Sebastian Coe, predsjednik Međunarodnog atletskog saveza

 TONY KARUMBA Afp
NOVA PRAVILA

Transrodnim osobama zabranjeni nastupi na natjecanjima u ženskim kategorijama: ‘Ne odbijamo zauvijek tu opciju‘

Ujedno, došlo je i do promjene pravila oko količine nanomola testosterona u krvi sportaša
Piše: SNObjavljeno: 24. ožujak 2023. 14:55

Međunarodni atletski savez (World Athletics) zabranio je transrodnim osobama nastup u ženskim kategorijama na međunarodnim natjecanjima. Sebastian Coe, predsjednik Saveza, rekao je kako niti jednom transrodnom sportašu, koji je prošao kroz pubertet kao muškarac, neće biti dozvoljen nastup u natjecanjima za svjetsku rang listu, počevši od 31. ožujka.

Ipak, predsjednik Saveza je naglasio kako ta odluka ne mora nužno biti vječno na snazi, ali kako je primaran cilj ipak zaštita sporta i pravednost natjecanja.

- Nećemo zauvijek odbiti tu opciju. Ovakve odluke su uvijek teške, pogotovo u slučaju kada uključuju sukobljene potrebe i prava između različitih skupina. Kada više informacija bude dostupno, preispitat ćemo svoje stajalište, ali vjerujemo da je integritet ženske kategorije u atletici ipak najvažniji - rekao je Coe.

Ujedno, osnovat će se i radna skupina koja će provesti daljnja istraživanja o smjernicama za prihvatljivost transrodnih osoba, a u tom će se slučaju i posebno konzultirati sa sportašima kojih se ta odluka i tiče.

Prema prijašnjim pravilima, Međunarodni atletski savez zahtijevao je od transrodnih osoba da smanje količinu testosterona u krvi na najviše pet nanomola po litri, i da ostanu ispod tog praga neprekidno 12 mjeseci prije natjecanja u ženskoj kategoriji, a sada je dozvoljena količina smanjena na dva i pol nanomola po litri.

Linker
27. travanj 2024 01:24