništa sporno da se Lia prije toga nije zvala William i da u prve tri godine svoga fakultetskog obrazovanja nije plivala među muškarcima. Kao Williamu mu je najbolji renking bilo 462. mjesto među sveučilišnim plivačima, a kao Lia je bila u samom vrhu među plivačicama.

image

Lia Thomas

JOSEPH PREZIOSO Afp

Brojne udruge neuspješno su pozivale da joj se zabrane nastupi u ženskoj kategoriji, a fiziolozi i drugi stručnjaci upozoravali su tada da Lijina prednost u plivanju u ženskoj kategoriji ne proizlazi iz njezine trenutne razine testosterona, već iz razvoja koje je njezino tijelo - kosti, mišići, srce, kapacitet pluća - doživjelo tijekom adolescencije kada je još bila muškarac.

Ima neupitnu prednost u sportu

Slična upozorenja dolazila su i prije tri godine kada je dizačica utega Laurel Hubbard postala prva transrodna osoba koja je nastupila na Olimpijskim igrama. Prije tranzicije, Hubbard se sve do svoje 34. godine natjecala u muškoj kategoriji, bez ikakvih velikih medalja. U ženskoj kategoriji 2017. je postala svjetska doprvakinja.

image

Laurel Hubbard

MOHD RASFAN Afp

Vratimo se još malo na Aayden Gallagher. Njezin rodni identitet, odnosno njezino pravo da se identificira kao djevojka nisu sporni i treba ih poštovati. Stvarnost je, međutim, takva da onog trenutka kada stane na stazu pored ostalih djevojaka ona ima neupitnu prednost jer nema iste spolne karakteristike kao njezine konkurentice. Posljednje je natjecanje napustila s pobjedom, ali i sa salvama zvižduka. Da je bilo malo više mudrosti onih koji pišu pravila, do toga nikad nije ni trebalo doći...

Linker
22. svibanj 2024 19:34